Tillbaka

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? Vill du känna gemenskap i olika team? Vill du känna en stolthet över att ha varit med och utvecklat samhället, till exempel genom att bygga en ny skola eller renoverat ett stadshus? Då är byggbranschen kanske något för Dig? Vill du dessutom känna att det finns stora möjligheter till olika sorters roller och uppdrag i framtiden? Då är definitivt Byggprogrammet på gymnasiet något för Dig! 

Byggbranschen är både spännande och dynamisk, den är i ständig rullning och det finns alltid något nytt att bygga, bygga till eller bygga om, men det råder en stor kompetensbrist i branschen idag och byggföretag i hela landet skriker efter personal för att kunna producera de projekt som efterfrågas av samhället. Enligt Byggföretagen behöver byggbranschen årligen rekrytera cirka 20 000 personer för att täcka behovet. Det är inte bara kompetenta yrkesarbetare som saknas, branschen behöver även fler platschefer och arbetsledare.

De senaste åren har det blivit allt färre elever som söker sig till yrkesprogram, och på gymnasienivå ser man att allt fler unga väljer bort byggprogrammen till förmån för samhälls- eller ekonomiprogram. Tyvärr är den generella uppfattningen att yrkesprogram är för snäva och väljer man ett yrkesprogram stänger man många dörrar och då även möjligheten att göra karriär. Men vi som jobbar i branschen vet att detta inte är sant, att välja ett yrkesprogram skapar nämligen många möjligheter i framtiden! Väljer du Byggprogrammet finns det stora möjligheter till jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, och om viljan finns, finns även karriärmöjligheter! På Byggmästar’n i Skåne har vi, till exempel, ett stort behov av hantverkare, men vi har även ett stort behov av medarbetare med en bakgrund som hantverkare, med en stor förståelse för produktionen!

Söker man till Byggprogrammet får man under gymnasietiden vara med ute på byggarbetsplatsen och praktisera som skolelev. Därefter kliver man in som lärling och fortsätter utvecklas som hantverkare. Att vara hantverkare innebär att man får vara med och bygga nytt och bygga om, allt från kontor, till lager, till skolor och förskolor, till bostadshus. Man får uppleva så många olika sorters verksamheter och byggnader, olika materialval och metoder. Man får vara utomhus mycket, men också inomhus. Arbetet är socialt, där man får träffa många personer från många olika företag. Att arbeta som hantverkare eller i andra roller kopplat till byggproduktion ger också en stor stolthet, att få köra förbi den där nybyggda skolan och säga “Den där skolan, den har jag byggt!”. Som med mycket annat i livet blir man aldrig fullärd som hantverkare, utan man lär sig genom hela livet! Som hantverkare har man möjlighet att ta på sig extra roller, till exempel kan man vara skyddsombud eller lagbas, vilket innebär att man får vara med och påverka arbetsmiljön på byggarbetsplatsen. Med andra ord, söker man till Byggprogrammet och får en grund som hantverkare, får man en fantastisk grund för att även kunna utvecklas vidare i helt andra roller i företaget.

Hos oss på Byggmästar’n i Skåne har vi många exempel på medarbetare som valt att lämna rollen som hantverkare och utvecklas vidare i olika roller som tjänstemän, som idag jobbar som platschef för stora som små byggarbetsplatser, eller som projektansvariga på byggservice, eller som projektchef för entreprenadprojekt. Vi har även före detta hantverkare som idag jobbar som personalchef, en som arbetsmiljöchef och dessutom en som idag är avdelningschef på företaget. Listan över möjligheter kan därmed göras lång. Men många ungdomar kanske har svårt för att se detta, utan det man ser är att om man väljer att bli hantverkare, så är det detta man kommer att vara resten av sitt yrkesverksamma liv. Men, så är det alltså inte, väljer man att bli hantverkare så gör man självklart valet att kunna arbeta som hantverkare, men ger sig själv även en väldig bredd i möjligheter framåt genom hela livet.

Vi har satt oss ner med Michael Berg, arbetsmiljöchef på Byggmästar’n i Skåne, och Tobias Tilling, platschef på Helsingborg entreprenad, för att prata lite om hur det var att jobba som hantverkare och hur det är att jobba som tjänsteperson idag.

Michael Berg

Hur var det att jobba som hantverkare?  

