Tillbaka

Matlådor

Att ta med sig matlådor till jobbet kan ge många fördelar, särskilt i dessa tider då inte enbart priserna ökat, utan då det också pratas mycket om att försöka äta så klimatsmart och hälsosamt som möjligt. Genom att ta med matlådor till jobbet, istället för att köpa mat på restaurang eller gatukök så sparar man pengar och tid, vilket i sig inte är en nyhet, men matlådor kan faktiskt också bidra positivt till klimatet!

Bra för plånboken 

Om vi tar den ekonomiska biten först så kan man spara rejält med pengar genom att äta matlådor. Enligt undertian kan man spara 12 000 kronor per år om man tänker att en utelunch kostar 80 kr, och att en matlådelunch kostar 20 kr. Dessutom är 10 veckor per år borträknade för semester/sommarlov helgdagar och så vidare. Lagar man sedan mat som kostar mindre än 20 kr/portion och har färre lediga veckor än just detta exempel så sparar man alltså ännu mer på att ta med matlådan.

Bra för miljön 

Nu vidare till miljöaspekten! Visste du att matlådan faktiskt kan bidra till mycket gott utifrån ett klimatperspektiv? I Sverige slänger vi enorma mängder mat. Enligt Lantbrukarnas riksförbund slänger vi hela 19 kilo fullt ätbar mat per person varje år, vilket skulle kunna motsvara att vi slänger var femte matkasse. Visst får den oss att fundera? Ni kanske själva känner igen den där bortglömda såsen som ligger kvar i kylskåpet i flera veckor och som till slut måste slängas eller de där bortglömda resterna som man finner längst bak i kylen efter några veckors tid. Ja, vi behöver helt enkelt bli bättre på detta! Och kanske kan matlådor vara till hjälp? Om matlådan består av rester från maten hemma ökar sannolikheten att man faktiskt äter upp resterna, vilket är klimatsmart och ekonomiskt! För även här kan vi knyta an till det ekonomiska. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000 till 6 000 kr per år på att minska sitt svinn, menar Lantbrukarnas riksförbund. Pengar som man hade kunnat lägga på något annat kul!

Genom att även stanna kvar på jobbet och värma upp din matlåda istället för att köra iväg, sparar du både tid och resekostnader. Den tiden kan du hänga kvar på jobbet i personalutrymmet ihop med kollegorna, eller varför inte bara ta det lugnt!

Bra för dig 

Genom att skapa din egen matlåda kan du påverka den och ha kontroll på den, så du vet precis vad du äter och säkerställer att den fungerar för dig. Vid rätt val ger den dig rätt energi till resten av dagen, och rätt näringsinnehåll, och den innehåller inte det du är allergisk mot. Du känner ju trots allt din kropp bäst och vet vad den behöver för att må bra! Sedan är det ju faktiskt ett plus att du kan äta precis det du är sugen på och välja till exempel din absoluta favoritsås till laxen!

Utöver det så är matlådor bra för att spara tid. Låt oss säga att du bestämmer dig för att på söndagar planera och laga matlådor för veckan som kommer. Det tar ju givetvis en stund att förbereda allt, men när du väl har alla matlådor redo för veckan slipper du laga mat i mitten av veckan. På så sätt kan du göra något annat kul med tiden! Umgås med familjen, åka iväg på aktiviteter, ja det finns en hel del annat att göra! Har du ingen lust att laga massor av matlådor i förväg kan du alltid laga lite extra kvällsmat och ta med dig resterna!

Till matlådan som ska värmas kan man ha en separat låda med grönsaker eller en kall sås som man inte vill värma. Matlådan gör sig även bäst i glas av flera skäl, till exempel att den är mer miljövänlig, inte släpper ifrån sig gifter, tål värme bra, är hygienisk och så vidare.

Finns det några bra tips på matlådemat då?  

På Portionen under tians hemsida finns det massor av tips på enkel, hållbar, nyttig, god och matlåde-vänlig mat. Där finns det allt från pastarätter, sallader till soppor! Det finurliga med deras hemsida är även att man kan få tips med veckoplaneringen för maten. Man kan helt enkelt se hur man kan lägga upp maten från måndag till söndag på ett hälsosamt, billigt och klimatsmart sätt.

Ett tips är att göra matlådor som också är lätta at frysa in om man behöver förvara matlådan en längre period. Korv stroganoff med ris är en utmärkt matlåderätt som är lätt att både värma upp och att frysa. Även grytor av olika slag, med tillhörande potatis och ris. Varför inte testa till exempel Portioner under tians oreganopasta som är perfekt för matlådan och för att frysa in?

Likaså kan man göra flera olika pastarätter med olika såser, det är mumsigt och lättlagat! Även gratänger av olika slag är enkelt att ta med sig, eller varför inte göra någon god soppa med en bit bröd?

