Tillbaka

Hjärtstopp – hur undvika och hur hjälpa den drabbade

När ett hjärta stannar slår inte hjärtat som det ska, utan hamnar oftast i ett så kallat kammarflimmer. Då slutar hjärtat att pumpa runt blod och syret, som transporteras via blodet, når inte längre hjärnan. Om personen med hjärtstopp ska överleva måste hjärnan få syre och hjärtrytmen måste komma i gång igenom inom bara ett par minuter! Efter några minuter utan syre får hjärnan skador.

När en person får ett hjärtstopp brukar den helt utan förvarning bara trilla ihop, och ej vara kontaktbar. Andningen kan upphöra helt, eller så låter den först väldigt konstig, som en snarkning eller suckande. Det kan även uppstå kramper, som kanske kan likna dem vid epilepsi.

Om hjärtstoppet beror på en hjärtinfarkt (det gör många hjärtstopp) kan personen först känna symptom som att det gör ont i bröstet, att det känns som att en elefant trycker mot bröstet. Andra symptom kan vara illamående, buksmärta, strålande smärta mot armar eller nacke, andnöd, yrsel, trötthet eller allmän olustkänsla.

Har man sådana symptom, eller ser någon annan ha sådana symptom – säkerställ vård så att man kan undvika hjärtstoppet! En del envisa människor vägrar ta hjälp av vård och säger att de mår bra – då måste du vara mer envis än dem.

När en person får ett hjärtstopp måste vi komma i gång med HLR direkt, inom den första minuten. Inom 3–5 minuter behöver vi ha gett hjärtat en stöt för att få i gång det.

Vi har sedan 2010 hjärtstartare på alla våra entreprenadprojekt och fasta kontor, och vi utbildar alla medarbetare i HLR med hjärtstartare. Då får man dels träna på att ge själva hjärt- och lungräddningen, och i att använda en hjärtstartare. Det är väldigt bra att ha tränat inför ett skarpt läge, för i ett skarpt läge blir man trängre i tanken och behöver använda sitt muskelminne och bildminne. Senast nu den 8 september fick alla medarbetare hos Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger träna på HLR med hjärtstartare. Det fiffiga med en hjärtstartare är att du egentligen inte behöver kunna något alls, utan att den är väldigt självinstruerande. Dels i form av bilder på den, dels på grund av den pratar med dig. Vi ska därför aldrig vara rädda för att använda den, och dessutom är den så smart att den aldrig ger en stöt till person vars hjärta faktiskt inte har stannat!

Hjärt- och lungräddningen behövs för att pumpa runt syret för att minimera hjärnskadorna, men stöten från hjärtstartaren behövs för att få i gång hjärtat. Om hjärtat kommer i gång inom 3–4 minuter överlever 70–80 %! Tyvärr får merparten inte den hjälpen, eller att den fås för sent! Endast 600 av 10 000 personer med hjärtstopp i Sverige överlever. Så trots att ett hjärta kan komma i gång kan det vara för sent och personen i fråga hamnar i koma.

En hjärtstartare är viktig men det är också viktigt att den finns NÄRA och är LÄTTILLGÄNGLIG så att den snabbt kommer till användning!

Det här kan vara bra att tänka på:

  • Ha en hjärtstartare! Säkerställ att den fungerar! Låt det finnas skylt som visar var den är. Låt den till exempel hänga på en ambulerande akutvagn/akutstativ som “följer” byggets skeden. På våra skyddsronder ingår att stämma av hjärtstartaren (batteri, placering, skyltning).
  • Hjärtstartaren ska vara lätt att hitta och snabb att hämta, så gärna nära dagens verksamhet i stället för att den hänger inne i personalboden! Ta med den in i personalutrymmena när dagen är till ända! Ställ Er frågan, kan en hjärtstartare med denna placering skapa sin första stöt inom 3 MINUTER! Det finns tyvärr fakta som säger att även om en hjärtstartare finns tillgänglig vet inte folket runt omkring detta! ALLA måste känna till det!
  • Säkerställ tydliga rutiner och beredskap för att kunna larma. Ett bra tips när det gäller larm, ladda ned 112-appen från SOS Alarm och “ring” 112 via den. Då fångar de direkt upp koordinaterna! Säkerställ att någon möter upp och guidar fram till den drabbade!
  • Säkerställ kunskap och beredskap att kunna utföra HLR med hjärtstartare. Helst ska detta repeteras ofta. Kan vi påbörja HLR inom EN MINUT? Se till att, om möjligt, flera personer kan turas om att ge HLR, för det är tröttsamt att ge kompressionerna. Sitt en person på vardera sida om den drabbade och byt av varandra omedelbart utan paus i HLR-arbetet.
  • På koncernnivå bevakar vi batteriernas bäst före-datum och säkerställer batteribytena när det behövs. Men på ronderna stäms det av att batterierna fungerar.
  • Hjärtstartaren ska inte förvaras i minusgrader, för det gillar inte batteriet.

Ovanstående fakta och tips har vi hämtat hos Hjärt- och lungfonden och via vår utbildning som Via Medici gav oss den 8 september. Det är även Via Medici som vi köpt våra hjärtstartare av, sedan 2010. Det är ytterst sällan vi har råkat ut för hjärtstopp i vår vardag, men det har hänt, och tack vare att vi hade en hjärtstartare på plats kunde vi rädda den drabbade, vilket också ambulanspersonalen berättade för oss. Det är en billig investering för att rädda liv!

600 av 10 000 drabbade räddas. Merparten av dem med hjärtstopp får inte hjälp i tid. Vi kan åtminstone försöka bättra på statistiken genom att ha hjärtstartare, utbilda oss i HLR och säkerställa att alla verkligen hittar till hjärtstartaren! Vi ska inte ta för givet att alla gör det!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...