Tillbaka

Det är dags för gymnasievalet för många ungdomar nu! VÄLJ YRKESPROGRAM! VÄLJ BYGG!

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? Vill du känna gemenskap i olika team? Vill du känna en stolthet över att ha varit med och utvecklat samhället, till exempel genom att bygga en ny skola eller renoverat ett stadshus? Då är byggbranschen kanske något för Dig? Vill du dessutom känna att det finns stora möjligheter till olika sorters roller och uppdrag i framtiden? Då är definitivt Byggprogrammet på gymnasiet något för Dig! 

Byggbranschen är både spännande och dynamisk, den är i ständig rullning och det finns alltid något nytt att bygga, bygga till eller bygga om, men det råder en stor kompetensbrist i branschen idag och byggföretag i hela landet skriker efter personal för att kunna producera de projekt som efterfrågas av samhället. Enligt Byggföretagen behöver byggbranschen årligen rekrytera cirka 20 000 personer för att täcka behovet. Det är inte bara kompetenta yrkesarbetare som saknas, branschen behöver även fler platschefer och arbetsledare.

De senaste åren har det blivit allt färre elever som söker sig till yrkesprogram, och på gymnasienivå ser man att allt fler unga väljer bort byggprogrammen till förmån för samhälls- eller ekonomiprogram. Tyvärr är den generella uppfattningen att yrkesprogram är för snäva och väljer man ett yrkesprogram stänger man många dörrar och då även möjligheten att göra karriär. Men vi som jobbar i branschen vet att detta inte är sant, att välja ett yrkesprogram skapar nämligen många möjligheter i framtiden! Väljer du Byggprogrammet finns det stora möjligheter till jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, och om viljan finns, finns även karriärmöjligheter! På Byggmästar’n i Skåne har vi, till exempel, ett stort behov av hantverkare, men vi har även ett stort behov av medarbetare med en bakgrund som hantverkare, med en stor förståelse för produktionen!

Söker man till Byggprogrammet får man under gymnasietiden vara med ute på byggarbetsplatsen och praktisera som skolelev. Därefter kliver man in som lärling och fortsätter utvecklas som hantverkare. Att vara hantverkare innebär att man får vara med och bygga nytt och bygga om, allt från kontor, till lager, till skolor och förskolor, till bostadshus. Man får uppleva så många olika sorters verksamheter och byggnader, olika materialval och metoder. Man får vara utomhus mycket, men också inomhus. Arbetet är socialt, där man får träffa många personer från många olika företag. Att arbeta som hantverkare eller i andra roller kopplat till byggproduktion ger också en stor stolthet, att få köra förbi den där nybyggda skolan och säga “Den där skolan, den har jag byggt!”. Som med mycket annat i livet blir man aldrig fullärd som hantverkare, utan man lär sig genom hela livet! Som hantverkare har man möjlighet att ta på sig extra roller, till exempel kan man vara skyddsombud eller lagbas, vilket innebär att man får vara med och påverka arbetsmiljön på byggarbetsplatsen. Med andra ord, söker man till Byggprogrammet och får en grund som hantverkare, får man en fantastisk grund för att även kunna utvecklas vidare i helt andra roller i företaget.

Hos oss på Byggmästar’n i Skåne har vi många exempel på medarbetare som valt att lämna rollen som hantverkare och utvecklas vidare i olika roller som tjänstemän, som idag jobbar som platschef för stora som små byggarbetsplatser, eller som projektansvariga på byggservice, eller som projektchef för entreprenadprojekt. Vi har även före detta hantverkare som idag jobbar som personalchef, en som arbetsmiljöchef och dessutom en som idag är avdelningschef på företaget. Listan över möjligheter kan därmed göras lång. Men många ungdomar kanske har svårt för att se detta, utan det man ser är att om man väljer att bli hantverkare, så är det detta man kommer att vara resten av sitt yrkesverksamma liv. Men, så är det alltså inte, väljer man att bli hantverkare så gör man självklart valet att kunna arbeta som hantverkare, men ger sig själv även en väldig bredd i möjligheter framåt genom hela livet.

Vi har satt oss ner med Simone Ellgaard, som arbetar som arbetsledare på Rehn Bygger och Elin Mineur, som fram tills nyligen arbetade som arbetsledare, men jobbar idag som projektstöd på Rehn Bygger. De berättar lite mer om varför byggbranschen lockade och vad som fick dem att sadla om och bli tjänstepersoner!

Hur hamnade ni i byggbranschen?

Simone Ellgaard (SE): Jag gillade tanken på att vara en del av byggvärlden, att sitta på ett kontor och flytta papper från den ena sida av skrivbordet till det andra var inte min grej just då. Däremot gillade jag tanken på att kunna säga – ”Detta har jag varit med och byggt”! Min morfar var den i min familj som hade hantverkarbakgrund, och jag älskade att bygga med honom. Detta inspirerade mig till att våga prova och jag sökte till Byggprogrammet! Att vara tjej i byggbranschen var inte alltid helt enkelt, men det gjorde mig betydligt starkare och bidrog till att jag har kommit dit i karriären där jag är idag. 

