Tillbaka

Idag invigdes Säkerhetsparken på Arlanda – vi var där!

Äntligen! Under många år har Sveriges Byggindustrier pratat om att bygga en säkerhetspark i Sverige, likt det konceptet som redan finns i Finland. Efter ett antal års funderingar togs beslut om att bygga den. Sveriges Byggindustrier letade efter en lämplig plats och kom igång med projekteringen. Under våren 2019 togs ett första spadtag och idag står Byggbranschens Säkerhetspark redo!

Vi har som företag funnits representerade i det som först kallades för referensgrupp arbetsmiljö inom Sveriges Byggindustrier, först med Carin Stoeckmann som representant och sedan 2012, Michael Berg som representant. Samtalen om en säkerhetspark ägde rum redan före 2012. Under Michael Bergs tid växte sig gruppens tanke om en säkerhetspark allt starkare. Referensgruppen är idag istället ett Arbetsmiljöutskott, men med ungefär samma personer.

Michael Berg har kunna följa den här resan på nära håll och klev även in i den interimistiska styrelsen för säkerhetsparken, som under 2019 har utvecklats till en förening, som organisationer och företag kan bli medlemmar i. Parken ska dock kunna användas av betydligt fler! Självklart kommer Byggmästar´n i Skåne att vara medlem i parken.

– Det känns riktigt kul! Vi ser verkligen nyttan med en sådan säkerhetspark, dit alla aktörer kan åka för att träna på säkerhet och god arbetsmiljö, kopplat till beteenden! Spontant kan man tycka att endast byggare berörs, men vi har så många fler aktörer på våra byggen, till exempel transportörer som lossar tunga element. Och projektörer skulle också få en stor nytta av att träna här, för att i sin tidiga projektering lära sig ta hänsyn bättre till arbetsmiljöaspekterna för att få till en bättre och säkrare produktion! Parken riktar sig också till skolor, så att eleverna kan komma ut tidigt och träna på säkerhet och beteenden. Vi har redan tagit beslut om att ta upp 20 medarbetare till våren för en träningsdag, en mix av skyddsombud och produktionsledare, säger Michael Berg, Arbetsmiljöchef hos oss.

Med på invigningen från vår sida var Michael Berg och Carin Stoeckmann.

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...