Tillbaka

Ergonomi på bygget – hur ska man arbeta?

Det är viktigt att tänka på ergonomin när vi arbetar, vilket handlar om samspelet mellan människa, arbetsuppgifter och den omgivande miljön. Vår kropp ska orka bära oss och må bra och vi kan se till att den gör det genom att tänka på ergonomin, vilket är särskilt viktigt när det kommer till produktionen på våra byggarbetsplatser!

Kroppen mår bra av olika rörelser och av att jobba, men det är viktigt att vi tänker på att belastningen ska vara jämnt fördelad på kroppen och att vi även måste vila mellan belastningarna. Momenten på byggarbetsplatserna brukar innehålla många olika påfrestande arbetsrörelser och kroppspositioner. Vi ska till exempel lyfta tunga saker, borra i taken, böja oss ner och vrida på kroppen. Dessa rörelser är inte farliga så länge det varvas med återhämtning och variation mellan rörelserna och belastningen. Det kanske låter självklart, men det är något som kan glömmas bort när man väl är mitt i vardagen. Här kommer därför en påminnelse om hur viktigt det faktiskt är med ergonomin!

Ett bra sätt att starta sin arbetsdag är att se till att man värmer upp kroppen genom att stretcha och mjuka upp muskler och leder. Detta förbereder kroppen för de ansträngningar och rörelser som ska göras under dagen. Vi kan även undvika att belastningsskador uppstår genom en tidig planering i byggprocessen. Det gäller att ställa sig frågan: Hur ser skaderisken ut? Detta ska sedan baseras på hur länge, hur ofta och hur kraftig belastningen är i olika arbetsmoment. Om risken för skador ser allvarlig ut ska man försöka minimera den eller till och med undanröja den helt. Arbetsskador minskar när vi vet hur man arbetar förebyggande och när vi även känner igen tidiga tecken på belastningsbesvär, vilket enligt Arbetsmiljöverket kan vara svullnad, trötthet, stelhet, värk i en led eller i en muskel.

Arbetsmiljöverket tipsar om flera grejer som är viktiga att tänka på för att i olika arbetsmoment arbeta ergonomiskt på arbetsplatsen! Vi har tittat på några av de påfrestande arbetsställningar som finns på en byggarbetsplats.

Manuell hantering 

Tunga lyft är något som är väldigt påfrestande på kroppen, speciellt om man lyfter på fel sätt. Material som väger mer än 25 kg ska inte bäras av en person manuellt. Vi tvingas nämligen i tunga lyft använda många av våra små muskler i ländryggen för att inte tippa framåt, vilket gör att vi lätt belastar ryggen fel. Myndigheten tar upp ett väldigt bra exempel som demonstrerar belastningen väl, och det är att lyftmomentet kan jämföras med en lyftkran. Ju större utligg, desto mindre last får lyftas. Det vill säga, använd hjälpmedel istället för ryggen som hävarm! Om man sedan ska lyfta något kan man tänka på att inte lyfta och vrida kroppen samtidigt, eftersom detta skapar mer stress på ryggen och kan orsaka akuta skador som ryggskott. Undvik även att bära tungt i trappor, samt lyfta och bära längre sträckor.

När det kommer till att lyfta saker ska man även tänka på snedbelastningen som uppstår när man inte har en balanserad tyngd på båda sidorna av kroppen. Detta gäller till exempel om man bär en tyngre säck på ena axeln. Se till att balansera vikten och då istället fördela ut vikten och bära i vardera hand. På så sätt undviker man snedbelastningen. Men, det är fortfarande viktigt att tänka på att det bästa trots allt är att ta hjälp av lämpligt hjälpmedel som minskar den manuella hanteringen, om det är möjligt.

Repetitivt arbete 

Det här med repetitiva arbetsmoment har ni säkerligen hört talas om tidigare, men det är något som är väldigt viktigt att tänka på. Vid repetitivt arbete så utför man oftast snabba och korta rörelser, om och om igen, i minst en timma om dagen. Det kan handla om att till exempel skruva åt skruvar, spackla, slipa eller liknande. Låter man inte kroppen återhämta sig mellan dessa repetitiva arbetsmoment finns det risk för inflammationer och smärta i till exempel muskler och leder. Det man kan göra är att se till att man varvar dessa repetitiva arbeten med några andra arbetsuppgifter för att minska på belastningen. Kanske kan man komma överens om att man byta arbetsuppgift med kollegan en stund?

Arbete över axelhöjd

Arbete över axelhöjd är en arbetsform som kan påfresta både axlar, nacke, armar, skuldror och rygg. Det som är riskfyllt med detta arbetssätt är att själva materialen eller verktygen inte behöver väga mycket för att det ska uppstå arbetsbelastningsskador, utan det räcker med armarnas och händernas tyngd. Lyfthjälp är viktigt! Med hjälp av till exempel skivhissar och maskinstativ, kan man undvika arbetet över axelhöjd och i sin tur även belastningsskadorna. Och som vi nämnde innan så gäller det även här att tänka på att undvika repetitiva arbetsmoment och istället variera med andra rörelser för att kroppen ska få en chans att återhämta sig.

Arbete med handhållna maskiner och verktyg 

Vid intensiv användning av vibrerande maskiner och verktyg finns det risk för vibrationsskador, vilket kan orsaka kärlskador, samt nerv-­ och ledskador i händer och armar. För att undvika dessa skador ska man tänka på att använda rätt maskin eller verktyg till vad uppgiften kräver, så att inte onödig ansträngning och arbete behöver utföras. Sedan gäller det att maskinen eller verktyget känns bekvämt att använda, det vill säga har ett bekvämt handtag som är i rätt storlek och vinklat på rätt sätt utifrån användarens hand. Det är även viktigt att man inte använder för mycket muskelkraft när man håller i ett verktyg, utan “slappnar av” i handen, vilket ett bekvämt handtag oftast kan hjälpa till med. När det väl kommer till användandet ska man gärna se till att man tar pauser mellan användningarna så att skuldran och armen kan vila. Men det är även bra att tänka på att inte ha för många verktyg i bältet, för att slippa för mycket tyngd och istället att ha ett avlastningsbord i närheten. Men det är givetvis även viktigt att se till att utslitna eller trasiga maskiner och verktyg byts ut så att de fungerar som de ska!

Kort summerat, det är viktigt att vi tänker på ergonomin på våra arbetsplatser, och det gäller i princip i samtliga arbetsmoment. Vi har bara en kropp och det är viktigt att vi tar hand om den på rätt sätt! För oss på Byggmästar’n i Skåne är det viktigt att alla medarbetare ska kunna få ett så bra ergonomiskt arbete så möjligt, genom att ha diverse hjälpmedel att tillgå på byggarbetsplatserna. Det är dock viktigt att man själv också i sitt arbete tänker på att undvika för mycket repetitiva rörelser, lyfta rätt och låta kroppen återhämta sig mellan rörelserna. Påminn gärna varandra om ergonomin och hur man ska arbeta för att minska på dessa påfrestningar, för oftast kan man med lite försiktighet och eftertanke minska riskerna drastiskt!

Är du nyfiken på att läsa mer om ergonomin på byggarbetsplatsen så kan du kika in på Arbetsmiljöverkets broschyr! Där hittar du massor av tips och information gällande att arbeta ergonomiskt smartare på byggarbetsplatsen!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...