Tillbaka

Let’s speak English!

Det är inte självklart idag att vi på våra byggarbetsplatser enbart kan prata svenska. Dels har vi medarbetare hos oss som inte kan svenska så bra än, dels har vi underentreprenörer vars medarbetare inte heller kan svenska. Vi har också kunder som har engelska som sitt koncernspråk. Vi märkte därför för ett antal år sedan att det här med engelska är vi hyfsat bra på, när det kommer till att prata väder, mat och musik, men när det kommer till att prata engelska i vår byggmiljö, kände vi oss rätt vilsna. För vad heter egentligen en ställning, eller armering, eller ventilationsgaller? Och hur skriver man mötesanteckningar, eller ett inköp? Hur formulerar man sig i ett brev?

Vi insåg att vi behövde utbilda oss i byggengelska, men hittade ingen lämplig kurs på marknaden. Då tog vi kontakt med det som idag heter BUC, Byggbranschens Utbildningscenter och frågade dem om de ville vara med och tillsammans med oss ta fram denna utbildning. Det ville de! Vi tog därför tillsammans fram en “ordlista” och olika exempel på skrifter vi kände att vi behövde öva oss mer på. Utbildningen landade i att hålla på tre dagar i rad, så att deltagarna skulle prata engelska från morgon till kväll, utan avbrott för att kunna slappna av och känna sig allt tryggare i det. Idag är kursen nedkortad till två dagar. Vi har genomfört kursen vid flera tillfällen och nu var det dags att åter samla ett gäng tjänstepersoner till en sådan utbildning. Ett gäng på drygt 20 personer deltog. De har nu pratat på dels under själva föreläsningarna, men också vid frukost, lunch och fika, och de har varit grymt duktiga. Att kunna kommunicera bra på engelska och i synnerhet i byggengelska är väldigt viktigt. Dels för att kunna prata om vad som ska byggas och i hur teamet ska samarbete, men också för att kunna prata arbetsmiljö och säkerhet på att bra sätt. Vi har pratat med en av våra medarbetare, Erik Olsson, platschef på Malmö entreprenad, som medverkade i utbildningen och han berättar lite mer om hur det gick.

Kan du berätta lite mer om vad ni gjorde under utbildningen? 

– Vi lärde oss hur man på ett artigare och ordentligare sätt kommunicerar på engelska. Det händer att man översätter direkt från svenska till engelska, och ibland funkar det, men ibland blir det inte samma betydelse. Under dagarna gick vi igenom lite olika ord och hur man, till exempel, bygger upp mejl på ett formellt sätt. Utbildaren var från Kanada och i och med det fick vi prata engelska non-stop under hela utbildningen, vilket var kul!  Sedan var det mycket om hur man ska formulera sig på korrekt sätt, för det kan skilja sig från det svenska språket. I Sverige är vi väldigt rak på sak och översätter man det direkt till engelska så kan det låta väldigt otrevligt. Vi gick sedan allmänt igenom mycket fackspråk, där vi fick lära oss olika glosor. I slutet hade vi en sluttävling där vi var fem grupper som skulle tävla genom att komma på vilka ord som tillhörde rätt definition. Laget Marsvinen vann, vilket var min grupp!

Hur gick det? 

– Jag tycker att det var jättebra, jättetrevligt och givande! Duktig föreläsare och alla verkade vara väldigt engagerade, så det var kul!

Varför skulle du säga utbildningen är viktig? 

– I och med att vi har så mycket utländska underentreprenörer så blir ju engelska det gemensamma språket vi oftast får använda. Vi skriver, till exempel, rätt mycket arbetsmiljöplaner. Dessa är på svenska, men vi ser till så att engelska alternativ också finns. Sedan kräver vi av våra underentreprenörer att arbetsmiljöplanerna översätts till deras språk, och genom att se till att den engelska arbetsmiljöplanen är skriven korrekt och facklig engelska underlättar vi för våra underentreprenörer så att det sedan blir rätt när de själva översätter planen från engelska till deras språk. Vi har med andra ord väldigt mycket nytta av engelska i vår bransch!

Vi tackar våra medarbetare för dessa dagar, until next time! 

SENASTE INLÄGGET

2023-11-30

Vi är mycket tacksamma ...

2023-11-24

Tidigare hade vi ett forum för lagbasar ...

2023-11-22

Vårt samhälle har många olika utmaningar ...