Tillbaka

Byggmästar’n i Skånes nya klimatsmarta kontor

Klimatsmarta lösningar, arbetsmiljö och nytänkande står i fokus när Byggmästar’n i Skåne bygger nytt kontor i Landskrona.   

De senaste åren har Byggmästar’n i Skåne fått en hel del nya medarbetare och det är framför allt avdelningen Landskrona Entreprenad som har vuxit, och började växa ur det befintliga kontoret i Landskrona. Samtidigt knackade ett annat företag på dörren och ville ta över våra befintliga lokaler där. Då tog vi beslutet att låta dem ta över våra lokaler istället för att vi skulle bygga till, och till oss satsa på nya lokaler. Därför togs beslutet under 2021 att bygga ett nytt kontor ett stenkast bort från det gamla kontoret, på Järvgatan 16 i Landskrona.

Under tidig vår tog vi det första spadtaget för det nya kontoret som uppförs i två och ett halvt plan men en kombination av kontor och öppet landskap för att skapa trivsel, höja arbetsmiljön och ge en ökad flexibilitet för en större organisation. Det nya kontoret har en yta på cirka 1650 kvadratmeter och arbetsplatser för ett trettiotal personer. Vi passar samtidigt på att bygga lokalen på ett klimatsmart sätt med en närproducerad trästomme. Det blev samtidigt därför ett utmärkt projekt att “träna” på för oss nya metoder och använda oss av nya tekniska lösningar.

Avdelningschefen för Landskrona Entreprenad och Nordvästra Skånes Byggservice är Marcus Ingelsson som dessutom är projektchef för nybyggnationen. Vi har satt oss ner med Marcus för att prata lite mer om projektet och kolla hur statusen ser ut just nu.

Har ni fokuserat på något särskilt när ni planerade ert nya kontor? 

Vi ville bygga ett kontor som möter våra behov idag, men även de behov vi kommer att ha imorgon. Därför har vi lagt stort fokus på ett flexibelt och anpassningsbart kontor där vi kan växa om det skulle behövas. Olika människor trivs med att jobba på olika sätt och därför har vi valt att skapa olika arbetsplatser för att möta dessa behov och då skapa en hållbar arbetsmiljö. Det är samma arkitekt som har ritat både det gamla och det nya kontoret, så även om det kommer att bli ett helt sprillans nytt kontor så kommer igenkänningsfaktorn att vara hög, då vi till exempel har valt liknande fönster och fasad som vi har idag. Sedan har vi, valt att bygga kontoret på en tomt där vi har en möjlighet att bygga till mer om det skulle behövas i framtiden. Resultatet är ett kontor i tre plan, där vi på plan 1 kommer att ha omklädningsrum för byggservice, konferens- och kontorsrum för platschefer på byggservice, snickeri, lager och verkstad samt en gemensam matsal för tjänstepersoner och hantverkare. Plan 2 kommer endast att bestå av kontorsplatser och mindre konferensrum, som entreprenad och administrationen kommer att dela på. Kontorsplatserna består av en mix av såväl traditionella kontor, kontorsceller och större projektrum där två-tre medarbetare kan sitta tillsammans vid till exempel uppstart av ett projekt när det kan behövas ett tätare samarbete. På översta planet har vi ett större konferensrum med plats för cirka 100 personer där vi kommer kunna hålla möten och utbildningar.

Vad gör kontoret ”klimatsmart”?   

– Det nya kontoret uppförs med en stomme i korslimmat massivt trä som har ett lågt koldioxidavtryck. Klimatavtrycket är en tiondel jämfört med en stomme i vanlig betong och smide. Utöver det kommer kontoret att till exempel utrustas med solceller på hela taket och vi installerar laddstolpar för att kunna ladda fordonsparken som blir alltmer eldriven.

Vad händer på byggarbetsplatsen just nu?  

– Just nu har vi rest stommen och arbetet med vädersäkring pågår, det vill säga att man sätter ytterväggar och jobbar för att få huset tätt. Detta arbete kommer att pågå hela sommaren fram till slutet på september då vi kommer påbörja rumsbildningen. Tanken var att det nya kontoret skulle stå klart i november, men eftersom vi redan nu vet att vissa materialleveranser kommer bli försenade räknar vi istället med att vi blir klara någon gång i december istället.

Vi ser fram emot våra nya klimatsmarta lokaler där vi sedan kan växa ytterligare i vår organisation när vi är redo för det!

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...