Tillbaka

Coronaviruset – hur det påverkar oss

Vilken omtumlande tid vi lever i just nu! Hela näringslivet darrar, och vissa branscher fick i slutet på förra veckan fritt fall, till exempel hotell, konferensanläggningar, transportbolag och flyget. Att försöka sätta sig in i dessa branschers företagares situation går inte, de har det fruktansvärt tufft.

Byggbranschen är inte drabbad på samma sätt. Byggprojekten av olika slag rullar på, på det stora hela. MEN, givetvis påverkas även vi av Coronavirusets effekter, men vi kan inte jämföra det med det nattsvarta läge vissa andra har. Dock kommer detta blogginlägg att handla om hur det påverkar oss.

För två veckor sedan tog vi fram en riskbedömning gällande Coronaviruset, om vikten av handtvätt med mera, samt att friska människor ska jobba och sjuka ska stanna hemma, helt i linje med vad Folkhälsomyndigheten gav för råd.

I mitten på förra veckan insåg vi att Coronaviruset kommer att kunna påverka oss på olika sätt, förutom arbetsmiljömässigt, och därför valde vi att sända ut hinderanmälan till våra kunder i pågående entreprenadprojekt. I hyfsat allmänt skriven text aviserade vi att detta kan komma att innebära hinder i de enskilda projekten, med hänvisning till en epidemi, och till och med pandemi som det faktiskt är definierat som. Vi är ju skyldiga att avisera sådana hinder utan dröjsmål, men samtidigt utan att ha en klar bild över vidden av konsekvenserna, då så mycket sker nu.

De allra flesta kunder förstår detta och svarade klokt att vi fortsätter hålla igång dialogen i projekten och bevakar dem. Vi, inklusive våra underentreprenörer, vill alla leverera våra projekt i tid! Men, i sådana här tider kan vi inte alltid själva påverka situationen och det förstår våra kunder!

Samtidigt som vi skickade iväg våra hinderanmälningar, började det skaka om rejält i samhället. USA bestämde sig för att stänga gränsen, strax därefter tog Danmark och Norge liknande beslut, och nu har vi även inom EU stängt gränserna mot omvärlden, inklusive Sverige. Slopande av karensdag och tydligt besked från myndigheterna – stanna hemma om du har lindriga symptom och kom inte till jobbet då – påverkar sjukfrånvaron! Detta för att minska på smittspridningens hastighet, för att vården ska mäkta med sina patienter på ett anständigt sätt. Gymnasieskolorna rekommenderades att ha distansutbildning från och med i onsdags den här veckan, och vi bevakar nu eventuella beslut om att grundskolorna ska börja stänga ned. Detta kommer att få ytterligare konsekvenser i samhället, och för oss, för då måste föräldrar med stor sannolikhet stanna hemma, åtminstone för de yngre barnen, eftersom mor- och farföräldrar inte ska ta hand barnen i detta läge, och att ”hänga på stan” är inte heller en lösning.

Vad märker vi då av på våra byggen, förutom att vi tvättar händer noggrant och ofta, med tvål och vatten, samt att vi har ersatt en del fysiska möten med digitala? Ja, antalet sjukskrivna hos oss och hos våra underentreprenörer har ökat den här veckan, och några extrapersoner i byrålådorna har vi inte, ej heller har våra underentreprenörer eller konsulter det. Trots det måste vi acceptera att det viktigaste för samhället är att vi ska undvika att gå till jobb, om vi har lindriga symptom, och det vet vi även att våra kunder förstår. En hantverkare kan inte jobba hemifrån, så enkelt är det. På en arbetsplats hos oss har rörläggaren noll personer på plats, och på en annan arbetsplats har elektrikern minskat sin styrka med 40 %. En del aktörer har medarbetare från andra länder, som har svårt att komma in i Sverige, och har av det skälet också fått ett minskat antal personer på plats. Så antalet arbetsföra personer har minskat, och det kan ju komma att öka i antal.

Vi håller även koll på materialleveranserna. Mycket material, som vi förvisso kanske köper i Sverige, är ju inte tillverkat i Sverige, utan kommer utifrån. Godstransporterna fungerar hyfsat väl mellan länderna, men vissa fabriker i vissa länder (till exempel Kina) har haft stängt, vilket tillfälligt dragit ned på tillverkningen, som visat sig påverka oss, både direkt och indirekt via våra underentreprenörer.

Ovanstående är situationer som uppstått under den senaste veckan och vi har haft en extremt omtumlande vecka, liksom resten av samhället och näringslivet. Varje dag, flera gånger om dagen, bevakar vi framför allt Folkhälsomyndighetens information, och vi lyssnar på presskonferenserna från regeringen.

Vi kommer såklart att göra allt vad vi kan för att upprätthålla våra byggprojekt, tillsammans med våra underentreprenörer och konsulter, i samverkan med våra kunder, men det är verkligen viktigt att vi alla förstår allvaret i denna situation och förstår att detta redan har fått konsekvenser och sannolikt kommer få fler konsekvenser för oss, våra underentreprenörer och våra kunder och att vi tillsammans försöker hitta kreativa lösningar i denna väldigt unika situation och krisläge. Att vi redan nu accepterar att det kan komma att påverka sluttiderna i projekten, även om vi alla jobbar för att undvika det, och att vi tillsammans lägger fokus på de kreativa lösningarna snarare än på de bästa mest slagkraftiga juridiska formuleringarna, så att vi lägger vårt fokus på rätt saker, tillsammans.

Varje vecka stämmer vi nu av Coronaläget i våra projekt för att dels se de unika lägena men också för att få en samlad bedömning. I projekten för vi anteckningar kopplade till Corona, för att kunna följa det över tid.

Som avslutande ord vill vi bara signalera ut till alla dem som berörs så mycket hårdare än vad vi i byggbranschen gör, vi känner verkligen med Er och hoppas verkligen att vi snabbt kommer tillbaka till ett bättre läge, även om vi vet att vissa företag har fått enormt stora ekonomiska konsekvenser och kanske inte ens överlever det här, vilket även för med sig tragedier på det personliga planet.

VD Carin Stoeckmann

SENASTE INLÄGGET

2023-12-06

Teknologiska framsteg har alltid varit en motor ...

2023-11-30

Vi är mycket tacksamma ...

2023-11-24

Tidigare hade vi ett forum för lagbasar ...