Tillbaka

Att Byggmästar’n i Skåne har en relation till Team Rynkeby är det nog få som har missat. Vår grundare Christer Dahlén ställde upp för första gången förra året och valde även att ställa upp i år. Han har med sin satsning även inspirerat en medarbetare, Christian Olofsson, att sätta sig på cykeln och trampa till förmån för sjuka barn.

På grund av rådande Coronatider har tyvärr årets cykeltur till Paris ställts in. Tanken var att mellan den 4 och den 11 juli skulle 2 150 cyklister och 550 funktionärer cykla till Paris från olika startplatser. Med anledning av virusets utbrott i Europa samt att man inte kan garantera cyklisternas säkerhet på vägarna, då träning i grupp har begränsats, valde man att ställa in årets cykeltur. Istället väljer man att se fram emot 2021 och alla deltagare som skulle vara med 2020 erbjuds en plats på nästa års cykeltur istället. Det betyder dock inte att cyklisterna inte kommer att få ta på sig sina gula tröjor, lagen kommer nämligen att genomföra lokala aktiviteter ändå.

Christian Olofsson cyklar för Team Rynkeby Lund. Mitt i alla förberedelser har vi lyckats ställa några frågor om träningen. Hur det går för honom och vad händer istället för loppet till Paris?

Hur går det med träningen?
– Träningen har gått mycket bra, jag känner mig väldigt stark och det känns bra i kropp och själ. På grund av Corona-virusets utbrott får jag tyvärr träna själv, eftersom jag är en högrisk person. Det är tråkigt för man får inte uppleva lagandan på samma sätt, men det fungerar. Man får helt enkelt heja på varandra på avstånd. Ger sig inte Coronan kan det bli så illa att jag får avstå från loppet, men vi hoppas på det bästa!

Vad ska laget göra istället för cykelturen till Paris?
Det är väldigt trist att loppet är inställt, men med tanke på rådande situation hade det varit direkt ansvarslöst om loppet pågick som om allt vore som vanligt. Team Rynkeby Lund kommer ändå att cykla de 140 milen, bara inte till Paris. Vår rutt kommer istället att vara i Sydsverige. Startdatum för detta är 4 juli, och vi hoppas att läget har hunnit lugna ner sig till dess. 

Ställer du upp 2021 istället?
Jag har redan bestämt mig att jag ska fortsätta ett år till. Så till Paris ska jag cykla, bara lite senare än planerat.

Team Rynkeby är ett europeiskt välgörenhetsprojekt som varje år cyklar till Paris från de olika startplatserna runt om, för att samla pengar till förmån för barn med allvarlig sjukdom. Totalt brukar det vara 57 lag med 2 100 motionscyklister och 550 medhjälpare som cyklar från startplatser i Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna, Island, Tyskland och Schweiz. Projektet grundades 2002 och har under åren samlat in mer drygt 560 miljoner kronor till barn med allvarlig sjukdom. Deltagarna förpliktar sig inte bara att orka cykla till Paris utan även till att göra en insats för att samla in pengar till barn med allvarliga sjukdomar. I Sverige kommer alla pengar i år att oavkortat gå till Barncancerfonden och Barnhjärnfonden. Barnhjärnfonden, en underorganisation till Hjärnfonden, är ett nytt samarbete för i år för att stärka forskningen om barnhjärnan. Årets inställda tur är den första i projektets historia.

Förra året samlade Team Rynkeby in 115 miljoner kronor. Årets inställda tur innebär tyvärr att man inte räknar med lika höga siffror detta år, vilket är det värsta med den här situationen. Ett av fem barn som drabbas av cancer överlever inte sin sjukdom, och mer än hälften av dem som överlever gör det med olika former av biverkningar. Syftet med Team Rynkebys välgörenhetsprojekt är att samla in pengar så att forskningen kring barncancer och barnhjärnor kan utvecklas så framsteg kan ske och fler barn kan friskna till, med så få biverkningar som möjligt, för att få chansen att växa upp. Med hjälp av forskning kan vi förhoppningsvis utrota cancern helt! Vi på Byggmästar´n i Skåne tycker att projektet är viktigt, och även om själva cyklingen till Paris inte äger rum i år, finns det viktiga kvar, nämligen att forskningen får ytterligare pengar med fokus på barnens bästa.

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...