Tillbaka

Fit for 2022 – hur gick det?

Under slutet av 2021 bestämde vi oss för att skapa en styrgrupp inom Byggmästar´n i Skåne för att skapa gemensamma lagtävlingar, där medarbetare kunde sammanstråla i sportevent, såsom i lag-maraton i Helsingborg, Toughest i Malmö, eller Berzerk i Landskrona. Givetvis var medarbetare från Rehn Bygger välkomna att delta.

Vi har sedan tidigare friskvårdsbidrag som kan stötta medarbetare i att hitta på någon fysisk aktivitet på fritiden och kanske genomföra någon massage. Syftet med det här målet var att uppmuntra medarbetare till att idrotta och ha som mål att medverka i en lagaktivitet för ett ökat incitament för att röra på sig. Syftet var också att få medarbetare, oavsett avdelning och geografi, att bilda lag tillsammans för att stärka gemenskapen. Lagdeltagarna fick även lite lagträningskläder, sponsrade av Kondektor, vilket vi tackar för!

Blodomloppet i Malmö
Berzerk i Landskrona
Toughest i Malmö

 

 

 

 

 

 

 

Vad genomförde vi då för aktiviteter under 2022 och hur såg deltagarantalet ut egentligen? Blev det de redan frälsta som deltog eller fick vi med andra personer i aktiviteterna och framför allt, nådde vi soffliggarna som vi enligt våra hälsoundersökningar har i organisationen?

Nu när året närmar sig sitt slut och aktiviteterna är genomförda kan vi konstatera att det man valde att medverka i till stor del var kopplat till den geografi man bodde i och var verksam i. Deltagarna var nöjda med aktiviteterna de deltog i och hade kul! De var dock oftast inte så mång deltagare per aktivitet, och någon aktivitet hade för få anmälningar och som vi därför avstod från.

Vi nådde inte soffliggarna utan snarare de som redan tränar eller till och med tränar mycket, men däremot skapade aktiviteterna en vi-känsla hos dem som deltog. Vi konstaterar i våra hälsoundersökningar att vi har en grupp med låg träningsaktivitet som borde träna mer och dem nådde vi helt enkelt inte.

Vad vi tar med oss in i 2023 är att genomföra någon eller ett par aktiviteter per geografi som alla kan anmäla sig till, eftersom våra aktiva medarbetare uppskattade att få hitta på aktiviteter i lag, men också att vi måste rikta in oss bättre mot soffliggarna även om vi ska fortsätta med aktiviteter för dem som gillar de större utmaningarna. Vi kommer på vår Byggmästardag där vi samlar alla medarbetare för en dags gemensamma utbildnings- och inspirationspass, ha ett större tema kring hälsa och tips på fysiska aktiviteter. Låt oss berätta mer om det passet i april! Vi har också som förslag i vårt mål- och aktivitetsprogram för 2023 tagit med Fit For 2023, som förändras i upplägg mot 2022.

Vi har pratat med några av våra medarbetare, som deltog på någon av aktiviteterna, gällande deras reflektioner kring Fit for 2022.

Vad tyckte du om initiativet Fit for 2022? 

– Det är kul att vi får medverka i olika aktiviteter med våra kollegor! På så sätt bidrar det till samarbete och en sammanhållning kollegor emellan, vilket är jätteviktigt! I loppen hjälper man ju varandra att komma i mål och det är ett väldigt bra tillfälle för oss att prata och umgås. Detta hjälper ju att skapa en gemenskap, säger Hami Rad, entreprenadingenjör på Malmö Entreprenad.  

– Jag tycker det är bra! Det skapar en gemenskap på företaget, sedan är det bra att företaget uppmanar till att vi ska röra på oss, berättar Tomas Axelsson projekt- och fastighetsutvecklare.  

– Jag tycker att det var ett väldigt positivt initiativ! Jag var med i Berzerk och i Helsingborgs maraton och det var väldigt trevligt. Sedan så kanske övningarna kanske har varit lite för svåra för att passa alla. Överlag tycker jag i alla fall att det är kul att man gör sånt här och att man uppmuntrar folk till att träna, Martin Borgelin, ansvarig för byggserviceverksamheten i Helsingborg. 

Skulle du kunna tänka dig att delta i Fit for 2023? Vad ser du i sådana fall fram emot med Fit for 2023? 

– Ja absolut! Jag skulle nog gärna vilja ha ännu mer gruppträning! Det är ju roligt att tävla lite mot kollegorna också. Det skapar motivation och det blir en kul grej av det, säger Hami Rad entreprenadingenjör på Malmö Entreprenad.  

– Jag kommer gärna vara med nästa år på något som passar mig! Jag ser gärna lite mer utmaningar. Det kan vara att någon avdelning utmanar en annan avdelning. Padel är ju något som fungerar för rätt så många, och då hade vi till exempel kunnat ha en egen turnering någonstans där alla lätt kan ta sig till platsen. Det finns ju många enkla former av padel, berättar Tomas Axelsson projekt- och fastighetsutvecklare.  

– Ja absolut, jag är faktiskt redan med och har anmält mig till ett lopp! Jag hoppas att man fortsätter med Berzerk nästa år, för det var väldigt uppskattat här, säger Martin Borgelin, ansvarig för byggserviceverksamheten i Helsingborg. 

Vad tror du behövs för att inspirera fler att anmäla sig till aktiviteterna? 

– Jag tror att det behövs mer av gruppträningar, som till exempel fotboll eller basket.  Det är nog så att många dras från att anmäla sig till lopp i och med att de inte vågar utföra ett lopp ensam eller så känner man press till att nå goda resultat. Men gör man till exempel någon gruppsport så kan man tillsammans peppa varandra och det kan nog skapa ett större intresse, säger Hami Rad entreprenadingenjör på Malmö Entreprenad. 

 – Jag tycker att vi ska fokusera på att i framtiden få med så många som möjligt! Det tror jag vi kan göra genom att sänka trösklarna på vissa grejer så att fler följer med. Sedan kan vi göra mer av de här utmaningarna så att man inte är helt solo! Är vi några stycken så är det lite lättare att gruppera sig och få lite mer motivation eftersom vi gör det tillsammans, berättar Tomas Axelsson projekt- och fastighetsutvecklare. 

 – De här loppen är ju inte för alla och då kan man titta på lite andra aktiviteter som till exempel vandring. Vi har exempelvis Båstad Hiking Festival som jag har tipsat om. Det är olika sträckor som du vandrar i Båstad och så bestämmer du själv om du vill vara där en, två eller alla tre dagar. Det är upp till dig, helt enkelt! Jag medverkade där för några år sedan och det var en väldigt bra grej! Alltså, lite fler aktiviteter som passar alla, men samtidigt att vi har kvar dem här loppen för de som vill! En sådan här blandning tror jag på, säger Martin Borgelin, ansvarig för byggserviceverksamheten i Helsingborg. 

Vi vill tacka styrgruppen i Byggmästar´n i Skåne och deltagarna som var med på årets aktiviteter och hoppas att fler känner sig manade att testa på och delta i framtida aktiviteter! Nu blickar vi framåt mot ett nytt år med Fit for 2023 och det ska bli spännande att se vad det har att erbjuda! Vi ses vid mållinjen!

SENASTE INLÄGGET

2023-12-06

Teknologiska framsteg har alltid varit en motor ...

2023-11-30

Vi är mycket tacksamma ...

2023-11-24

Tidigare hade vi ett forum för lagbasar ...