Tillbaka

Arbetskläder på ett hållbart sätt!

På våra byggarbetsplatser behöver vi ha arbetskläder till byggproduktionen. De ska vara bekväma att arbeta i och skydda oss. De ska vara fluoroscerande och till viss del även ha varselyta. De ska tåla att vi svettas och smutsar ned oss, och tvättas regelbundet.

Men det vi varit mindre bra på är att ha koll på är vilket klimat- och miljöavtryck de har i sin tillverkningsprocess. Vad kan vi göra bättre utan att ge avkall på våra medarbetares behov och krav som ställs på oss kring just arbetskläder, från kollektivavtal, kunder och olika branschstandarder? Vi har även pratat med en av våra klädleverantörer, Belekima Produkter, om detta. Men först börjar vi med lite statistik vi hittade på Europaparlamentets hemsida, från Europeiska Miljöbyrån, EEA, 2023.

Textilproduktionen använder mycket vatten. För att tillverka en t-shirt av bomull behövs cirka 2700 liter färskvatten, vilket motsvarar en persons dricksvattenbehov under 2,5 år. I och med att så mycket vatten behövs till textilproduktionen så beräknas de stå för 20 procent av de globala rena vattenföroreningarna från färgning och appretering. Utöver detta så använder branschen mycket mark, för att odla bomull och andra fibrer.

Tvättning av syntetiskt material frigör uppskattningsvis 0,5 miljoner ton mikrofibrer i havet per år. Tvätt av syntetiska kläder står för 35 procent av de primära mikroplaster som släpps ut i miljön. Majoriteten av mikroplasterna från textilier frigörs dock under de första tvättarna, vilket visar på vikten av att ha kläder som används flitigt, och inte som “slit och släng”. Tvättning av syntetiska produkter har lett till att mer än 14 miljoner ton mikroplast har samlats på havsbottnarna.

Kläd-och textilindustrin är en stor industri, och det pratas en hel del om branschens påverkan på hållbarheten. När det gäller textilindustrin finns ett stort fokus på miljö men också på den sociala hållbarheten, där många plagg idag inte alltid görs på ett rättvist och hälsosamt sätt. Barn och vuxna tvingas arbeta under dåliga förhållanden och får minimalt med lön. En annan viktig miljöfaktor handlar om utsläppet av växthusgaser, där textil- och klädindustrin beräknas stå för 10 procent av de globala koldioxidutsläppen. Som en jämförelse är detta mer än vad internationella flygningar och sjöfart släpper ut tillsammans. Vi ser helt enkelt att klädindustrin har en rejäl inverkan på vår hållbarhet!

Vår leverantör av kläder är Belekima. Företaget tillhör en kedja med över 60 återförsäljare i Sverige och ytterligare 90 i övriga Norden. De har haft ett samarbete sedan 1998 med sin huvudleverantör, New Wave Group, en koncern som är specialiserad på företagsprofilering.

Flera av de plagg som Belekima säljer har till exempel Oeko-Tex märkning, vilken är en oberoende märkning för textilier som testats för hälsoskadliga kemikalier. Oeko-Tex tar hänsyn till olika reglerade ämnen som azofärgämnen, formaldehyd och nickel. Vi kan observera att flera av våra kläder från Belekima har denna Oeko-märkning, vilket indikerar att de är fria från ohälsosamma kemikalier. Utöver detta är RPET ett framträdande material i deras produkter. RPET står för ”recycled PET” och innebär att plasten kommer från använda plastförpackningar, till exempel PET-flaskor. Processen innefattar sortering, rengöring och nedmalning av plasten för att återanvändas som antingen en ny produkt eller som fiber för garn och tyger i polyesterplagg.

Belekima arbetar även med en “Code of Conduct”, som är en sorts riktlinje som omfattar alla de krav de ställer på tillverkningsleverantörer. Denna kod är baserad på internationella normer såsom ILO:s kärnkonventioner och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Inom ramen för uppförandekoden specificeras krav gällande bland annat minimilöner, goda arbetstider, miljöpåverkan och absolut förbud mot användning av barnarbetskraft. Det innebär att de aktivt ska ställa krav på och stötta leverantörer samt säkerställa att resurser sätts in där de behövs för att efterleva koncernens uppförandekod.

– Alla leverantörer vi jobbar med har ett “Code of Conduct” certifikat som man kan få ta del av. Det betyder att vi ska arbeta för att vi, våra leverantörer och samarbetspartners lever upp till grundläggande krav om mänskliga rättigheter och internationella konventioner för goda arbetsvillkor. Det är även viktigt för oss som återförsäljare att det vi säljer är något vi kan stå för! När det kommer till återbruk, så är det bästa för Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger att återanvända de plagg som går att använda igen. Dels är det bättre för miljön men även en besparing man kan göra. Det går så klart också att laga kläderna till en viss mån. Till exempel, små hål och liknande går att fixa till, men sedan så bör man köpa nya kläder för sin egen säkerhets skull. Kläderna är ändå en typ av skyddsplagg de anställda har! Ska man sedan tvätta kläderna så finns det många olika tvätteriet i Helsingborg som är miljöcertifierade, där man använder kemtvättsmetoder som både är vänliga mot miljön och mot människan, säger Stefan Ramsten på Belekima. 

Vi vill givetvis gärna använda arbetskläderna så lång tid som det bara går, men, precis som Stefan menar, så är det även ur ett säkerhetsperspektiv som vi är tvungna att byta ut dem. Hela arbetskläder ger bättre skydd mot skador och farliga element på en byggarbetsplats, som till exempel vassa föremål, kemikalier och olika väderförhållanden. Intakta kläder minskar givetvis även risken för olyckor. Skadade eller slitna kläder kan fastna i maskiner eller hinder. Sedan är det även viktigt att samtliga medarbetare känner sig komfortabla i sina kläder för att de ska kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett effektivt och säkert sätt. Detta blir alltså även en viktig aspekt utifrån ett arbetsmiljöperspektiv!

Det är tydligt att arbetskläder spelar en viktig roll i vår vardag, men det är lika viktigt att vi som användare av dem strävar efter att göra vårt bästa för att minska deras negativa miljöavtryck och främja en mer hållbar klädindustri. Genom att prioritera återanvändning när det går och välja kläder med hållbara tillverkningsmetoder kan vi alla bidra till en bättre och mer miljövänlig framtid, och en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar i industrin. Det handlar inte bara om att köpa billiga arbetskläder, utan kläder som också har en mer hållbar bakgrund! Något som inte kostar oss så ofantligt mycket mer, men något som kan bidra otroligt mycket till hållbarheten utifrån flera aspekter!

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...