Tillbaka

Hur sparar jag energi i hemmet?

(Foto lånad av: Energimyndigheten)

Hösten är här, det blir allt kyligare och även allt mörkare ute. Vår energiförbrukning brukar öka under hösten. Dessvärre har även kostnaden för energin ökat, och det ganska rejält, och för oss i område 4 är den dyr. Det innebär att vi alla har blivit väldigt medvetna om att elen är dyr och att vi behöver använda den mer effektivt. Den 19 september gick P4 Malmöhus ut med att vi i område 4 under de första 8 månaderna har minskat vår elförbrukning med 5,7 % som också visar på att vi genom vår ökade medvetenhet har försökt få ned vår förbrukning, sannolikt på grund av ekonomiska skäl.

Parallellt med detta ökar den globala energianvändningen ständigt. Som Ni vet från tidigare bloggar och från samhällsdebatten i stort, kräver den stora viktiga gröna omställningen el, fossilfri sådan, för att minska våra koldioxidutsläpp. Så trots att elen idag är väldigt dyr för oss, kommer vi att behöva mer el, men också fortsätta fundera över hur denna el används, så vi använder den på bästa möjliga sätt. I Sverige har vi flertalet stora satsningar på gång för fossilfri produktion, exempelvis fossilfri ståltillverkning uppe i norr. Vi ska dessutom elektrifiera transportsektorn och våra byggarbetsplatser. Bloggen ska inte handla om lösningen för att få fram mer el, dit elen behövs, och prata tekniska lösningar och politik kring det – men det är en angelägen diskussion, kritisk och viktig för den långsiktiga lösningen.

Här och nu är elen väldigt dyr och det är en mycket viktig plånboksfråga för oss, så vad kan vi då göra för att minska vår elförbrukning i våra hem?

Vi har kikat på lite olika åtgärder som man kan göra för att spara på energin där hemma, vilket bidrar till att vi håller nere våra kostnader och även bidrar till en minskad miljö- och klimatpåverkan. Vi har spanat in tips från Naturvårdsverket, Nordea och Energimyndigheten, men betydligt fler aktörer har många och liknande tips. Naturvårdsverket menar att vi kan vara energismarta genom energieffektivisering, genom att slösa mindre energi och genom andra besparingar.

Energieffektivisering innebär att vi genom bättre och mer effektiv teknik kan minska vår energiförbrukning. Vi kan till exempel byta ut kylskåp och frys till nyare modeller, eftersom ny teknik oftast är mer energisnål, och att vi byter till LED-lampor där hemma. Genom att täta kring fönster och dörrar med nya tätningslister kan vi hålla kvar värmen bättre inne och sänka energiförbrukningen.

Att slösa mindre energi: 

  • Sänk temperaturen hemma. Gå med innetofflor och använd filtar när du sitter och myser i soffan. Genom att sänka temperaturen med en grad sparar du energi med 5 %! Måste golvvärmen vara på, eller funkar det med innetofflorna? Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
  • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Fundera över vilken belysning du verkligen behöver ha tänd. Släck resten.
  • Tvätta i 30 eller 40 grader i stället för 60 grader, då halverar du energiförbrukningen för tvätten. Och häng upp tvätten i stället för att torktumla den! Torktumlaren är en riktig energitjuv, och använder 2-3 gånger mer energi än tvättmaskinen. Kan vi dessutom se till att maskinen fylls inför en tvätt, och kan vi kanske använda våra kläder mer innan vi tvättar dem?
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  • Duscha kortare tid mot tidigare. Kan du även duscha mer sällan mot idag? Stäng av vattnet när du tvålar in dig eller schamponerar dig! Med ett snålspolande duschmunstycke sparar du på varmvatten. Snålspolande kran i kök är också bra.
  • Stäng av olika apparater när de inte används. Undvik standby-lägetHa kyl och frys öppna så kort tid som möjligt. Kylen ska stå på +4 grader och frysen på -18 grader. Ha dem inte kallare än så.
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
  • Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det sparar energi – och går snabbt!
  • Undvik att tina mat i mikron – påbörja tining dagen innan i stället, och lägg i kylen.

Nordea lyfter även några lite större åtgärder som kan bidra:

  • Tilläggsisolera och byt till modernare fönster i ditt hem.
  • Byt ut fossil värme och el mot förnybar energi, till exempel bergvärme, sol-, vind- eller vattenkraft.
  • Börja producera egen förnybar energi genom egna solceller och vindsnurror – eller bli andelsägare i sol- och vindkraftverk.

Det finns som vi ser en mängd enkla och energismarta åtgärder som vi kan göra i våra hem, och många av dem kräver varken mycket arbete eller pengar för att utföra! Det handlar snarare om att ändra våra beteenden. Att spara på energin är både nyttigt för miljön och för plånboken, speciellt också när energipriserna idag har ökat så pass mycket som de har gjort. Den energi som inte används kan då komma till nytta någon annanstans. Ingen insats är för liten och alla kan göra något för att spara in på energin.

Om vi alla, privatpersoner, företag och myndigheter, minskar vår elförbrukning så kan vi också påverka så att elpriset går ned! Och elpriset kan gå ned ganska ordentligt då! Vi i elområde 4 har redan visat att vi kan sänka för förbrukning och troligen kommer vi att visa att vi fortsätter jobba för det.

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...