Tillbaka

Trots att den här sommaren för många är annorlunda än vad den oftast brukar vara är det ändå sommar. Företag börjar gå på halvfart och många tar ledigt i flera veckor. Länge hade vi i byggbranschen en så kallad byggsemester där mycket av vår produktion saktade ner, eller rent av stängdes helt, under fyra veckor i juli-augusti. Idag är det dock vanligare att rulla på byggverksamheten under sommaren, för då kan vi passa på att få arbeta mer ”i fred”, när skolor håller stängt och när industrin stänger ned produktionslinor. Det blir med andra ord allt vanligare med full aktivitet och man jobbar på som vanligt i en hel del projekt, medan några projekt trots allt stänger ned ett tag.

Ett projekt som kommer att rulla på under semestertider är nybyggnationen av Nya Ängsdals skola i Bunkeflostrand, Malmö. Skolan ska bestå av tre plan plus fläktrum och har en speciell formsättning med olika hörn och kanter samt höga ljudkrav då skolan är belägen vid en trafikerad väg. Nya Ängsdals skola är på cirka 5 000 kvadratmeter och kommer att ha plats för 300 antal elever i årskurs 4-9. Nybyggnationen ska vara klar i slutet på juli, och skolan ska invigas till höstterminen. Generalentreprenaden som är på cirka 79 miljoner kronor, byggs åt kunden Öresundvision AB.

Nu under sommaren har det varit fokus på att slutföra projektet och man har arbetat med det allra sista, som att sätta upp golvlister och sakvaror, samtidigt som man har fixat med utemiljön och takterasser. Johan Lindén är platschef för projektet och han har fullt upp med att få projektet att rulla på, trots byggsemester.

Hur annorlunda är arbetsdagen nu när det är byggsemester?
– Egentligen så är vardagen inte så annorlunda, vi visste redan tidigt att vi skulle behöva jobba under byggsemestern då projektet avslutas i slutet på juli. Alla har varit inställda på det. I och med att man de senaste åren stänger ner allt färre byggarbetsplatser under sommaren så påverkar det dock leveranstider från våra återförsäljare och leverantörer. Innan hade man en koncentrerad byggsemester i fyra veckor då allt var stängt. Nu har man istället åtta till tio veckor av semestertider som gör att det blir lite segare att få tag på det man kan behöva eftersom företagen då är underbemannade. Men vi var redan inställda på att det skulle bli så och har planerat noggrant under våren för att inte befinna oss i en situation där vi håller på att avsluta ett projekt, men saknar material eller resurser.

Har Coronakrisen påverkar slutfasen av projektet?
– Nej, inte för vår del, åtminstone inte än, och vi hoppas att det inte heller ska ställa till det nu på slutet. I och med att vi visste att vi ska jobba på för fullt under sommaren har vi, som tidigare sagt, planerat för ett arbete under tiden som branschen är underbemannad. Vi har allt material på plats och så länge vi håller oss friska så har vi även resurserna att utföra jobbet.

Vilken typ av uppbackning krävs från företaget för att bygget ska få fortsätta utan några större problem?
– Det skulle väl vara att man är behjälplig och erbjuder en uppbackning för dem som måste jobba under semestertiderna. Det är viktigt att man är anpassningsbar och att man kan omplacera resurser efter behov. Sedan har vi en stor ”vi-känsla” på företaget som underlättar vid sådana situationer. Folk är beredda att rycka in om det skulle behövas och hjälpa till.

Att bedriva en byggarbetsplats under sommaren verkar kanske mindre effektivt, men med rätt inställning, engagemang, planering och framförhållning blir det möjligt. Dock är det viktigt att man planerar för en bransch som är underbemannad och gärna tänker efter före. Det viktigaste är att man har en bra framförhållning så bygget inte blir stillastående.

 

 

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...