Tillbaka

Vad vill en golvläggare att vi ska tänka på som byggare?

I ett projekt samarbetar vi med en flera olika yrkesgrupper, som alla har viktiga kompetenser för att vi ska få ett så effektivt och bra projekt som möjligt. Vi behöver ta hjälp av till exempel elektriker, rörläggare, plåtslagare och golvläggare, som alla behövs i byggprojekten. Vi har tidigare pratat med en plåtslagare, vilket du kan läsa mer om här, gällande vad vi byggare bör tänka på för att förbereda plåtslagarens arbete på ett bra sätt. Vi fick bra och användbara tips! Nu är det dags att ta emot tips från en annan profession, nämligen golvläggare! Vi har därför pratat med Marcus Broman från GolvExpo som vi samarbetar med i några av våra projekt.

Vad ska vi beakta redan i projekteringen? 

– Det viktigaste tycker jag är att i projekteringen gå igenom vad för golv man ska ha i projekten, till exempel parkettgolv. Det är då bra om man tar reda på lite fakta om golvet och gärna hör med golvfirman/firmor om det specifika märket som man valt är bra. Då kan man ställa frågor som: Har man upplevt problem med golvet förut? Hur länge har detta golv funnits? Och så vidare. Tyvärr har jag varit på projekt som valt billiga och obeprövade golv, där man sedan har haft problem med till exempel knarr och svikt. Man kan därför fundera på att välja ett lite bättre och kanske dyrare golv för att slippa problem i framtiden som i slutändan gör det dyrare. 

Vad behöver vi tänka på i våra egna arbetsberedningar?  

– En viktig sak tycker jag är att man ger tid åt varje arbetsgrupp. Detta kanske passar in mer på första frågan i och för sig, men ibland så snålar byggaren när det kommer till att ge tillräckligt med tid för varje arbetsgrupp. Detta gör att det helt plötsligt krockar mellan arbetsgrupperna och man ”kliver på varandra” i lägenheterna. Detta resulterar även i att det tar mycket längre tid för oss att bli klara. En annan sak som är viktigt är att där är städat och undanplockat i lägenheten/huset när varje arbetsgrupp ska börja arbeta, för det är också en sak som gör att arbetet går snabbare och smidigare. 

Och vad behöver ingå i vår egenkontroll för att kvalitetssäkra inför golvläggarens övertagande?  

– Det är att undergolven, som vi ska lägga parkett eller matta på, är inom toleranserna som reglerna kräver (Hus AMA). Gör man undergolven bra från början så tjänar man både tid och pengar! 

Det är som sagt många kompetenser som behövs i ett byggprojekt och vi måste kunna samverka med varandra på ett bra sätt. Vi måste kunna förbereda olika moment så gott det går så att de som ska arbeta kan få en så bra start som möjligt i sitt arbete. Målet är att golvläggarna, och givetvis alla andra yrkesgrupper också, ska få så bra förutsättningar som möjligt inför sina uppdrag! Detta är något vi kommer fortsätta tänka på och arbeta med för att se till att arbetet går så smidigt och problemfritt som möjligt för alla parter i byggprojektet! Att upprätta och sedan följa upp och styra efter en tidplan är väldigt viktigt i ett byggprojekt, och det räcker egentligen att en profession får lite utmaningar i sin produktion för att det ska påverka övriga.

Håll utkik på vår blogg för att läsa mer om bland annat vad murare och rörläggare vill att vi som byggare ska tänka på!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...