Tillbaka

Globalt mål nr 2 – avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning, uppnå en bättre kosthållning och främja ett hållbart jordbruk.

Väldigt mycket i det här målet avser jordbruk och livsmedel, och känns avlägset för oss att kunna påverka och arbeta med. Däremot lyfts vikten av en fungerande handel på världsmarknaden och återigen vill vi lyfta vikten av en fungerande marknadsekonomi och frihandel, som vi tagit upp i andra bloggar om andra globala mål. Marknadsekonomin och frihandeln är frågor som framför allt Svenskt Näringsliv lyfter fram och jobbar med. Byggmästar´n i Skåne är medlemmar i Svenskt Näringsliv och supportar det.

Något annat som nämns som ett stort problem är livsmedelssvinn och livsmedelsförluster, längs hela värdekedjan. Vi har ofta utbildningar anordnade i våra egna lokaler, där vi ordnar med frukost, lunch och eftermiddagsfika. Vi försöker verkligen ordna så att mängden mat som levereras räcker till oss, men samtidigt inte ger oss onödiga rester. Genom en god disciplin kring att anmäla sig och även delta när man anmält sig, blir matplaneringen enklare att hantera. Det går att äta rester dagen efter eller så, men det händer även att vi skänker bort maten, eller ber medarbetare ta med sig hem. Att slänga mat känns fel, så det jobbar vi mycket på. Likaså tycker vi det är viktigt att erbjuda kranvatten till maten vi serverar och köper numer inte hem dryck i övrigt, förutom kaffe, te och mjölk. På så vis undviker vi spill även gällande dryck.

Att avskaffa hunger är ett väldigt viktigt globalt mål tycker vi. Ingen ska någonsin behöva gå omkring hungrig, men enligt FN lever omkring 850 miljoner personer i hunger. De globala målen hänger ihop, och en viktig lösning för att undvika hunger, är att komma ur fattigdomen, det globala målet nr 1, men även att vi arbetar med övriga globala mål med. De hänger ihop, i Agenda 2030.

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...