Tillbaka

Automatisk kontroll av kollektivavtal!

Vi är mycket tacksamma över den tjänst som fackliga organisationer erbjudit oss i form av “Kollektivavtalskollen”, som Byggnads, Målarna och Elektrikerna erbjuder på sina hemsidor.  Nackdelen är dock att vi måste söka upp ett företag i den tjänsten för att kontrollera, och sedan lägga in det i vår UE-databas där vi har inlagt underentreprenörer, sidoentreprenörer, leverantörer, bemanningsföretag, transportörer med flera. Dessutom ser vi inte om någon sedan inte längre har det.

I våras lanserade Byggföretagen en API-lösning som vi får tillgång via vårt medlemskap, men som också kräver en IT-utveckling i vårt affärssystem för att kunna dra nytta av den möjligheten. Vår IT-leverantör Fieldly har nu gjort sitt och vi kopplade upp oss i veckan. Det här innebär att vi nu med automatik fångar upp om aktörerna i vårt affärssystem har kollektivavtal, och vilka de i fall har. Vi ser om de är medlemmar i en arbetsgivarorganisation eller om de har hängavtal direkt med en facklig organisation. I dagsläget ger denna API oss information inom byggsektorns olika avtal, men ytterligare några kollektivavtal finns på våra byggen och dem får vi fortsatt jobba lite mer manuellt med att få kunskap om.

Vi vet dock att Byggföretagen jobbar för att få in fler sektorer i att vilja vara en del av denna redan framtagna lösning och vi hoppas verkligen att de nappar på det. För oss är det intressant information.

Företag som är medlemmar i en arbetsgivarorganisation eller som har hängavtal blir granskade av arbetsgivarorganisationerna och av de fackliga organisationerna på ett tydligare sätt, och vi vet också vilka villkoren är som ska tillämpas. Företag utan dessa kollektivavtal har egna lösningar och de är inte transparenta för oss och skulle innebära större krav på oss att kontrollera. Så även om föreningsrätten är stark och viktigt, är det viktigt för oss att till tjänster utförs av företag som på ett eller annat sätt har kollektivavtal, och då är denna automatiska bevakning av stort värde.

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...