Tillbaka

Patrik Blidberg och Sebastian Skantz

Det är dags för gymnasievalet för många ungdomar nu! VÄLJ YRKESPROGRAM! VÄLJ BYGG!

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? Vill du känna gemenskap i olika team? Vill du känna en stolthet över att ha varit med och utvecklat samhället, till exempel genom att bygga en ny skola eller renoverat ett stadshus? Då är byggbranschen kanske något för Dig? Vill du dessutom känna att det finns stora möjligheter till olika sorters roller och uppdrag i framtiden? Då är definitivt Byggprogrammet på gymnasiet något för Dig! 

Byggbranschen är både spännande och dynamisk, den är i ständig rullning och det finns alltid något nytt att bygga, bygga till eller bygga om, men det råder en stor kompetensbrist i branschen idag och byggföretag i hela landet skriker efter personal för att kunna producera de projekt som efterfrågas av samhället. Enligt Byggföretagen behöver byggbranschen årligen rekrytera cirka 20 000 personer för att täcka behovet. Det är inte bara kompetenta yrkesarbetare som saknas, branschen behöver även fler platschefer och arbetsledare.

De senaste åren har det blivit allt färre elever som söker sig till yrkesprogram, och på gymnasienivå ser man att allt fler unga väljer bort byggprogrammen till förmån för samhälls- eller ekonomiprogram. Tyvärr är den generella uppfattningen att yrkesprogram är för snäva och väljer man ett yrkesprogram stänger man många dörrar och då även möjligheten att göra karriär. Men vi som jobbar i branschen vet att detta inte är sant, att välja ett yrkesprogram skapar nämligen många möjligheter i framtiden! Väljer du Byggprogrammet finns det stora möjligheter till jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, och om viljan finns, finns även karriärmöjligheter! På Byggmästar’n i Skåne har vi, till exempel, ett stort behov av hantverkare, men vi har även ett stort behov av medarbetare med en bakgrund som hantverkare, med en stor förståelse för produktionen!

Söker man till Byggprogrammet får man under gymnasietiden vara med ute på byggarbetsplatsen och praktisera som skolelev. Därefter kliver man in som lärling och fortsätter utvecklas som hantverkare. Att vara hantverkare innebär att man får vara med och bygga nytt och bygga om, allt från kontor, till lager, till skolor och förskolor, till bostadshus. Man får uppleva så många olika sorters verksamheter och byggnader, olika materialval och metoder. Man får vara utomhus mycket, men också inomhus. Arbetet är socialt, där man får träffa många personer från många olika företag. Att arbeta som hantverkare eller i andra roller kopplat till byggproduktion ger också en stor stolthet, att få köra förbi den där nybyggda skolan och säga “Den där skolan, den har jag byggt!”. Som med mycket annat i livet blir man aldrig fullärd som hantverkare, utan man lär sig genom hela livet! Som hantverkare har man möjlighet att ta på sig extra roller, till exempel kan man vara skyddsombud eller lagbas, vilket innebär att man får vara med och påverka arbetsmiljön på byggarbetsplatsen. Med andra ord, söker man till Byggprogrammet och får en grund som hantverkare, får man en fantastisk grund för att även kunna utvecklas vidare i helt andra roller i företaget.

Hos oss på Byggmästar’n i Skåne har vi många exempel på medarbetare som valt att lämna rollen som hantverkare och utvecklas vidare i olika roller som tjänstemän, som idag jobbar som platschef för stora som små byggarbetsplatser, eller som projektansvariga på byggservice, eller som projektchef för entreprenadprojekt. Vi har även före detta hantverkare som idag jobbar som personalchef, en som arbetsmiljöchef och dessutom en som idag är avdelningschef på företaget. Listan över möjligheter kan därmed göras lång. Men många ungdomar kanske har svårt för att se detta, utan det man ser är att om man väljer att bli hantverkare, så är det detta man kommer att vara resten av sitt yrkesverksamma liv. Men, så är det alltså inte, väljer man att bli hantverkare så gör man självklart valet att kunna arbeta som hantverkare, men ger sig själv även en väldig bredd i möjligheter framåt genom hela livet.

Vi har satt oss ner med Patrik Blidberg och Sebastian Skantz. Patrik började hos oss på Byggmästar’n i Skåne 1995 som hantverkare och jobbar idag som arbetsledare på Malmö byggservice och ansvarar för projekten där, medan Sebastian började som hantverkare på Helsingborg entreprenad och jobbar idag som arbetsledare där.

Hur var det att jobba som hantverkare? 

