Tillbaka

Kompetensförsörjning är en viktig fråga i vår bransch då det hela tiden handlar om att fylla på med rätt kompetens, på rätt plats, för att kunna bygga i den takt samhället efterfrågar. På Byggmästar’n i Skåne jobbar vi aktivt för att få fler personer att öppna upp ögonen för byggbranschen. Detta gör vi bland annat genom våra engagemang i Yrkeshögskolornas utbildningar inom byggsektorn samt att vår VD sitter med i Lunds Universitet Campus i Helsingborgs styrelse.

Vi har under flera års tid även samarbetat med Tekniksprånget, ett projekt som startades av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som tillsammans med Sveriges regering och arbetsgivare satsar på att främja kompetensförsörjningen genom att locka ungdomar att söka till högre tekniska utbildningar. Detta gör de genom att i samarbete med olika företag erbjuda fyra månaders betald praktik där ungdomar i Sverige får möjlighet att testa ingenjörsyrket. Idag medverkar ca 200 arbetsgivare i projektet och tillsammans erbjuder de praktikplatser på över 100 orter i Sverige. Våra praktikanter från Teknikspånget är värdefulla resurser för företaget.

Sedan hösten 2019 har vi en praktikant från Tekniksprånget, Elis Gunnarsson, som praktiserar på Helsingborgs entreprenad. Vi har passat på att ställa några frågor till Elis om Tekniksprånget och praktiken.

Vad fick dig att vända dig till Tekniksprånget?

– Det var primärt två anledningar som gjorde att jag sökte till Tekniksprånget. Det första var beslutet att ta ett sabbatsår och det andra var den obestämda framtiden, det vill säga vad jag skulle hitta på under mitt sabbatsår. Jag såg en affisch som satt uppe på anslagstavlan i skolkorridoren, där det stod något i stil med ”Testa på yrket som ingenjör och få betalt”. Jag minns att jag tänkte att det nästan lät lite för bra för att vara sant. Eftersom jag inte hade något fast jobb efter studenten tänkte jag att det var värt ett försök. Tekniksprånget ger en möjlighet att få inblick i det man eventuellt ska jobba med, vilket är bra för att ta reda på om detta är det man verkligen vill jobba med. Att man även får betalt är väldigt generöst då de på Tekniksprånget egentligen gör dig en tjänst genom att underlätta beslutet om vad man ska jobba med i framtiden, samtidigt som de hjälper en att få in en fot på arbetsmarknaden.

Nu har du varit hos oss halva praktiktiden, hur har du upplevt den?

– Det har bara varit positivt! Allt från kollegor till underentreprenörer till kunder har visat respekt och varit trevliga. Jag har fått relevanta arbetsuppgifter, vilket har gett mig känslan att mitt arbete och mina insatser faktiskt spelar roll och att jag är här för att hjälpa till. Under mina månader här har jag även fått beröm för det arbete jag har utfört, vilket blir en bekräftelse på att jag gör ett bra jobb.

Vad har du för tankar kring framtiden?

– Mina tankar för framtiden är att jag vill studera vidare till någon form av ingenjör, preliminärt redan hösten 2020. Jag har dock inte bestämt inom vilket område… Men ingenting är hugget i sten så man vet aldrig vad som händer.

Skulle du rekommendera Tekniksprånget för andra?

– Ja, det skulle jag absolut, jag kan inte se några nackdelar med det. Jag har kanske haft turen och kommit till ett bra ställe men jag tror att oavsett om man hamnar på en plats man inte trivs på, med arbetsuppgifter man inte trivs med, vinner du på det ändå, då vet du i alla fall vad du inte ska jobba med i framtiden.

På Byggmästar’n i Skåne har vi väldigt goda erfarenheter av Tekniksprånget och vi är glada att vi kan hjälpa unga studenter att hitta sina framtida karriärer, samtidigt som det ger oss en extra resurs i vår dagliga verksamhet.

 

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...