Tillbaka

ETT ÅR SEDAN RYSSLAND INVADERADE UKRAINA

För ett år sedan vaknade vi i chock. Ryssland hade invaderat Ukraina. Förvisso började kriget egentligen redan 2014, med fokus på Krim och Donbass, men för ett år sedan påbörjades en militär invasion i stora delar av Ukraina. 77 mil bort pågår ett fruktansvärt krig.

Visst såg vi signalerna, men vi kunde inte riktigt ta in att det skulle ske. Ett år har gått och Ukraina har kämpat på ett oerhört modigt sätt. Det mänskliga lidandet är enormt och landet lider av ofattbara skador på miljö, byggnader och infrastruktur. Det går inte att förstå vidden av detta, och kriget pågår än. Våra tankar är med det ukrainska folket och vi supportar ett fortsatt stöd för Ukraina, och fortsatta sanktioner mot Ryssland.

Den dagen kriget förhoppningsvis når en fred och återuppbyggnaden kan komma i gång står Europa redo. Europeiska länder och organisationer inom Europa har under hela tiden haft en nära dialog med Ukraina på olika sätt, för att på bästa sätt när det är läge, sätta i gång återuppbyggnaden av landet. Vi inom byggsektorn är med på ett hörn, och det finns ett enormt engagemang att vilja hjälpa till. Länder, organisationer, företag och individer står redo. Det blir en enorm apparat, men det kommer att gå, det bara måste gå. Även andra länder i världen vill vara med och bidra!

Ett krig för inget gott med sig, bara stora förluster, men vi har lärt oss hur globala vi är och hur beroende vi är av varandra. Oftast på ett positivt sätt, men att det också kan ställa till det på kort sikt, när materialkedjorna rubbas av sådana här händelser. Det är dock viktigt att ändå lyfta vikten av global handel och en global ekonomi, för den gemenskapen skapar förutsättningar för fred, och det var ett starkt bidragande skäl till att vi idag har ett EU. Låt oss aldrig glömma det. EU är ett fredsprojekt än idag. Dess betydelse går inte att värdera, hur mycket man än skulle vilja håna byråkrati och tung administration.

Låt oss nu hoppas att detta fruktansvärda och meningslösa krig tar slut, och att vi kan bidra i att bygga upp Ukraina igen.

Idag kämpar Ukraina för sin existens och för demokratin!  Slava Ukraini!

SENASTE INLÄGGET

2024-02-29

För att kunna agera handläggare ...

2024-02-23

Det blir allt mer populärt att integrera ...

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...