Tillbaka

Dags för årets Byggmästardag!

Idag har vi haft vår Byggmästardag när vi samlar alla medarbetare hos Byggmästar’n i Skåne och Rehn Bygger för en gemensam dag då vi stannar upp all vår produktion för att tillsammans medverka på små utbildningspass under dagen. I år samlades vi på Sundspärlan i Helsingborg, och vilken fantastiskt rolig och givande dag det blev!

Klockan 07.00 stängdes dörrarna till de olika salarna fyllda med medarbetare från Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger. Gänget var under förmiddagen uppdelat i tre grupper och fick gå runt till tre olika pass. Ett pass genomfördes av vår koncernchef Carin Stoeckmann som gick igenom förra årets olika resultat, och detta års olika målsättningar och budget, konjunkturspaning och trender i branschen.

På ett annat pass fick medarbetare en genomgång av kranlyft, från tornkranar och mobilkranar. Alla i produktionen har utbildning i säkra lyft, men det här passet har sitt fokus lite bredare än den utbildningens innehåll, utifrån våra erfarenheter. Stort tack till Ohlssons som medverkade på passet med sin kunskap och delade med sig av många goda tips och råd, för att skapa en god säkerhet på och runt byggarbetsplatserna.

Det tredje passet på förmiddagen ägnade vi åt vårt eget utförande, rent kvalitetsmässigt. Inom vilka områden har vi mest eftervård att hantera och hur kan vi förebygga den eftervården, genom ett bättre eller annorlunda utförande? Vår avdelningschef Marcus Ingelsson höll i passet, och han fick inför passet bra inspel från vår organisation som arbetar med eftervården till våra entreprenader. Med på passet var också de tre leverantörerna Adjufix, Svenska Fönster och Swedoor, som visade tips på metoder för hur vi ska montera och hantera deras produkter och vad man ska tänka på.

Efter dessa tre pass hade vi en välförtjänt lunch tillsammans. Att “sitta still” en hel dag är för många av våra medarbetare en utmaning, men de höll sig vakna och alerta hela förmiddagen!

Under eftermiddagen samlades vi alla i samma stora sal. Vi firade några jubilarer, tackade av en blivande pensionär och fick sedan lyssna till en intressant föreläsning om AI som bolaget Forefront Consulting höll i, genom inspirerande Gabriella Stigner. Alla har hört talas om AI, men vad är det och var befinner vi oss i dess utveckling? Hur kan branschen dra nytta av AI tror vi, och finns det hot?

Innan vi gick vidare i eftermiddagspassen höll vår medarbetare Johanna Kvist ett litet rörelsepass. Det var ett uppskattat inslag där vi alla fick möjlighet att resa oss upp och göra några övningar som är särskilt fördelaktiga när man har suttit stilla under en längre tid. Att stanna upp och göra några enkla övningar kan göra stor skillnad för vårt välmående och vår produktivitet, något att ta till sig alla andra dagar med! Vi hoppas att detta kan påminna om vikten av att röra sig mellan varven också, både för våra tjänstepersoner som sitter mycket men också för våra hantverkare ute på våra byggarbetsplatser!

Vi fortsatte sedan med interna föreläsare utifrån perspektivet hälsa och välbefinnande. Varje år genomför vi via företagshälsovården Avonova en hälsoundersökning och enkät och lyfter utifrån resultaten vad vi kan eller behöver göra för att ha en välmående organisation. Ett företag kan omöjligt ansvara för varje enskild individs välmående, men vi kan skapa förutsättningar inom arbetet och i att inspirera till livsstil och mat. 2023 kunde vi konstatera att 98 % av dem som svarade på enkäten äter för lite frukt, bär, grönsaker och rotsaker. 98 %! Och jämförelsetalen från andra företag signalerar att inte bara vi i vår koncern är usla på det, utan att det är rätt vanligt med så dåliga resultat i resten av samhället med! Vi valde därför att ägna en del tid åt just kostvanor. En bra kost hjälper oss att rent fysiskt orka med arbete och fritid, men det är också viktigt att förstå att en bra kost också är viktig för ett psykiskt välmående. Det är en samhällsutmaning som inte bara finns hos oss, men som är viktig att ta i. Vi behöver äta rätt och röra på oss mer, för att främja en god hälsa och må bra både psykiskt och fysiskt, men också se till att vi sover gott och tar hand om vår hjärna.

Här kommer några citat från deltagare under dagen kring hur de upplevde årets Byggmästardag!

– Jag tyckte att det var en jättebra dag, med massa bra pass. När det gäller passet beträffande vårt egna utförande så är det bra att vi kan lära oss från det också. Även jag, som har arbetat med till exempel dörrar och fönster i många år, lärde mig något idag. Passet om kranar och lyft var också väldigt intressant, speciellt när det har hänt en del incidenter i branschen på senaste tiden. Bra med uppfräschning! Sedan var det viktigt att vi gick igenom företagsinformationen och resultatet, säger Mattias Persson, eftermarknadsansvarig på Malmö entreprenad.  
 

– Det var en lärorik och informativ dag! Företagsinformationen är bra att gå igenom och det är kul att se hur det går för företagen såklart. När det kommer till passet med krnalyft, så är det inget jag arbetar med så mycket, men det är ändå väldigt bra att veta mer om det ändå, David Wedberg, arbetsledare Rehn bygger.  

– Det var en bra och lärorik dag! Dagens pass behandlade många olika områden, vilket är bra. Allt från montering av dörrar och fönster, till AI och hur utvecklingen där ser ut. AI är till exempel något nytt och något som man inte har haft mycket kunskap om innan, berättar Bengt Nilsson, hantverkare på Nordvästra Skånes Byggservice. 
 

– Det bästa med Byggmäsatrdagen är att alla är samlade och att man får träffa alla kollegor. Informationsmässigt tyckte jag att det var spännande med Gabriella Stigner  från ForeFont och hennes föreläsning angående AI, säger Ellen Wenliden, målare Rehn Bygger.  

Årets Byggmästardag var en lyckad dag, fullspäckad med nyttiga utbildningspass, information och diskussioner om bland annat våra kostvanor. Det är alltid kul att vi samlas alla medarbetare tillsammans på detta sätt under Byggmästardagen och får ha en trevlig dag tillsammans. Tack för idag!  

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...