Tillbaka

Visst känner du till appen 112 och Röda Korsets app Första hjälpen? Om Inte – läs mer här!

Sommaren 2019 lanserades appen 112 från SOS Alarm och den har idag många användare, och många hos oss på Byggmästar´n i Skåne använder den. Vi inser dock att inte alla känner till appen, och det är ju synd!

I 112 appen hittar du alla viktiga nummer.

I ett akut läge kan man istället för att ringa 112 från telefonen istället slå på 112-knappen på appen. Det finurliga med det är att den då känner av var du befinner dig när du ringer! Appen visar alltså med hjälp av latitud och longitud var du befinner dig och du kan därmed också själv se var du själv befinner dig på kartan. För oss som befinner oss på byggarbetsplatser kan det ibland vara lite klurigt att förklara var man är, eller ens komma ihåg adressen (även om den står angiven på vår Arbetsmiljöplan och Checklista vid olycka). För många i vardagen är det nog också så, att man inte alltid vet var man är. Man kanske är ute på en promenad eller ute och fiskar vid en sjö och blir då hastigt sjuk. I en sådan nödsituation är det väl därför jättebra att det finns en app som kan hjälpa räddningspersonal att på ett effektivt och enkelt sätt identifiera din position, så att du så snabbt som möjligt kan få hjälp!

Förutom att appen är bra till att “ringa” 112 med, har de även med aktuella pågående händelser i din närhet, vilket är bra så att du kan känna dig tryggare och på så sätt också undvika direkta eller indirekta faror. Aktuella händelser i din närhet kan till exempel handla om att en lokal brinner eller att det har skett en olycka på en väg. Det finns även en extra kartfunktion för synskadade och för barn! Med hjälp av appen får du även VMA, alltså viktiga meddelanden för allmänheten, som är relevanta för just din position. Det kan handla om gasutsläpp eller stora olyckor. Samma sak gäller krisinformation som till exempel rökspridningar, pandemi eller översvämningar. Fortsättningsvis kan du även få förebyggande tips och information om trygghet och säkerhet. Appen visar också på viktiga nummer, det vill säga 112, 113 13 (Informationsnummer vid olyckor och kriser), 114 14 (Polisen vid icke akuta ärenden) samt 1177 (sjukvårdsrådgivning).

Första hjälpen

Nu vidare till en annan viktig app, nämligen Röda Korsets första hjälpen-app som även den är gratis att ladda ned. Syftet med denna app är att stötta med kunskap kring första hjälpen, som kan vara riktigt bra att alltid ha tillgång till på ett smidigt sätt. Den ger dig stöd vid olika typer av situationer som ska hanteras, bland annat brännskador, medvetslöshet, blödning och hjärtinfarkt. I en sådan panikartad situation vet man kanske inte vad man ska göra. Man kan då klicka in på Första hjälpen-appen och få livräddande kunskap därifrån. I ett fall med medvetslöshet så guidar till exempel appen användaren steg för steg vad man ska göra. Det kommer till och med en film som visar exakt hur man ska göra med personen. En jättebra funktion som troligtvis räddat många!Om man sedan känner för att lära sig lite mer kan man göra små test gällande till exempel blödning, hjärtinfarkt och brännskador, där man helt enkelt får välja mellan några svarsalternativ och får dem sedan rättade av appen. Sedan finns det också lite uppgifter som kan vara bra vid en situation som uppstår utomlands!

Där har vi alltså två stycken appar som är otroligt viktiga och som kan vara bra att ha för alla, och för oss som befinner oss på bland annat byggarbetsplatser där olyckor kan ske! Det är kul att se att utvecklingen kan möjliggöra för teknik som rent av kan rädda liv och som kan tillföra en sådan fin hjälp och trygghet! Ladda gärna ned apparna och se hur de fungerar, för man vet aldrig när man faktiskt skulle behöva den där extra hjälpen!

 

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...