Tillbaka

Dags för studiebesök med KNUT

Som en del i Tillväxt Landskronas arbete har de initiativet KNUT (Kunskap Näringsliv Utbildning Tillsammans), med syftet att inspirera barn till olika branscher och till själva arbetslivet. Byggmästar’n i Skåne är en arbetsgivarna som är med i initiativet och har under hösten 2022 blivit matchade med en årsklass 2 från Pilängsskolan i Landskrona. Syftet är att arbetsgivaren och klassen ska träffas några gånger under året för olika studiebesök och där klassen kan lära sig mer om vad den specifika arbetsgivaren arbetar med.

Klassen har sedan innan fått besöka en av våra byggarbetsplatser, och inte vilket projekt som helst, utan vårt nya Landskronakontor, byggt i trä! Nu är det dags för ännu ett studiebesök och denna gång får klassen se hur träkontoret, som idag är färdigt, ser ut! Klassen delades upp i två halvor, där ena gruppen var och besökte oss igår. Idag var det dags för andra gruppen att besöka oss!

Dagen bjöd på lite rundvandring av det nya kontoret och snickeri, där klassen fick testa på att bygga ihop varsin fågelholk, vilket var superuppskattat! Först var det lite “träning” med hur en spik ska spikas ned, sedan var det fritt fram att snickra ihop sin holk! Alla var verkligen jätteduktiga och engagerade i snickrandet och slutresultaten på fågelholkarna blev toppen!

Belma Dzafic, Projektledare och rekryterare på Tillväxt Landskrona, berättar mer om vikten av dessa studiebesök!

Varför är det så viktigt att barn får komma ut på sådana här studiebesök?  

– Det är otroligt viktigt för barnen att få träffa företagen, av många olika anledningar, bland annat att synliggöra framtiden och arbetslivet och motivera längs vägen, att bidra till nyfikenhet och intresse, att ge inspiration till elever att göra kloka studieval som leder till ett arbete de kan trivas med, att visa vilken bredd av branscher och yrken som finns och att normen faktiskt är att gå till jobbet. KNUT är även viktig för företagen som får möjlighet att visa upp sin verksamhet. Kunskapen ger ju ringar på vattnet och sprider sig! Man förstår hur ungdomar och barn resonerar, man väcker intresse för sin bransch, man bygger en bro mellan skola och näringsliv samt ger eleverna, det vill säga företagens framtida medarbetare, insikten om att de behövs på framtidens arbetsmarknad. 

Hur ser responsen ut bland barnen och föräldrarna?  

– KNUT är otroligt uppskattat av barnen och föräldrarna, och lärarna vittnar om att det bidragit till större skolengagemang. KNUT är inte endast ett ”klassiskt studiebesök” utan lärarna tar med sig material från arbetsgivarens verksamhet och integrerar det i den ordinarie undervisningen. 

Hur ser du på framtiden gällande initiativet KNUT?   

-Vi på Tillväxt Landskrona AB ser att KNUT är en långsiktig och systematisk arbetsmodell som är en otrolig viktig del i kompetensförsörjningsarbetet. Med KNUT minskar vi glappet mellan skola och arbetsliv. Elever uppmuntras till att göra kloka studie- och yrkesval och därmed minskar vi mismatchen på Landskronas arbetsmarknad över tid. 

Dagens studiebesök gick alldeles suveränt och alla deltagare var jätteduktiga och väldigt nyfikna. Det var kul att det fanns ett intresse bland barnen att se sig omkring! Precis som Belma Dzafic säger så ger kunskapen ringar på vatten och sprider sig, och det är både kul och viktigt att vi kan vara med och bidra till denna kunskap! Vi tackar alla deltagare för detta studiebesök och hoppas att alla har haft en rolig och givande förmiddag!  

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...