Tillbaka


… ett projekt i egen regi!

Under våren 2020 startade vi upp en ny del av företaget som skall satsa mer på projektutveckling av egna fastigheter. Vi har tidigare byggt i egen regi, 2015 färdigställde vi nybyggnationen av 44 lägenheter i Höganäs och innan dess byggde vi även kontor inom Kvarteret Kronan utanför Landskrona som hyrs ut till Oatly. Men nu kommer vi alltså utöka våra projekt i egen regi. Först ut har vi ett projekt i Södra Sandby, en nybyggnation av 10 moderna kedjehus i form av äganderätter med en boarea på 140-160 kvadratmeter. Tomtförvärvet i Södra Sandby ger oss ytterligare möjlighet att bygga 30 till 40 bostäder på sikt. Kedjehusen är rymliga tvåplanshus med tilltalande arkitektur och helteglade fasader i svart med inslag av vita skivor. Varje hus har två bilparkeringar precis utanför huset med trädgården i bästa sydvästläge med kvällssol. På tal om sol, som tillval finns möjligheten till solpaneler på taken, vilket en del kunder har nappat på. Inflyttning i kedjehusen kommer att ske våren 2021.

Att starta upp ett projekt i egen regi innebär en hel del andra utmaningar än dem man har som entreprenör. Vi har satt oss ner med Tomas Axelsson som är både byggherre och beställare i projektet för att prata lite om vad det innebär att driva projekt i egen regi.

Hur känns det att driva ett projekt i egen regi?
– Det är spännande och kul, om än lite utmanade, att få möjligheten att driva projekt i egen regi. Man får lära sig mycket nytt och ta ett helhetsansvar på ett annat sätt, samtidigt som man har ett större handlingsutrymme och får vara med och påverka. Projektet i Södra Sandby har vi jobbat med ett tag och det är väldigt roligt att vi nu äntligen har startat upp produktionen. Det är vår byggserviceavdelning i Malmö som är generalentreprenör. Just nu är markarbetet igång och efter semestern ska husstommen levereras och resas. Det är också skönt att försäljningen har gått så bra, av tio hus har vi idag redan åtta sålda.

Vad är de största skillnaderna mellan att driva ett projekt i egen regi och bygga åt någon annan?
– Den största skillnaden skulle jag säga är helhetsansvaret som man får som byggherre och beställare. I och med att detta är lite nytt för oss så har det dykt upp nya frågor och funderingar som man inte behöver hantera om man endast utför ett jobb åt en kommun eller privata näringslivet. Men nu måste man se hela bilden och hantera bygglov, bemöta privatpersoner som blir våra kunder, dra i hela tillvalshanteringen samtidigt som man ska ha koll på marknaden och generera lönsamhet. Vi vill ge våra kunder ett tillfredsställande helhetsresultat, och då finns det många faktorer man ska ha koll på och många saker man måste ta ställning till. Än så länge har det gått väldigt bra och jag är väldigt glad för samarbetet vi har internt med Malmö Byggservice och externt med Reformhus i Hässleholm som levererar husstommen. Jag ser fram emot resan vi har framför oss!

Vad kan du berätta om kedjehusen vi bygger?
– När vi projekterade detta projekt ville vi bygga rymliga hem med plats för mycket liv och rörelse. Det är relativt stora hus vi bygger med fyra-fem sovrum och två badrum var. Genomgående för alla hus är stora fönster som släpper in mycket ljus. Husen har en semiöppen planlösning mellan kök, matrum och vardagsrum. Genom att skapa ett samband mellan inomhus- och utomhusmiljön ville vi ge husen en unik karaktär som förhoppningsvis gör att våra kunder kommer trivas i under en längre tid. Vi har även valt att bygga husen i trä och tegel för att främja ett hållbarare tänk och mer klimatsmarta hus, samtidigt som varje kedjehus är projekterat för möjligheten att kunna välja till solceller på sina tak. Det är väldigt roligt att se att det redan är många som har valt att installera solceller på sina tak!

I nuläget har Byggmästar’n i Skåne planerat för tio hus, men fler hus är som sagt på gång. Området som husen byggs i heter Norreholms Trädgårdsstad och det är ett nybyggt område i anslutning till befintlig bebyggelse. Försäljningen av kedjehusen sköts av Svensk fastighetsförmedling i Lund. Är du intresserad hittar du länken dit här!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...