Tillbaka

Hur har vi det med sömnen egentligen och finns det sömntips vi kan dra nytta av?

För att våra hjärnor och vi ska må bra behöver vi sova. Att några enstaka dygn inte få tillräckligt med sömn är ingen katastrof och något vi behöver oroa oss över, men att kontinuerligt sova för lite är inte bra och då måste vi lösa det. Varje individ har sitt behov, men att sova 6–9 timmar per dygn är för de flesta viktigt.

Sömnen behöver vi för att vila både kropp och knopp, men också för att bearbeta det vi upplevt när vi varit vakna. Det hjälper vårt minne att hålla sig bra och ger oss förutsättningar för att när vi är vakna vara uppmärksamma och kunna lära oss nya saker.

Vid Morgonstudions sändning på SVT den 5 augusti, tipsade sömnforskaren och professorn från Stockholms universitet, John Axelsson, om fem tips vi alla kan ta till oss, för en bättre sömn.

Att vara ute i friska luften, gärna på förmiddagen, är väldigt bra för sömnen. Även om man arbetar och inte kan vistas ute, kanske man kan få till en liten promenad på rasten eller på lunchen. När vi håller i gång fysiskt skapar det också bra förutsättningar för en god sömn, så fysisk aktivitet är väldigt bra. Träning efter jobb, eller en promenad på kvällen, kan göra susen. När det är dags att börja gå och lägga sig är det bra att dra ned på belysningen och undvika alla dessa skärmar vi idag har omkring oss, i form av läsplatta, tv, dator och mobiltelefon. Stäng av dem i god tid före läggdags.  Att läsa en bok, eller ett magasin, en stund innan man somnar är också bra. Försök också finna rutiner som blir någorlunda lika varje gång du ska gå och lägga dig, för en god sömn. Kort summerat, de fem tipsen är:

  • Var ute på förmiddagen
  • Var fysiskt aktiv
  • Skapa rutiner med sömnen
  • Ha lägre belysning och undvik skärmar
  • Läs en bok sista 30 min innan du somnar

Vi läste även på lite om sömnsvårigheter på 1177, och där finns det bra tips att läsa för den som vill det. Lite av det nämns nedan.

Hur är platsen där du ska sova? Är det mörkt och tyst? Är det svalt? Kanske kan du ändra på något i sovrummet för att skapa en bättre plats för sömn. Sänk temperaturen om det är för varmt. Faktum är att 1177 tipsar om att ha en temperatur i sovrummet på 14–18 grader! Så förutom att det är bra för sömnen att sänka temperaturen kan det även vara bra för ekonomin! Har du mobilen kvar i sovrummet, och behöver du verkligen det? Kanske att du ska lägga den utanför sovrummet i stället!

Alkohol skapar ingen bra kvalitet på sömnen, så fundera över hur dina alkoholvanor ser ut. Rökare och snusare verkar rent statistiskt ha svårare med sömmen, både i att det tar längre tid att somna och att kvaliteten på sömnen blir sämre. Så har du problem och är rökare eller snusare kanske du ska fundera över att sluta av det skälet (det finns massvis med andra skäl också till att sluta). Får du i dig koffein strax innan du ska sova? Det kan påverka din sömn.

En del tycker det blir lättare att somna om man ligger och visualiserar en bild över en lugn och fridfull plats, till exempel att gå längs en strand. Några hamnar i sämre tankar och oroar sig över morgondagen och kan av det skälet inte somna. Man är spänd och orolig. Då kan avspänningsövningar vara väldigt bra för att få kroppen att bli av med sina spänningar och att man behöver träna på att samla ihop alla dessa negativa tankar och sätta ett sömnstopp för dem, att det är förbjudet att tänka på dem inför läggdags och att det är tillåtet att fundera på dem igen när det är dags för nästa dag.

Ibland är det helt enkelt så att det är svårt att somna, men i stället för att stressa upp sig över det, är det faktiskt bättre att gå upp och göra något annat en stund, för att sedan testa att gå och lägga sig igen.

Det är kanske inte helt enkelt att lösa eventuella sömnproblem på egen hand, men då är det viktigt att be om hjälp, för sömnen är väldigt viktig för oss för att hålla över tid och må bra. Skulle man verkligen behöva hjälp med sin sömn, brukar KBT, Kognitiv Beteendeterapi, fungera bra. Då får man öva på att skapa regelbundna sovtider, avslappning och helt enkelt förbjuda negativa tankar vid sovdags.

Kanske är det inte du själv som kämpar på med sömnproblem, utan kanske din tonåring eller någon annan du känner. Fundera över om något av ovanstående skulle kunna hjälpa dem!

Sov gott och må så gott, sköt om Er! 

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...