Micheal Berg (MB): Det var väldigt roligt att arbeta som hantverkare. Det var roligt att se något växa fram och nu flera år senare är det väldigt roligt att se det stå kvar. Det jag minns från min tid som hantverkare är framför allt gänget, hur roligt det var på byggarbetsplatsen med arbetslaget. Sedan var arbetet självklart utmanande, men man hade alltid en stolthet i det man hade byggt och man var nöjd med att se resultatet av det man hade sysslat med direkt.  

Tobias Tilling (TT): Första gången jag kom ut på en byggarbetsplats var jag sjutton år. Det var både lite läskigt, spännande och roligt att få ta del av hur produktionen fungerar i verkligheten. Jag minns att jag väldigt snabbt blev involverad i projektet, till en början var det mindre arbetsuppgifter som snabbt utvecklades. Som hantverkare får man en varierande vardag med många utmaningar, vilket jag uppskattade. Sedan gillade jag även att man jobbade väldigt ofta utomhus och att man arbetade med kroppen och att man fick vara en del av arbetslaget. Jag har alltid upplevt att arbetslaget har varit som ett kompisgäng där alla hjälps åt för att komma framåt och utvecklas i projekten. Jag trivdes väldigt bra som hantverkare och hade gärna fortsatt, men jag fick byta roll när jag skadade min rygg och inte längre kunde jobba kvar ”på fältet”. 

Hur är det att jobba som tjänsteperson?  

TT: Jag jobbar idag om platschef och jag tycker om att få vara med från början och se en tanke utvecklas till ett färdigt projekt. Det är för mig både väldigt tillfredsställande och roligt. Det var först som när jag klev in som tjänsteperson som jag började förstå hur mycket tid och hur många människor som var involverade i ett byggprojekt, och hur mycket tid det tar för att vara med, leda och driva ett byggprojekt från början till slut. När man byter roll från hantverkare till tjänsteperson får man automatiskt mer ansvar och arbetsuppgifterna förändras. För mig var det en naturlig övergång och jag såg alltid fram emot de nya utmaningarna som kom med rollen. Jag tycker inte att det har varit svårt att bli tjänsteperson, det gäller bara att intresserar sig för uppgifterna som kommer och tar sig an dem steg för steg.  

MB: Idag har jag rollen som personal- och arbetsmijöchef i företaget, ett mycket varierande jobb med många olika uppgifter. Fördelen med just min roll är att jag får träffar alla medarbetare i företaget i deras olika projekt och stöttar dem i olika frågor som dyker upp, som kan vara allt från en utbildningsinsats till att hitta resurser i byggprocessen. Att jobba som tjänsteman är ju en stor skillnad rent fysiskt jämfört med att jobba som hantverkare, man kan bli trött mer i huvudet än i kroppen beroende på hur arbetsbelastningen är. Många har ju gått ifrån att jobba som hantverkare till tjänsteman och så länge man har drivet, vill känna utveckling så kan det vara ett naturligt steg att gå om man vill ”gå vidare”. 

Har ni något tips till andra som vill ta klivet från hantverkare till tjänsteman att dela med er av? 

Tobias Tilling

TT: Visa framfötterna som hantverkare, intressera dig för projektet och var delaktig. Då blir det en naturlig övergång att byta till, till exempel, arbetsledare senare. Erfarenheten från snickaryrket är ovärderlig som tjänsteperson, sedan när man skiftar roll från snickare till arbetsledare bör man även ändra matvanor… 😉 

MB: Vi i företaget är bra på att internrekrytera tycker jag och oftast är det någon som visat intresse för att gå vidare som rekryteras. Om man verkligen vill och har engagemanget så finns det i princip ingen gräns för hur långt man kan gå! 

Hade ni rekommenderat byggbranschen till en 15-åring idag?

MB: Definitivt, här finns många intressanta vägar att gå inom byggbranschen! 

TT: Ja absolut, byggbranschen är full av utmaningar och den rymmer många olika yrken som kan passa många olika människor. Så om man gillar att arbeta med kroppen, inte är rädd för nya utmaningar och gillar omväxling… Då är byggbranschen som gjord för dig!  

Vill du ständigt röra på dig, utvecklas och komma i kontakt med nya utmaningar, ny stimulans och nya projekt? Vill du ha en så pass kreativ och flexi­bel vardag som möjligt? Vill du planera och dis­ponera din egen tid? Och vill du ha något att titta tillbaka på och vara stolt över flera år efter att det står färdigt? Sök då till Byggprogrammet senast den15 februari och påbörja din karriär inom byggbranschen nu!  

Mer information hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/bygg-och-anlaggningsprogrammet-skane-lan/a89-d87110

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...