Tillbaka

Pandemin – har vi lärt oss något av den?

Vi har sedan mars 2020 levt med en pandemi. Den har påverkat oss på många sätt. Vi har behövt tänka till hur vi ska undvika smittspridning på våra byggarbetsplatser och kontor och också jobba hårt för att säkra upp fungerande leveranser av material till projekten. Vi har under pandemin tagit stora och snabba kliv i hur vi arbetar. Mötena blev i snabb takt allt oftare digitala, likaså utbildningar. Vi var kanske inte världsmästare till en början i att delta i möten och utbildningar som var digitala, och det ledde både till en del frustration och till en del goda skratt. Visst minns ni mötesbingo, där man kunde bocka i olika scenarier och fraser ett möte innehöll, typ ”hör ni mig?”, ”en hund skäller”, ”en katt går förbi”, ”rundgång”… Idag har vi blivit bättre på dem, och ser också nyttan med dem, även i en värld utan pandemi. Mötena blir mer tillgängliga och vi spar både på resor och restid, vilket är bra både för miljön, plånboken och arbetstiden. Givetvis innebär det inte att alla möten ska bli digitala, men att betydligt fler kan och bör vara det.

Vi lärde oss på byggen att äta i skift, det vill säga att minska ned på antalet personer som samtidigt äter frukost och lunch, för att minska på personaltätheten i trängre utrymmen som personalutrymmena är, jämfört med hur det sedan ser ut när man arbetar ute på bygget. Det är något vi kan ta med oss framåt, i hur vi planerar effektivt utnyttjade bodetableringar, just när det kommer till matsalsytorna.

Vi som kunde arbeta hemifrån, som alltså inte befinner oss mitt i produktionen ute på byggarbetsplatserna, började göra det, och kommer fortsätta kunna göra det även efter pandemin. Det finns en stor nytta och stor uppskattning enligt många rapporter, om att få fortsätta arbeta hemifrån, åtminstone två dagar i veckan. En del uppgifter kan vara lättare att utföra hemifrån, där man vill vara i sin egen bubbla och arbeta med siffror eller texter. En del uppgifter gör sig helt klart bättre ihop med kollegor och andra, där kreativiteten flödar mer ihop med andra. Men att få jobba hemifrån, eller någon annanstans ifrån, känns fortsatt som något vi ska kunna erbjuda, en eller två dagar i veckan.

Vi fick också upp ögonen för hur vi vill utveckla våra kontor, utifrån hur vi arbetar idag och kanske framåt. Hur vill vi kunna arbeta i team på kontoret? Hur vill vi kunna ha möten, även i hybridvariant? Hur vi uppskattar att sitta tillsammans ibland, och ibland för oss själva. Allt beror på typ av uppgift man har för stunden. Ibland vill man sitta ihop med sitt team, ibland på sin egen kammare.

På grund av allt hemarbete började vi finna fler molnbaserade lösningar för en del av företagets dokument och hantering, för att slippa ta sig in via terminalskrivbord när man kanske hade lite småknackig internetuppkoppling. Vi skapade intranät och flyttade över en hel del av vår dokumenthantering dit.

Vi har ju i alla år levt med att vi vinterhalvåret har en högre sjukfrånvaro, kopplad till säsongsinfluensor, kräksjuka med mera. Ofta har vi spelat ”hjältar” som tagit oss till jobbet, med röda rinniga ögon, hosta och tagit febernedsättande tabletter för att komma utan eller åtminstone med bara lite feber. Vi har nu lärt oss att det är synnerligen ocoolt att göra så. Har man sådana symptom, ska man även utan en pandemi stanna hemma, för övrigas skull. Känner man sig “pigg” kan man jobba hemifrån, men då smittar man inte övriga på kontoret med sådant som tidigare vandrade runt bland medarbetare. Vi bör således lära oss att undvika smittspridning framåt bättre gällande våra ”vanliga vintersjukdomar” helt enkelt.

Ja, när en pandemi inträffar, får vi helt enkelt upp ögonen för saker vi annars inte ser. Vi tycker det är skönt att bli av med pandemin, men inte av erfarenheterna från pandemin. Dem ska vi dra nytta av framåt.

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...