Sebastian Skantz (SS): Jag minns det som kreativt och omväxlande framför allt, men jag minns också gemenskapen från arbetslaget. Som hantverkare hos oss på Byggmästar’n i Skåne får man jobba med många olika moment, allt ifrån grundläggning till inredning, vilket gör att man lär sig mycket på vägen som man har nytta av i nya projekt eller nya roller. 

Patrik Blidberg (PB): Under mina år som hantverkare hade jag väldigt roligt på jobbet. Det var alltid mycket skratt på byggarbetsplatsen och man hade en särskild gemenskap när man jobbar tätt i en grupp. Sedan tyckte jag att det var roligt att se det man producerar växa fram successivt, att se resultatet av det man har jobbat med under dagen var väldigt tillfredsställande. Jag klev in som arbetsledare eftersom jag fick problem med axeln och kunde inte längre jobbar kvar som hantverkare, men hade det inte varit för det hade jag jobbat kvar som hantverkare eftersom jag trivdes så bra.  

Hur har resan från hantverkare till arbetsledare varit? 

PB: När jag fick problem med axeln fick jag snabbt erbjudandet att börja som arbetsledare på Malmö byggservice och jag hade då kanske fem dagar på mig att ta beslutet eftersom behovet av att fylla tjänsten var akut. Jag hade inga direkta planer på att börja jobba som tjänsteman, så det blev en omställning eftersom jag plötsligt bytte roll och gick från praktiska arbetsuppgifter till administrativa. Det dröjde några månader innan jag påbörjade arbetsledarutbildningen på Yrkeshögskolan som Byggmästar’n i Skåne erbjuder sina medarbetare, och jag kan ärligt säga att de första månaderna var tuffa. Men så fort jag påbörjade utbildningen och fick mer kött på benen, blev fler och fler saker självklara och då fick man ett annat tankesätt som underlättade övergången från hantverkare till arbetsledare. 

SS: Att gå från hantverkare till tjänsteperson har varit utmanande men såklart lärorik. Man ställs inför nya situationer som man inte känner igen och till en början inte vet hur man ska hantera, men när det gått ett par år och man blickar tillbaka inser man att nu är de där situationerna inte något jag funderar på utan de bara hanteras och man går vidare till nästa utmaning.  

Har ni några tips till andra som vill ta klivet från hantverkare till tjänsteman?  

SS: Om jag skulle komma med några tips skulle det vara att visa ert intresse och visa att du är beredd att ta ansvar. För min egen del var jag lagbas när jag tog klivet upp och blev arbetsledare. Som lagbas tar man hand om de arbetade timmarna inom arbetslaget och man planerar hur man ska fördela arbetsstyrkan tillsammans med platsledningen. Det tycker jag är ett bra sätt att visa att du vill jobba dig framåt mot nya roller inom företaget.  

PB: Blir man erbjuden att gå arbetsledarutbildningen tycker jag att man ska gå den eftersom man kan dra mycket nytta av den. Sedan är det en utmaning att byta roll, och det gäller oavsett tjänst eller bransch, men det är kul att prova något nytt. Dock är det lätt att tro att man behöver ha svar på alla frågor direkt, men ingen förväntar sig att du ska kunna allt från dag ett. Man samlar på sig erfarenheter i alla projekt man har och den samlade erfarenheten gör att man blir tryggare i den nya rollen efterhand.  

Hade ni rekommenderat byggbranschen till en 15-åring idag? 

PB: Ja, alla dagar i veckan! Jobbar man i byggbranschen så får man möjligheten att uppleva mycket och varierande arbetsuppgifter, man får träffa många människor och man får vara med och bygga något som står kvar.  

SS: Absolut! Att jobba som hantverkare är något du har nytta av hela livet, inte bara inom jobbet. Vem vill inte kunna bygga sitt eget hus till exempel? Som hantverkare har man också en bra lön att luta sig mot och man får gratis fysik aktivitet dagligen vilket är bra för kroppen. Och känner man att man vill göra stor karriär och jobbat sig långt upp inom branschen så finns det goda förutsättningar för det.  

Vill du ständigt röra på dig, utvecklas och komma i kontakt med nya utmaningar, ny stimulans och nya projekt? Vill du ha en så pass kreativ och flexi­bel vardag som möjligt? Vill du planera och dis­ponera din egen tid? Och vill du ha något att titta tillbaka på och vara stolt över flera år efter att det står färdigt? Sök då till Byggprogrammet senast den15 februari och påbörja din karriär inom byggbranschen nu!

Mer information hittar du här!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...