Tillbaka

Råa lägenheter?

Tänk att kunna ha full frihet över sina kvadratmeter. Flytta in i en etta och under årens gång utveckla lägenheten till en tvåa, trea eller varför inte en fyra? Detta är faktiskt möjligt! RAW Property är ett företag som sysslar med att bygga i kvadratmeter istället för ROK (rum och kök), något som också kan bidra till hållbarheten utifrån flera aspekter!

Bild lånad av: Raw Property

Det är nämligen så att RAW är ett helt nytt koncept där företaget inte färdigställer lägenheterna fullt ut, utan säljer lägenheterna i ett ”rå” format. Köparen kan själv sedan bestämma planlösning, ytskikt och interiör. Lägenheter som helt enkelt kan formas efter köparens egna förutsättningar och önskemål. Det finns en rad fördelar med denna boendeform, vilka företaget själva radar upp på sin hemsida. Först och främst så får köparen en nyproduktion men har fortfarande en stor kreativ frihet att utforma lägenheten helt efter eget behov och smak. Boendet kan helt enkelt anpassas över en längre tid, i samma takt som livssituationen förändras. Det gör att personen inte tvunget behöver flytta till ett annat boende, utan kan istället skräddarsy lägenheten för att passa de nya behoven. I och med att lägenheterna inte är färdigställda, utan att de säljs som väldigt ”enkla” attraherar det här människor med olika förutsättningar till olika kvarter. Detta tycker vi på Byggmästar’n i Skåne är ett väldigt intressant koncept som vi vill lyfta och vi har därför tittat lite mer på detta.

Konceptet 

Man väljer ut sin bostad, där vissa lägenheter har dubbel takhöjd för att man enkelt ska kunna skapa ett våningsplan till om det önskas. Trots att lägenhetens väggar, tak och golv är av rå betong vid tillträdet så går det att bo i lägenheten redan då och som konceptet menar så kan man lägga till saker när man själv vill och har möjlighet till det. Denna boendeform bidrar därför till inte enbart klimatet, utan berör också den sociala och ekonomiska hållbarheten.

Bild lånad av: RAW Property

Genom att köparen själv redan från början kan bygga sin drömbostad utifrån den ”råa” lägenheten bidrar detta till att inget behöver rivas ut. Vi människor har ju givetvis olika smak och olika behov när det kommer till boenden. För någon kanske ett svart kök är rena drömmen, men för en annan helt tvärt om. Det är därför vanligt att människor river ut och bygger om för att kunna få sitt drömboende. Men, i detta fall slipper köparna riva ut något, utan kan redan från början själv bestämma helt och hållet hur mycket eller hur lite man vill lägga till i boendet. Det blir helt enkelt ekonomisk hållbart för alla parter. I och  med att lägenheterna säljs i rå-format så kan även boendet säljas till lägre pris, vilket gör att köparen istället kan lägga pengar på att bygga sitt drömhem. Denna aspekt bidrar även till klimatavtrycket eftersom ingenting behövs rivas ned och slängas! Win-win situation! När det kommer till den sociala hållbarheten så bidrar detta boendekoncept till att flera olika typer av människor, med olika förutsättningar och livssituationer, samlas. På detta sätt får man helt enkelt samhället som har en blandning av olika typer av människor. Vilket givetvis en viktig faktor för den sociala hållbarheten! Vi har pratat med Oliver Thornton, VD på RAW Property, som berättar mer om hållbarheten och gällande själva projektet Raw Property!

Var kommer konceptet från? 

Året var 2012 och det fanns en artikel i en arkitekt-tidning med projekt i Helsingfors, som hette ”Tila Housing” och ett projekt som ritades av en arkitekt vid namn Pia Ilonen. Jag ringde henne och sa att jag tyckte det var ett jättehäftigt projekt och skulle vilja besöka henne i Finland. Så då åkte jag och min arkitekt, på den tiden, och besökte projektet. Vi tyckte det var så fantastiskt, så när vi kom tillbaka till Sverige så tänkte vi att detta måste göras även här! Detta finns i andra länder, i Holland till exempel har det byggts ett antal projekt på det här sättet så det har blivit mer normalt och folk känner igen detta sätt att bygga och sälja bostäder på. 

Detta boendekoncept har varit framgångsrikt i andra delar av världen. Hur ser efterfrågan och intresset ut här? 

