Vi har tidigare bloggat ...
Fallskyddssäkra verktygen
När man besöker Säkerhetsparken på Arlanda, en säkerhetspark i Byggföretagens regi, får man bland annat stanna upp vid en station och reflektera över vilken konsekvens det får att ett verktyg trillar ned från högre höjd. Den stationen har arbetats fram i samarbete med Luna Tools. Att tappa en meterstock tre våningsplan upp, stående på en ställning, kan få oanade konsekvenser. En meterstock väger inte mycket, men när den har fallit 9 meter motsvarar den en vikt på cirka 13 kg!
När vi har en ställning på ett bygge är det en självklarhet att hjälm bärs, och en hjälm kan lindra om en meterstock skulle landa på hjälmen, men det skulle fortfarande bli en rejäl smäll och knyck i nacken. Men fallande verktyg är inte bara en arbetsmiljöfråga, utan även en kvalitets- och miljöfråga. Ett fallande verktyg kan skada byggnaden eller byggmaterial, som därför behöver rättas till med nytt material! Det blir således även en ekonomisk fråga, och en tidsfråga för att rätta till skadan, exempelvis ett skadat trägolv eller ett skadat fönster.
Enligt Luna Tools arbetar 63 % på hög höjd varje vecka. 73 % har någon gång tappat ett verktyg från hög höjd. 53 % av fallen har orsakat skador. 61 % säger att man vill förankra sina verktyg om det fanns sådan möjlighet. 32 % vet inte hur man fallsäkrar sina verktyg på rätt sätt. 58 % tycker det verkar tidsödande och 43 % har inte verktyg som är förberedda för enkel fallsäkring. 65 % upplever att verktygssäkringen är i vägen i sitt arbete och 11 % bedömer att det kostar för mycket. 45 % tänker inte ens på detta!
Vi har ofta arbeten på tak, från ställning, från lift och vid öppningar, så detta berör oss. Vad kan vi då göra för att minska risken för fallande föremål? Givetvis är det bra att fotlist på ställningar och vid öppningar finns, så att varken material eller verktyg kan glida över kanten. Att näta in ställningen kan också vara ett bra sätt för att förebygga sådant. Men vi kan också komplettera med att där risker finns att verktyg kan falla ned, bara genom att vi tappar greppet om verktyget, kan det vara en god idé att fallskyddssäkra verktygen. För att kunna fallskyddssäkra verktygen måste det finnas en möjlighet på verktygen att förankra, vilket det kanske inte gör på alla verktyg, så det måste vi också vara observanta på och hitta lösningar för. Lite beroende på typ av verktyg och vikten på verktygen finns det olika lösningar. I vissa fall kan vi förankra i medarbetaren, medan det i andra fall är bättre att förankra i byggnaden eller liknande. Ska de förankras i medarbetare får verktygen inte väga mer än 2 kg.
Vi har inte så aktivt arbetat med just det, att fallskyddssäkra verktygen, men Säkerhetsparken och Luna Tools väckte oss kring att fallskyddssäkra verktygen, och vi har nu tagit med texter kring detta i vår mall till Arbetsmiljöplan och i mallen för arbetsberedning. Sedan måste man som alltid i det egna projektet och i de egna momenten fundera över vilka riskerna är där, vad konsekvenserna kan bli, och därmed vilka åtgärder som är lämpliga.