Tillbaka

Fossilfri flygning!

Den 21 juni genomförde flygbolaget BRA sin första fossilfria flygning från Malmö/Skurup till Stockholm/Bromma! 

Att kunna flyga är en viktig del av transportsystemet för både människor och gods. Flyget behövs precis på tågtrafiken och biltrafiken, för ett fungerandes system så vi på ett effektivt sätt kan ta oss från punkt A till B. Flyget fick en stämpel som miljöbov av en del och man pratade om “flygskam”. Flygbranschen har jobbat på med tekniken för att kunna flyga fossilfritt, både kortare och längre sträckor, med hjälp av olika fossilfria bränslen.

Utöver fokus på bränslena har man också fokuserat på typ av flygplan och på vilken höjd man flyger. BRA flyger med propellerplan och flyger alltid under 8000 meter. På så vis kan man undvika den så kallade höghöjdseffekten, där moln bildas som bidrar till att värma planeten. Parallellt har man också arbetat på med att skapa hållbara flygplatser som också är fossilfria. I maj gjorde man sin så kallade “perfect flight”. Den genomfördes mellan Halmstad och Stockholm, där det fossilfria bränslen stod för 50 %.

I år, den 21 juni, var det så äntligen dags för flygbolaget BRA att genomföra sin första fossilfria flygning på en av de populära sträckorna Malmö – Stockholm. Det är en flygning på cirka 60 mil som tar cirka 1 timme och 20 minuter. Detta var i ett samarbete med flygplanstillverkaren ATR och flygbränsleföretaget NESTE. Bränslet som användes till flygningen var använd frityrolja och restavfall från skogsbruket.

BRA håller även på med utveckling av eldrivna flygplan med målet att vara ett elflygbolag 2027. De tittar även på hur man kan lagra kol. Vi ska alltså knappast känna en flygskam när vi flyger, utan snarare känna stolthet över att vara med och bidra till ett vi även får ett hållbart flyg.

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...