Tillbaka

Vår ordförande och grundare av Byggmästar´n i Skåne, Christer Dahlén, har bestämt sig för att cykla ner till Paris med Team Rynkeby till förmån för Barncancerfonden.

Berätta om satsningen, vad är det ni ska göra, vad går det ut på?

– Jag ska tillsammans med Team Rynkeby God Morgon trampa 140 mil ner till Paris, mellan 29 juni och 6 juli. Team Rynkeby är ett europeiskt välgörenhetsprojekt, som har sitt ursprung i Danmark och som idag engagerar sju nordeuropeiska länder. I Sverige deltar 16 lag. Team Rynkeby cyklar varje år till Paris för att samla in pengar till förmån för barn med allvarlig sjukdom och i Sverige går insamlade medel oavkortat till Barncancerfonden. En av anledningarna till att jag deltar är att jag själv drabbades av cancer i tjocktarmen för två år sedan. Jag opererades och botades mycket tack vare de framsteg som forskningen gjort de senaste åren. För något eller några decennier sedan hade prognosen varit betydligt sämre. Jag vet att forskning gör skillnad och jag vill vara med och bidra till den. Sedan är det även roligt att få utmana sig själv. Jag är den klart äldste som ska cykla till Paris. Medelåldern i cyklistgruppen är fyrtiotvå år och jag tror inte att någon äldre än jag, i Team Rynkeby, någon gång har cyklat till Paris. Att jag gav mig in i detta projekt är måhända ett utslag av hybris och en önskan om att vara ung inuti, även om jag är krokig och skrynklig på utsidan. Jag vill kanske även få min fysiska kapacitet bekräftad. Men det är inte bara själviska motiv och mål, av en motionär med onödigt stort ego, som är anledningen till att jag deltar. Jag brinner för möjligheten att stödja forskningen kring cancer, och framför allt barncancer, och är glad och tacksam att jag får och kan bidra.

Vad är syftet med satsningen?

– Som ovan nämnt så är syftet med detta välgörenhetsprojekt att samla in pengar till förmån för barn med allvarlig sjukdom. I Sverige går insamlade medel oavkortat till Barncancerfonden, för klinisk forskning och för forskning kring sena biverkningar av cancerterapier. Vi som deltar värvar sponsorer som betalar för att få synas på tröjor, byxor, följebilar med mera. Vårt lag i Helsingborg har så här långt sålt ”reklam” för drygt fyra miljoner kronor och mer ska det bli. Ett av fyrahundrafemtio barn drabbas av cancer innan det fyllt femton år. Ett av fem barn överlever inte sin sjukdom och mer än hälften av dem som överlever gör det med olika former av biverkningar. Tidigare forskning har dramatiskt förbättrat möjligheterna att bota olika typer av cancer och då också göra prognosen för överlevnad mycket godare. Genom att i ännu större omfattning satsa på forskning, vill vi ytterligare förbättra möjligheterna för barn att överleva sin cancersjukdom, och också minska de sena följdverkningarna av terapierna. Vi vet att forskning ger resultat och kanske kan vi i slutändan helt utrota cancern.

Hur kom du i kontakt med Team Rynkeby?

-Jag lärde känna projektet Team Rynkeby förra året, då jag på Facebook följde mitt kusinbarns fru Anne Dahlén som då (och även i år cyklar) cyklade för Lundalaget. Jag fick av henne höra både vad projektet krävde och vad det gav. Anne var entusiastisk och sporrade mig att söka en plats i lag Helsingborg 2019. Jag funderade länge på lämpligheten att som gammal krokig gubbe pröva att få vara med i teamet, men tog mig ändå samman och gick på en informationsträff om Team Rynkeby. Jag sökte, blev senare granskad och intervjuad, och så småningom utvald. Lite förvånad men mycket glad tog jag emot beskedet att jag blev en del av Helsingborgslaget.

Hur förbereder du dig?

-Sedan oktober tränar vi 39 cyklister spinning på Filborna Arena två gånger i veckan och coreträning en gång i veckan. Jag försöker också att styrketräna två gånger i vecka på Friskis och Svettis i Höganäs. Spinningpassen har som längst varat i 110 minuter. Till våren börjar träningen utomhus med fler pass, och också med pass på upp till tjugo mil. Innan vi sätter oss på sadlarna för att trampa till Paris ska vi ha åtminstone tvåhundrafemtio utomhusmilmil i benen. Vi är ett otroligt fint gäng som trivs väldig väl tillsammans och peppar varandra till stordåd på träningarna. Så här långt har jag hängt med bra och tror mig fortfarande om att kunna cykla de 140 milen till Paris på sju dagar. Den 6 juli vet jag.

Team Rynkeby är ett europeiskt välgörenhetsprojekt som varje år cyklar till Paris från de olika startplatserna runt om, för att samla pengar till förmån för barn med allvarlig sjukdom. Loppet, som i år går av stapeln den 29 juni, är upplagt så att laget cyklar cirka 20 mil om dagen, fem mil i taget, i sju dagar.

Projektet grundades 2002 och har under åren samlat in mer än 340 miljoner kronor till barn med allvarlig sjukdom. I Sverige i år, kommer alla pengar att oavkortat gå till Barncancerfonden. Idag består projektet av 2100 motionscyklister och 450 funktionärer.

Vi kommer att följa vår ordförande och grundare, Christer Dahlén, under våren och under grand finale när han cyklar från Helsingborg till Paris.  Byggmästar´n i Skåne medverkar givetvis som sponsor!

Bild: Thomas Nørremark / Team Rynkerby

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...