Tillbaka

Hur kan vi bidra till välmående hjärnor?

Hjärnhälsa handlar, enligt Hjärnfonden, om din förmåga att minnas, lära, planera, koncentrera dig och hantera utmaningar. Det handlar också om dina förmågor att vara i mental och emotionell balans. Enkelt förklarat så handlar hjärnhälsa om att få ut det mesta av din hjärna och att ta hand om den! Hjärnan är ett av våra mest viktiga organ och hjärnans ohälsa står för en tredjedel av den globala sjukdomsbördan! Vi har blivit inspirerade av Hjärnfonden i få fram tips på hur vi håller våra hjärnor i bra form.

Rör på dig! 

Det har nog inte undgått någon att motion är en viktig del i vårt välmående, både för kroppen och för själen. Genom motion så minskar vi på stresshormonerna och ökar istället endorfinerna i kroppen, vilket gör att du känner dig glad! Motionen ger dig lite hjärngympa och bidrar till bättre minne, du får lättare att lära dig nya saker, lösa problem och att koncentrera dig! Enligt Hjärnfonden, räcker det att vi rör på oss 30 minuter om dagen i någon form av fysisk aktivitet, i en måttlig intensitet. Utöver det så kan du gärna ta vara på vardagsmotionen, den är nämligen viktigare än vad du tror! Du kan ta trapporna i stället för hissen eller varför inte ta en promenad på lunchen? Ta rörelsepauser under arbetsdagen, för varje gång du ökar din rörelse, ökar syresättningen av hjärnan, och en bra grundkondition ger dig en bra hjärnkondition!

Sömnen är viktig! 

God sömn är också en viktig del i att hjärnan ska må bra. Precis som vår kropp behöver vila efter ansträngningar, behöver också vårt huvud vila och därför är det viktigt att vi sover ut ordentligt. Det är ju inte farligt om sömnen rubbas några nätter i följd, men att försöka få en bra sömnrutin är viktigt för att man ska kunna orka med sina dagar. Låt inte mobiltelefonen följa med dig till sängen!

Ät rätt, skippa ciggen och drick endast måttligt! 

Att äta rätt är också viktigt för en välmående hjärna! Hjärnan är särskilt förtjust i grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, frukt, olivolja och fisk som är rik på omega-3. Rökning ska man undvika, av flera olika skäl, men den skadar hjärnan och faktiskt så försämras den kognitiva förmågan av det också, vilket även gäller för alkohol. Om du ska dricka, så drick måttligt!

Skydda ditt huvud och din hjärna mot slag! 

När det kommer till oss på byggarbetsplatserna så ska vi också givetvis skydda våra huvuden från slag och därför använda hjälm på våra byggarbetsplatser! Men detta gäller såklart också när vi cyklar eller tar oss fram med elsparkcyklar eller dylikt. Åk skridskor med hjälm, rid med hjälm, åk skidor med hjälm. Var helt enkelt rädd om ditt huvud och din hjärna!

Koppla av och koppla bort! 

Sedan kommer vi till utmaningen med långvarig stress, något som vi nog alla kan hamna i. Vi klarar av perioder av stress, men vi får inte glömma av att det är viktigt med återhämtning också. Vi behöver lägga bort mobilen och umgås med vänner, slötitta på tv, läsa en bok eller bara ligga och halvsova i soffan, helst utomhus när vädret tillåter. Eller varför inte fiska i en sjö, puttra runt med båten på havet, sticka ut på golfbanan, ta en promenad i skogen eller längs med havet. Ut och greja i trädgården, lira på din gitarr, spela på pianot eller sjung i en kör. Håll ned på dosen sociala medier. Det finns oändligt många saker att hitta på, så se helt enkelt till att göra saker som får dig och din hjärna att må bra!

