Tillbaka
Foto av: Climeworks’ DAC plant ”Orca”, Iceland ©2022, Climeworks

Går det att dammsuga upp koldioxid?  

Koldioxiden är ett problem när det kommer till klimatförändringarna och idag arbetar man på många plan och intensivt för att med hjälp av olika tekniker minska och undvika koldioxidutsläppen. Vi har solceller, elbilar, vindkraftverk och kärnkraft som är några av många tekniker som används för att minska på utsläppen av koldioxid. Men hur gör vi med den koldioxid som fortfarande produceras och finns i vår atmosfär? Tänk om det fanns en stor dammsugare som kunde suga upp all överflödig koldioxid vi har i atmosfären? Vi är faktiskt redan där i utvecklingen!

På andra sidan av Norska havet, på Island, finns världens största anläggning med dammsugare som suger upp koldioxid direkt från luften och omvandlar det till sten. Anläggningen kallas för Orca och ligger cirka 30 kilometer från Islands huvudstad Reykjavik. Orca förväntas kunna rensa bort 4000 ton koldioxid per år, vilket motsvarar utsläppet från 1000 fossildrivna bilar. Men hur fungerar egentligen anläggningen?

Foto av: Mineralized CO2 from Climeworks’ DAC plant ”Orca”, Iceland ©2022, Climeworks

Vi har tittat på SVT:s intervju med teknikern Stephan Hitz där han förklarar mer gällande hur maskinen fungerar. Man kan säga att anläggningen fungerar som en stor dammsugare. Med hjälp av fläktar drar anläggningarna in luften som filtreras, för att sedan via rör transporteras till ett system där koldioxiden hettas upp och utsätts för tryck. Det gör att man kan separera koldioxiden från andra gaser och sedan samla upp den högkoncentrerade koldioxiden som sedan blandas med vatten. Det injiceras sedan på flera hundra meters djup i det närliggande basaltberget där det mineraliseras och blir till sten. Processen från att gasen blir till solid sten förväntas ta ungefär ett och ett halvt år till två år.

Men, med ny teknik tillkommer även vissa utmaningar och en av utmaningarna är kostnaden för anläggningen, som uppskattats kostat närmare 100 miljoner svenska kronor att bygga. I förhållande till hur mycket koldioxid maskinen kan suga upp så blir kostnaderna väldigt höga. Men som allt annat nytt så utvecklas tekniken ständigt och förhoppningarna, enligt SVT:s intervju med teknikern Stephan Hitz, är att man i framtiden kan dra ned på kostnaderna och att det finns utrymme för att skala upp detta ytterligare.

Enligt en av producenterna av dessa anläggningar, Climeworks, så byggs just nu en till anläggning som ska vara ännu större än Orca. Anläggningen kommer kallas Mammoth och kommer även den vara placerad på Island, i Hellisheidi. Mammoth förväntas ha en kapacitet på flera megaton till 2030 och kommer vara på väg mot en gigatonkapacitet till 2050. Mammoth är konstruerad med en nominell koldioxid-avskiljningskapacitet på 36 000 ton per år när den är i full drift.

Att dammsuga upp koldioxid är fortfarande en väldigt ny teknik och ännu finns det säkerligen mycket att lära och utveckla. Men frågan är om denna dammsugare kan vara en del av lösningen på klimatkrisen? Det kan bara framtiden uttyda! Vi på Byggmästar´n i Skåne tycker det är kul att se att ny teknik tillämpas i arbetet mot klimatförändringarna och vi kommer följa detta med spänning!

Är du nyfiken på att läsa mer om Orca? Då kan du gå in och läsa mer på SVT:s reportage gällande anläggningen, som du hittar här!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...