Tillbaka

Äntligen kunde vi besöka Säkerhetsparken på Arlanda

I tisdags samlades vi på Sturup för att ta oss upp till Arlanda. Vi var ett gäng på 20 personer, en mix av skyddsombud och personer från produktionsledningen. Merparten kom från Byggmästar´n i Skåne och några medverkade även från Rehn Bygger.

Väl uppe på säkerhetsparken fick vi en genomgång av säkerhetsparkens syfte och drog igång lite reflektioner och tankar kring arbetsmiljö och säkerhet. Sedan drog vi på oss rätt klädsel och begav oss ut i parken. Parken har olika stationer som man går runt till. Stationerna har olika teman, alla kopplade till byggsektorn på lite olika sätt:

  • Roller och ansvar
  • Ergonomi – Ett hållbart arbetsliv
  • Arbete på höjd
  • Bygg och arbetsställningar
  • Arbete med väggform
  • Tunga element
  • Arbete med lift
  • Handhållna maskiner – vibrationer och förlorad kontroll
  • Kvartsdamm och asbest
  • Säkring av verktyg
  • Buller
  • Tunga fordon
  • Säker schakt
  • Arbete vid väg
  • Lossning
  • Brand
  • Bro
  • Tornkran

Ingen av deltagarna hade tidigare besökt Säkerhetsparken, om man bortser från Michael Berg, vår arbetsmiljöchef som sitter med i Säkerhetsparkens styrelse och som har följt den från parkens födsel. Han har av naturliga skäl varit på plats flera gånger. Tanken var att vi skulle åkt upp i maj 2020, men pandemin satte stopp för det, då vi varken kunde flyga upp, eller fick umgås eller resa utanför vår egen geografi. Nu äntligen kunde vi genomföra besöket, och fler lär det bli, för andra medarbetare i koncernen. Vi har pratat med några av deltagarna och de berättar lite mer om vad de tyckte om dagen!

Vad var det bästa med besöket på Säkerhetsparken?  

– Det bästa var att man fick lära sig genom att se och uppleva olika saker på plats, berättar Haris Sofic, arbetsledare på byggservice Nordvästra Skåne.

– Det var bra med variationen mellan de olika stationera, säger Fredrik Engdahl, hantverkare och skyddsombud, på Malmö Byggservice. 

– Det bästa är just det här praktiska och visuella, att vi får använda mer än ett sinne istället för att bara sitta och lyssna eller titta på lite bilder till exempel. Det tror jag var mest uppskattat av mina kollegor med. Det fastnar bättre i huvudet på det sättet! Vi tar oss även tiden att där och då diskutera gällande det vi ser. Det är också bra att det blir ett möte med olika människor med diverse kompetenser, anser Susanne Gustavsson KMA-samordnare på Rehn Bygger.   

– Det bästa med besöket i Säkerhetsparken var att få en inblick i det mesta, berättar Magnus Tegnér, hantverkare och skyddsombud på Malmö entreprenad.  

– Det fanns många nya intryck och ögonöppnare! Det är också alltid roligare när man är på plats och gör något, istället för att man gör något via teams. Få känna på och se grejer på riktigt, helt enkelt. De hade mycket nya grejer som var väldigt intressanta, och som man aldrig hade sett innan, säger Sven Liesner, platschef på Helsingborg entreprenad.  

Vilken station fick dig att tänka till lite extra? 

– Bullerskärmen! Det var roligt att testa på och att höra skillnaden på ljudet med och utan bullerskärmen, berättar Haris Sofic, arbetsledare på byggservice Nordvästra Skåne. 

– Sele och rädda var stationen som fick mig att tänka till lite extra. Där fick vi lära oss mer om räddningskit och vad man ska tänka på att ha med sig när det kommer till sele, så man inte bara kommer med selen och inget annat, säger Fredrik Engdahl, hantverkare och skyddsombud, på Malmö Byggservice. 

– Det blev mycket fokus på arbete på hög höjd eftersom det är det man tycker spontant är farligt av många anledningar. Man kan trilla, det kan välta, man kan tappa saker. Men det jag tyckte var intressant var att flera gånger under dagen så kom det upp risker gällande schakt och stora djup, som minst är lika farliga. Sedan pratade vi om buller och hur vi kastar avfall. Där finns det ju enkla åtgärder som vi kanske inte riktigt tänkt på innan, så det var intressant, anser Susanne Gustavsson KMA-samordnare på Rehn Bygger. 

– Ställning och fall. Det var bra att fräscha upp minnet för det finns saker man kanske inte alltid tänker på annars, berättar Magnus Tegnér, hantverkare och skyddsombud på Malmö entreprenad. 

– Ställning tyckte jag var bra eftersom vi fick titta på en ställning som var byggd på ett sätt och sedan en ställning som var byggd på ett fel sätt. Detta är ju för att visa oss att vi ska vara uppmärksamma när vi är ute och inte bara ta för givet att ställningen är byggd på rätt sätt. Man fick sig en tankeställare! Proffsen kan ju också göra fel, säger Sven Liesner, platschef på Helsingborg entreprenad. 

Kan du rekommendera ett besök till andra i branschen? 

Ja, absolut, berättar Haris Sofic, arbetsledare på byggservice Nordvästra Skåne. 

– Absolut, säger Fredrik Engdahl, hantverkare och skyddsombud, på Malmö Byggservice. 

– Ja, det tycker jag! Och framförallt att fler kollegor skulle få chansen att åka dit. Vi skulle kunna ta vissa delar av det och göra någon enkel variant hemma på gården, men det blir ju inte riktigt samma sak. På säkerhetsparken fanns det ju väldigt många grejer och stationer som berörde flera risker, berättar Susanne Gustavsson KMA-samordnare på Rehn Bygger. 

– Ja, alla dagar i veckan, anser Magnus Tegnér, hantverkare och skyddsombud på Malmö entreprenad. 

– Ja, det är väldigt bra med fysiska utbildningar, berättar Sven Liesner, platschef på Helsingborg entreprenad. 

De verkar som det har varit en givande och intressant dag för våra deltagare, vilket är kul att höra! Tack till alla som deltog under denna dag!  

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...