Tillbaka

Grattis till studenten  – tänk på vad ni skriver för texter till Era studentflak

Sjung om studentens lyckliga da´r… Ja, det är en härlig tid just nu för våra studenter runt om i Skåne. Firandet är påbörjat, till exempel med baler, fester, grillkvällar och olika tävlingar, och snart är det dags att springa ut! Vi ser fram emot att välkomna dem in i vår byggbransch, som lärlingar!

På många platser ingår i traditionen att kliva upp på flaken och bli körda runt i sin stad, och på dessa flak brukar det finnas banderoller med olika texter. Ofta är budskapen väldigt roliga och fyndiga, men tyvärr stöter vi också på texter som är allt annat roliga och fyndiga, utan snarare väldigt sexistiska eller kränkande på olika sätt.

Vi vill be alla Er som läser det här och som känner studenter som är på väg att förbereda sina flakturer. Vi behöver alla bearbeta dem och öka medvetenheten kring vad deras texter faktiskt kan få för konsekvenser.

Skolorna har en sådan uppgift och det vet vi att de också hanterar så gott det går. Vi vet att de brukar kontrollera flakens texter innan konvojen kör iväg, och såklart att studenterna är pigga och fräscha nog att stå på flaken. Men tyvärr vet vi också att vissa studenter då har en plan B med banderoller som de tar fram efter skolans kontroll. Långt innan studentdagen förs också samtal kring budskapen. Och faktiskt, en oerhört viktig del är att under hela skoltiden är att prata om kultur och värderingar, och utbilda inom trakasserier, kränkningar och diskriminering, för att skapa en trygg och sund kultur och sunda värderingar så att vi aldrig hamnar i situationer med stötande och grova budskap på flaken.

Föräldrar har också ett ansvar att prata med dessa studenter, även om studenterna är myndiga. Lyft varför det är viktigt att fundera över sina flakbudskap. Det viktigaste är dock att man som förälder ändå visar sin kompass och förklarar att man inte kommer att vara stolt över dessa sexistiska och kränkande budskap.

Vi i branschen har också ett ansvar även om vi är lite längre ifrån studenterna denna stund, när de åker runt på sina flak, eller strax innan de hoppar upp på dem och gör valet om vilka budskap de vill sända.

Varför är det då så viktigt att fundera över dessa flakbudskap?

ALLA studenter eller kommande studenter i framtiden ska känna sig välkomna till vår bransch! Om man får läsa om sitt kön eller något annat som berör en, på ett negativt sätt, vill man då bli en del av branschen? Eller tänker man kanske att i den här branschen vill jag inte vara!

Vad säger budskapen om dem som står på flaket? Vill vi i branschen ha personer anställda, med denna attityd som inte matchar branschens kultur.

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...