Elin Mineur (EM): Jag råkade hamna i byggbranschen. När jag skulle välja inriktning till gymnasiet var jag mest intresserad av att välja en inriktning som kunde ge mig arbete direkt efter studenten. Att sedan ingångslönerna var högre inom byggbranschen än inom till exempel vården eller handeln var en trevlig bonus. Mitt val i skolan föll till slut på måleriet och eftersom ett yrke med frihet under ansvar passade mig trivdes jag väldigt bra. Jag gillade att måleriyrket var så fritt, att man fick arbeta och planera sina jobb själv och att man fick se ett färdigt resultat snabbt, en förvandling med hjälp av spackel, färg och tapeter. 

Var det sedan svårt att ta steget vidare till arbetsledare? 

EM: Jag kände ganska tidigt i min yrkeskarriär att jag nog ville göra något mer än att ”bara måla”. Jag ville utmana mig själv och ta steget vidare inom byggbranschen. Då dök en tjänst som arbetsledare på Rehn Bygger upp och jag bestämde mig för att våga prova. Jag kände då att om det inte skulle passa hade jag alltid mitt hantverk att falla tillbaka på. På Rehn Bygger har jag haft chansen att utbildas internt och fått uppleva verkligheten direkt, vilket jag har uppskattat. Eftersom jag inte har den byggtekniska bakgrund som många av mina kollegor har, har jag såklart inte kunnat allt, men jag har då försökt vända det till något positivt då de hantverkare som jag arbetar närmast får större utrymme att påverka sitt arbete och på det sättet skapar vi tillit till varandra. Det har helt klart varit utmanande, men också oerhört utvecklande, och jag lär mig fortfarande nya saker varje dag. Det gäller bara att vara ödmjuk inför nya arbetsuppgifter och tro på sig själv, det är bara ens egna tankar som begränsar hur långt man kan gå. Sen ett halvår tillbaka har jag tagit ett steg vidare och arbetar idag som projektstöd med bland annat kalkyl, avtal och fakturering. Denna tjänst kom till för att det fanns ett behov av att förbättra arbetsmiljön på kontoret samt en möjlighet att få en bättre kvalité på projekten. Jag trivs mycket bra i min nya roll och det är oerhört spännande att få vara med och förändra och förbättra. 

SE: Jag hade hela tiden planer på att utbilda mig vidare inom byggbranschen. Jag ville börja som hantverkare, samla på mig erfarenhet och sedan ta nästa steg. Dock fick jag ta nästa steg betydligt snabbare än väntat, eftersom jag skadade ryggen på jobbet och inte längre kunde arbeta ute på fält som snickare. Istället blev jag arbetsledare och det är jag väldigt glad för eftersom jag trivs med mer ansvar och jag gillar att man får vara den som driver projektet framåt. Jag gillar dessutom att det är nya utmaningar varje dag och att varje dag är olik den föregående. Jag tycker inte att min resa från hantverkare till arbetsledare har varit svår, att vara utbildad snickare har tvärtom gjort att fler dörrar har öppnat sig. Man har en annan förståelse för hur produktionen fungerar praktiskt och man kan ge projektet bättre förutsättningar. Men man ska vara införstådd på att det är mycket mer tid vid datorn, det är mer administrativt arbete och man är, till större delen, stillasittande. Det är dessutom högre press och som arbetsledare ska man vara både omställningsbar och flexibel för man vet aldrig vilka problem eller utmaningar som uppstår från en dag till en annan.  

Skulle ni rekommendera byggbranschen till unga flickor idag?  

SE: Absolut, ett jobb i byggbranschen är både roligt och fyllt med utmaningar! Historiskt sett har det varit tuffare för tjejer i byggbranschen, och när jag började min karriär som hantverkare fanns det många som hade åsikter om tjejer inom bygg, men som tur är har klimatet i byggbranschen ändrats de senaste åren och jag gillar verkligen att allt fler tjejer vågar sig in i branschen, vilket är en enorm vinst för branschen. 

EM: Jag skulle absolut rekommendera unga tjejer att välja byggbranschen då det ger en säker och stabil inkomst redan från första dagen efter gymnasiet, om man visar sitt engagemang och vilja att lära sig. Sedan är byggbranschen bredare än man kanske först tror när man väljer att gå byggprogrammet på gymnasiet och jag har lärt mig genom åren att arbetslivserfarenhet väger ofta väldigt tungt när man väl fått in foten så man kan gå långt om viljan finns! 

Vill du ständigt röra på dig, utvecklas och komma i kontakt med nya utmaningar, ny stimulans och nya projekt? Vill du ha en så pass kreativ och flexi­bel vardag som möjligt? Vill du planera och dis­ponera din egen tid? Och vill du ha något att titta tillbaka på och vara stolt över flera år efter att det står färdigt? Sök då till Byggprogrammet senast den 15 februari och påbörja din karriär inom byggbranschen nu!

Mer information hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/bygg-och-anlaggningsprogrammet-skane-lan/a89-d87110

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...