Tillbaka

Året var 2019 och han titulerade sig som den ”historiskt äldsta deltagaren” att ställa upp i Team Rynkeby till förmån för sjuka barn. Resultatet blev då en stor donation pengar, som i Sverige gick till Barncancerfonden, och en blodad tand… I år ställer vår ordförande och grundare av Byggmästar´n i Skåne, Christer Dahlén, upp igen i Team Rynkeby, för tredje året i rad.

Team Rynkeby är ett europeiskt välgörenhetsprojekt som, i regel, varje år cyklar till Paris från olika startplatser, för att samla pengar till förmån för barn med allvarlig sjukdom. Totalt brukade det vara cirka 2 100 motionscyklister som cyklar från startplatser i Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna, Island, Tyskland och Schweiz. Projektet grundades 2002 och har under åren samlat in mer än 500 miljoner kronor till barn med allvarlig sjukdom.

Välgörenhetsprojektet har under de senaste åren blivit oerhört populärt och den 9 juli 2020 skulle totalt 2150 cyklister börja trampa mot Paris. I och med Coronavirusets utbrott i Europa valde man att sadla om satsningen och istället för att genomföra den årliga ”Tour du Paris”, fick deltagarna nöja sig med ”Tour du Suede” där lagen fick satsa på lokala cykellopp. De som hade anmält sig till cykelturen till Paris 2020, erbjöds en plats till årets cykeltur istället. Förhoppningen var nämligen att ordningen i världen skulle vara återställd den här sommaren och att den traditionella cyklingen till Paris kunde genomföras som vanligt…

Antalet sökande till årets Team Rynkeby har varit rekordhögt och hela 3293 personer ansökte om en plats i Team Rynkeby-lagen. I och med att man under året valde att öka antalet lag i varje land innebar det att fler deltagare kan vara med och i år var det tänkt att 2400 cyklister, i 58 lag, med 400 servicedeltagare skulle ta sig till Paris från de olika startplatserna runt om. Men Coronapandemin härjar fortfarande och även årets ”Tour du Paris” kommer inte att ske som planerat. Men, istället för att ställa in, ställer Team Rynkeby om.  Det innebär att cirka 600 svenska deltagare nu gör sig redo för en resa runt i Sverige. Gänget ska trampa iväg den 11 juli. Vi har satt oss ner med Christer Dahlén, som ställer upp för Team Rynkeby Helsingborg för att prata lite om hur upplägget ser ut i år, hur man tränar ”coronasäkert” och hur hans personliga cykelutveckling har sett ut.

Hur ser Team Rynkeby Helsingborgs upplägg ut i år?  

– Träningen har vi i stor utsträckning fått göra på egen hand och inte i grupp. Vi har ”spunnit” hemma eller var och en för sig på gym. Vi har stärkt mage, ben och rygg under eget ansvar och på lämplig plats. I mars började vi cykla ute i små grupper (max åtta cyklister i var grupp) tre gånger i veckan. Vi tränar i små eller mindre klungor, vi håller oss i samma klunga och vi försöker hålla distans så gott det går. På tisdagar och torsdagar har vi tränat fart och backe, och på lördagar eller söndagar har vi tränat distans. Vi har succesivt ökat distansen, så att senaste rundan för mig var på 18 mil. Vi har haft en träningshelg där vi har cyklat både lördag och söndag runt på Söderåsen cirka 30-35 mil och 2 000 höjdmeter. Den veckovisa träningen fortsätter och nu i lite större klungor och när vi tränat färdigt sätter vi oss på tåget till Sundsvall 10 juli och trampar oss sedan söderut till Helsingborg på sju dagar och går i mål 17 juli efter cirka 120 mil. 

Vad har motiverat dig att fortsätta ställa upp i Team Rynkeby? 

– Tre saker får mig att fortsatt vara med i teamet. Vi jobbar alla för en god sak, forskningen behöver alla medel vi kan dra ihop, jag får chansen att lära känna många nya människor i åldrar jag annars inte skulle få möta och dela upplevelser med och jag tvingas att hålla kropp och knopp i god kondition. Jag känner mig som en bättre cyklist idag än när jag började träna med Team Rynkeby 2018. Jag har bättre balans, vågar ligga närmare andra cyklister i klungan, har utvecklat tramptekniken och jag har ökat uthålligheten och kanske också konditionen. 

Vad ser du mest fram emot med årets satsning?

– Mitt huvudmål har varit att trots coronan få in minst lika mycket i sponsorintäkter som förra året. Det har jag gjort och det är jag nöjd med. Sen ser jag naturligtvis fram emot en veckas fantastisk cykling i ett sommarskönt Sverige tillsammans med världens bästa lag. 

Under året 2020 donerades totalt 37,7 miljoner kronor till Barncancerfonden. Det är betydligt fler vuxna än barn som drabbas av cancer, men cancern är den vanligaste medicinska dödsorsaken hos barn och ungdomar i åldern 1 till 18 år. I Sverige diagnostiseras varje år runt 300 barn och ungdomar med en cancersjukdom. Ett av fem barn som drabbas av cancer överlever inte sin sjukdom, och mer än hälften av dem som överlever gör det med olika former av biverkningar. Syftet med Team Rynkebys välgörenhetsprojekt är att samla in pengar så att forskningen kring barncancer kan utvecklas så framsteg kan ske och fler barn kan friskna till, med så få biverkningar som möjligt, för att få chansen att växa upp. Vill du vara med och sponsra Team Rynkeby redan nu kan du göra det genom att swisha till 123-682 77 03 och ange Christer. Tack för att du bidrar!

 

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...