Tillbaka

TACK Ulricehamns Betong AB, UBAB för ett fint studiebesök!

Fredagen den 20 maj begav sig ett litet gäng iväg för ett studiebesök hos UBAB. Gänget tillhör vårt kalkyl- och inköpsforum. Inköpsforumet består av personer som arbetar med kalkyler och anbud, inköp men också allmänt projektstöd och projektledning. De hade som en målsättning 2021 att genomföra ett studiebesök, men vid varje tillfälle det var tänkt fick vi flytta fram det på grund av rådande restriktioner. Men nu, våren 2022, var det äntligen dags!

Gänget fick en spännande och intressant historiebeskrivning av företaget och dess utveckling och vad man idag kan erbjuda för lösningar och också hur de arbetar med hållbarhet inom olika områden. Givetvis fångades även oron upp kring den framtida tillgången till cement och Cementas framtid i Slite upp. Utöver företagspresentationen fick gänget gå runt i fabriken och se hur produktionen ser ut och fungerar, och minsann, där fick vi se betongelementen som var under produktion till vårt projekt i Helsingborg! Gänget uppskattade verkligen besöket hos UBAB och de lärde sig en hel del. Vi har pratat med en av våra medarbetare som medverkade på studiebesöket, Philina Torle som är entreprenadingenjör på Helsingborg entreprenad, och hon berättar mer om studiebesöket.

Kan du berätta lite mer om studiebesöket? 

Vi fick en rundtur i deras fabrik och fick se hur de tillverkar sina olika element, och det var ytterväggar, sandwichelement, innerväggar, bjälklag, trappor och balkonger. Vi fick helt enkelt se allting, vilket var väldigt intressant! Jag har inte varit och sett någon sådan fabrik innan så det var väldigt lärorikt och intressant att se hur mycket personligt arbete det var i allt. När jag tänkte mig prefab betong så tänkte jag att det var väldigt mycket industriellt och att allt sköttes med maskiner, men det var väldigt mycket handarbete som låg bakom allt. Vi fick sedan en genomgång av VD:n gällande hur de jobbar som företag och vad de kan erbjuda, samt vad deras mål är. Det var ett väldigt trevligt studiebesök! 

Vad var det mest intressanta med besöket? 

– Det var att se hur det verkligen gick till och att få komma ut i fabriken och seallt med egna ögon, istället för att titta på en bild eller film. Det var verkligen kul att se hur de tillverkade trapporna! En annan sak som jag tyckte var intressant var att de kunde utföra väggar med bearbetade ytor. Det vi kunde se på fabriken var dels en yta som skulle likna hamrad koppar, en annan yta som var putslikande och sedan en vägg med ingjuten tegelfasad. Det fanns mycket mer möjligheter än bara en slät betongvägg. De har också tagit fram sandwichelement där man kan ha integrerade solpaneler.

Vad tog ni med er från studiebesöket? 

– Vad de kan erbjuda! Jag är ganska så ny inom byggbranschen och när jag hörde om UBAB så visste jag mest att de tillverkade betongtrappor, men jag fick se att det var väldigt mycket mer än bara så. En annan sak som jag tar med mig från studiebesök är också att UBAB jobbar mycket med hållbarhet och att de strävar efter att allt de gör ska hålla för alltid. Något intressant som jag kan tillägga är att UBAB levererar stommen till vårt projekt “Infanteriet” i Helsingborg, så det var kul att få se väggarna på fabriken innan de skulle levereras till projektet.

Vi vill rikta ett stort TACK till UBAB för ett väldigt välkomnande och intressant studiebesök! Ett särskilt tack vill vi rikta till Fredrik Gustafson, VD på UBAB, som var den som planerade in studiebesöket och också tog hand om gänget på ett fantastiskt bra sätt! 

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...