Ta mikropauser vid hög koncentration 

När man arbetar med något som kräver stort fokus och hög koncentration är det viktigt att man tar pauser regelbundet, för att kunna prestera bra genom hela uppgiften. Det kan till exempel gälla när man sitter med en kalkyl och mängdar i flera timmar, eller sitter med en prognos, eller kontrollerar tidrapporter inom löneadministrationen. Res dig upp och sträck på dig ofta, och ta små pauser där du går ut och tar lite frisk luft. Hjärnan behöver vila och hämta ny energi för att kunna prestera!

Viktigt att känna sig sedd och uppskattat! 

Att känna sig sedd och uppskattad i arbetet, föreningslivet eller andra sammanhang är viktigt, och att man känner att man är en i gänget. Ser du att någon ser ut att behöva lite uppskattning – bjud gärna på sådan, och se till att alla i din omgivning känner sig delaktiga. Glöm heller inte att ett “tack” kan ge mycket!

Träna hjärnan 

Att lösa korsord och sudoko, eller läsa en bok kan faktiskt vara bra hjärnjympa, så passa på att göra något sådant lite då och då.

Möten 

Hjärnan gillar struktur och ordning. Möten upptar en stor del av många tjänstepersoners tid och det är viktigt att man får veta vad möten man ska delta på, ska handla om. Det betyder inte att det måste finnas en agenda, men man måste vet vad det ska handla om grovt i alla fall. Om mötena är långa behöver de ha bensträckare och pauser, och särskilt viktigt med korta bensträckare när det kommer till digitala möten. Säkerställ också att du medverkar på mötet fullt ut, istället för att göra flera saker samtidigt, som till exempel att läsa mejl på mobilen, eller svara i telefon. Det blir varken bra för dig, eller för övriga deltagare, och ger mötestiden sämre kvalitet.

Behöver möten vara så långa som de är? Nej, rätt många möten är långdragna och består av oförberedda deltagare och en möteshållare som kanske inte heller är förberedd. Sätt start- och sluttid, samt tid för varje mötespunkt, och se till att ha ett aktivt möte som inte slumrar till.

Störningar på jobbet kan leda till negativ stress 

Det finns en undersökning som visar att en genomsnittlig kontorsarbetare bara får jobba ostört i 11 minuter, och när man har blivit avbruten tar det en god stund att återvända till uppgiften. Vi kan ha störningar av olika slag under arbetsdagen, såsom notifikationer från mejlen och att olika appar plingar till, eller att telefonen ringer hela tiden, eller att personer kommer till dig med frågor när du egentligen sitter med något helt annat, eller så är det helt enkelt så att dagen inte blir som planerat på grund av olika hinder på vägen. Försök att hitta rutiner där du inte hela tiden har koll på mejlen utan istället har tid för mejlgenomgång, snarare än att snegla på den hela tiden utan att egentligen hantera den. Sätt telefonen på ljudlöst läge och ignorera den när du behöver fokusera på den uppgift du är mitt inne i. Stäng av notifikationerna! Stäng in dig när du behöver koncentrerar dig lite bättre. Fundera också på om alla som kommer med frågor verkligen behöver det, eller om de kan lösa uppgiften själva? Sätt av tid i kalendern för egen koncentrationstid.

Måste du ta emot säljare på besök? Nej, säg nej till besök och säg att besöket istället kan vara digitalt! Många byggen får ta emot oanmälda besökare eller säljare som vill komma förbi, men de slukar massvis med tid, tid som vi kanske inte alls har, och då sitter vi mest av besöken med tankarna någon helt annanstans.

Som vi ser så är det viktigt att vi tar hand om vår kropp, inte minst vår hjärna! Det är därför viktigt att vi pratar om vår hjärnhälsa och även tar hand om den både i privata sammanhang och när vi är på arbetsplatsen! Så kom ihåg, hjälp din hjärna att må bra genom att tänka på Hjärnfondens tips och tricks! Vill du läsa mer om hjärnan och hjärnhälsa? Då kan du besöka hjärnfondens hemsida, där det står en hel del intressant om hjärnan.

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...