Grönsaker efter säsong 

Ett annat tips är att välja grönsaker efter säsong! Det är trots allt så att frukt och grönsaker trivs olika bra under olika årstider och därför är det utifrån ett hållbarhetsperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv bra att tänka lite extra på val av grönsaker! De som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer, innehåller mer näring och är ofta billigare. Till exempel mellan januari och mars finns det gott om: Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål och äpple.

Mellan april och juni passar det bra att äta: Isbergssallad, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål och rabarber.

Mellan juli till september trivs: Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini, samt rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon och päron.

Mellan oktober till december finns det mycket av: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, stjälkselleri och äpple. Men rent generellt är det alltid bra med vitamin- och mineralfullproppade grönsaker! Enligt Livsmedelsverket så är grönsaker och frukt en viktig del i kosten och att man bör äta minst 500 gram av det varje dag.

Vi är lite nyfikna på att se om våra medarbetare har några bra tips på enkel, god och nyttig matlådemat som de tar med sig!

Vad är din favorit-matlådemat?  

– Spagetti och köttfärssås är en favorit. Det är en enkel maträtt som är lätt att värma upp, utan att den tappar konsistensen, säger Dennis Olander.

– Det var svårt, jag brukar för det mesta bara ta rester, men om jag skulle säga något så är det korvstroganoff! Det är lätt att värma upp och smakar nästintill lika bra som när det är nylagat, berättar Mattias Persson.

– Min absoluta favorit är en linsgryta med ris och en klick crèmefraiche. Koka lite röda linser med krossade tomater, kryddor och vatten och vips har man en supergod och lätt matlåderätt, berättar Louise Aldrin.

Har du något tips på vad man kan tänka på när det kommer till matlådor? 

–  Mat som fungerar bra att värma upp! Pasta och ris fungerar till exempel bra att värma upp, potatis lite sämre. Sedan så är det en fördel att ha lätt mat med ett enstaka två till tre tillbehör som kan vara i samma låda, så man slipper att ha med för många lådor. Utöver det så försöker jag att ta vara på mat, och många matlådor är från förra dagens rester. Jag kan tipsa om matkassar! Där får man allt portionerat och därmed en lagom mängd mat så man slipper alldeles för mycket rester, säger Dennis Olander. 

 – Ibland när jag är ute och arbetar så kan det vara svårt att veta var man ska lägga matlådan, därför är det bra att ha en kylväska som matlådan kan ligga i under dagen! Sedan har jag även hört att det är bättre att värma maten i en tallrik istället för i en matlåda av plast, så det försöker jag göra, berättar Mattias Persson.  

– Jag brukar kika efter matvaror som är nedsatta i pris till exempel på grund av kort datum, som jag sedan gör matlådor av. Sedan är det bara för mig att frysa in matlådorna och ta ut dem när jag behöver! På så sätt har jag gjort mina matlådor ännu billigare och även hjälpt till att minska på matsvinnet, berättar Louise Aldrin. 

Om man som hantverkarna i byggbranschen har ett fysiskt arbete, vad kan man få ned i sin matlåda för att äta rätt för att ha energi hela dagen och må bra? 

– Jag har inte tänkt så mycket på vad exakt man ska ha i matlådan, utan jag har alltid ätit som vanligt. Det man kan tänka på är att verkligen se till att man har med sig en matlåda för att man inte enbart ska äta mackor eller dylikt. Ett varmt mål om dagen skulle jag säga är viktigt för att orka med, säger Dennis Olander. 

– Jag märker av en skillnad idag till skillnad från när jag innan arbetade som hantverkare, när det kommer till matintaget. När jag arbetade som hantverkare behövde jag oftast större mängder mat under dagen i jämförelse med idag, vilket hade att göra med att jag förbrände mer under dagarna då. Jag tänkte inte så mycket på vad jag hade i matlådan specifikt, utan tog helt enkelt med rester och mer mat. Men jag försöker tänka på att äta nyttigt, i den betydelse att inte äta så mycket snabbmat/utemat, utan istället att jag försöker hålla mig till hemlagat, berättar Mattias Persson.   

Ja som vi ser så finns det en hel del saker man kan tänka på när det kommer till mat och matlådor! Och likaså att matlådor kan vara bra för miljön, plånboken och hälsan! Det är trots allt viktigt att man äter lunch så att man kan orka med dagen och det finns faktiskt massa god och enkel mat som passar alldeles utmärkt som matlåda, samt många olika tips för en bra matlåda! Kanske kan vi dela med oss av våra favorit-matlåderecept och inspirera varandra till att välja matlådan mer! Luncha gott! 

 

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...