Bra, absolut! Jag tycker att det finns ett stort intresse i projektet, sedan så är det såklart en ny idé på bostadsmarknaden och det tar lite tid för folk att ta köpbeslut, samt att förstå exakt hur det fungerar och vad det är. Nu har vi byggt ett första projekt så nu har vi en referens som vi kan visa och verkliga personer som har flyttat in i huset, samt byggt fantastiska bostäder. Vi tror att vårt koncept är en nischprodukt, så det är inte för alla. Jag tror att det är många som köper nyproduktion som tycker det att det här inte alls är något de vill köpa, utan de vill köpa en färdig bostad. Men sedan finns det en annan typ av kund som är kreativ och som kanske drömmer om att bygga sin drömbostad…och det är många som har den drömmen men som aldrig får chansen att göra det. Det är för att det är väldigt svårt att bygga en bostad och innebär ganska mycket risker, mycket pengar och det kan vara jättesvårt helt enkelt. Vi tar därför hand om den jobbiga biten och så kan man komma in och göra den roliga delen i slutet själv. 

Vem passar denna boendeform? 

– Kreativa personer! Man ska ha lite driv och vilja påverka sin egen bostad! Jag tror det är många som vill göra det.  

Hur skulle du säga att detta bidrar till en mer social och ekonomisk hållbarhet?  

– Det är ett hållbart sätt att bygga. Det kan öka kvar boende och det är hållbart i och med att man inte hamnar i samma problem som man kanske annars gör i ett nybygge, där folk flyttar in i en helt ny lägenhet och sedan river ut nya saker. Till skillnad från detta koncept då folk bara lägger till nya saker i sin bostad och inte byter ut. Man får helt enkelt exakt som man vill ha det! Vi har ju inte gjort den där slutfinishen på lägenheterna så man kan köpa dem till ett litet lägre pris och fortsätta att bygga till precis hur man vill ha det. Vi fokuserar också på den kvaliteten i bostaden som blir kvar länge. Vi tror inte på att en exklusiv köksbänk i marmor är det som vi säljer som lyx. Utan det vi säljer som lyx är snarare stora fönsterpartier och generös takhöjd för då har man byggt in något som har ett värde framöver, under hela byggnadens livstid. När det kommer till den sociala hållbarheten så är mångfald intressant att prata om i stadsplanering om man ska utveckla ett större område och då finns det ett stort värde att ha en variation i produkten, för då attraherar man en annan typ av köpare. Vi tror att våra köpare inte är som alla andra som köper nyproduktion och det är ett stort värde för ett lokalt område. Och även gemenskap i huset är intressant i och med att våra köpare under några månader bygger klart sina bostäder till den nivå de vill ha dem och det blir som en nybyggar-anda. Jag har faktiskt precis varit uppe i Uppsala och träffat en kund och de säger att man verkligen träffar varandra hela tiden och det då blir en gemenskap i huset direkt. Det är jätteroligt att se! 

Finns det några utmaningar när det kommer till denna boendeform?  

– Ja. Vi skapar ju något nytt som inte finns, så det är klart att det finns utmaningar överallt att lösa. Man måste tänka annorlunda i frågor och vissa saker behöver man prata mer om. Sedan även tänka till gällande marknadsföringen och försäljningen, samt att lära folk vad produkten är. Skapar man något nytt och det är ju en utmaning i själva skapandet! 

Hur ser ni på framtiden?  

– Vi har som mål att vi ska bygga RAW-hus över hela landet. Nu har vi mark i Linköping, Västerås, Stockholm, Luleå och Järfälla, och vi vill bara växa! Vi tror stenhårt på den här idén och nu ännu mer när vi har ett byggprojekt där familjer har flyttat in i huset. Det känns spännande att jobba med den här idén! 

Vi är gärna aktivt med och för dialogen kring just ekonomisk och social hållbarhet utifrån aspekten att fler ska kunna ordna med boende. Och detta kanske rent av blir den nya boendeformen och eventuellt kan detta vara något vi, på Byggmästar’n i Skåne, kan arbeta med i framtiden. Hur som helst, är det intressant att det finns en sådan här smart boendeform som bidrar till en positiv utveckling när det kommer till hållbarheten! Detta är något vi jättegärna fortsätter att följa och vi hoppas att denna utveckling bara blir större i framtiden! Bostadsutvecklingen handlar ju om att skapa en mix i typ av bostäder och typ av upplåtelseform. Den här idén bidrar till mixen!

För mer information, kika in på RAW Propertys hemsida!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...