Tillbaka

 

Varför är yrkeshögskola bra?

Ja visst kan det vara svårt att välja utbildning efter gymnasiet, speciellt när det finns så otroligt många olika utbildningar och en del olika utbildningsformer att välja på. Det pratas ofta om olika universitetsutbildningar och högskoleutbildningar, men det finns en rad fördelar med att gå en Yrkeshögskoleutbildning, och det har vi tittat närmare på!

En yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildning som täcker ett brett utbildningsområde och som finns inom flera olika branscher, exempelvis inom bygg, anläggning och fastighet! Själva utbildningstiden är ofta kortare än en universitets- eller högskoleutbildning, men allra vanligast är ett program på yrkeshögskolan mellan ett och två år. Gemensamt för utbildningarna är att den studerande utbildas för en specifik yrkesroll och får praktiskt utöva sina kunskaper under praktikperioder. Flera av utbildningarna behandlar yrkesroller som till exempel: byggnadsingenjör, tekniker, BIM-samordnare, produktionsledning och platschef.

Det fina med en yrkeshögskoleutbildning är att du snabbt kan komma in i arbetslivet. Enligt statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan, var det 91 procent av alla dem som examinerades 2021 som hade en anställning året efter sin examen. Det betyder alltså att nio av tio får jobb efter avslutad examen.

Utbildningarna har även ett nära samarbete med näringslivet, vilket gör att man utbildas med den kompetens som efterfrågas just då och kompetensen som kommer behövas i framtiden. Eftersom fokuset ofta ligger på att förberedas inför en specifik yrkesroll, så innehåller utbildningen en hel del praktik där den studerande helt enkelt får komma ut och testa på att praktisera ute i arbetslivet eller om man går som LIA (lärande i arbete). Om en utbildning omfattar 400 YH-poäng så ska till exempel minst 25 procent vara praktik.

Jeanette Norström, personalchef på Byggmästar’n i Skåne, medverkar i två ledningsgrupper för YH och hon berättar mer om yrkeshögskolans vikt.

– Yrkeshögskoleutbildning är den ultimata utbildningsformen för många av våra tjänster inom byggsektorn. Studenterna praktiserar på byggarbetsplatserna och utbildningen är en väldigt bra bakgrund när vi ska rekrytera arbetsledare och platschefer som ju är en brist inom branschen. Utbildningen skräddarsys så vi får exakt den utbildningen som behövs för yrkesrollen. Eftersom arbetslivet är med i ledningsgrupperna som deltar i utformningen av utbildningen och kurserna bidrar vi till att det ansöks om utbildningar efter arbetsmarknadens behov. Vi följer även kursutvärderingen noga av hur det fungerar och strävar efter att hela tiden anpassa efter olika behov och omvärldskrav. 

Vi har inte räknat på antalet medarbetare vi har som gått en YH-utbildning, men i princip alla medarbetare i produktionsledningen har gjort det, likaså några entreprenadingenjörer som arbetar med kalkyler, inköp, projektledningsstöd och projektering. Vi har även personer inom staben som gått en YH-utbildning för personalarbete! För oss är det en utmärkt grund att ta med sig in i arbetsrollerna hos oss! Nu i juni började en sprillans ny YH-utbildad medarbetare hos oss. Han hann i princip bara ta sin examen och sedan starta sin anställning hos oss, och vi är mycket glada över det!

Vi har pratat med Max Lundblad, som har gått på yrkeshögskoleutbildning till entreprenadingenjör och som nu börjat arbeta hos oss.

Varför valde du att gå en YH-utbildning?– Jag kände att jag inte var jättesugen att sitta i skolan i tre år nu när man är lite äldre, därför tyckte jag att det passade bra med två år. Sedan var det även bra att man under utbildningen fick med mycket av det praktiska, vilket gjorde att man fick en inblick i det man studerade till på ett helt annat sätt. Det var lite det jag fastnade för! Hur ser du på utbildningen och nu din tjänst hos oss? – Man får först och främst en bra inblick i hur det är ute i arbetet. Jag studerade till entreprenadingenjör och praktiserade som arbetsledare, så det är rätt så stor skillnad där. Men i och med att jag inte hade någon erfarenhet i branschen sedan innan, har jag fått ta del av både det praktiska arbetet som arbetsledare och själva biten som entreprenadingenjör. I och med att utbildningen inte är 40 timmar i veckan så kunde jag även samtidigt kombinera det med arbete, vilket jag tycker är jättebra! När det kommer till tjänsten hos Byggmästar’n i Skåne så trivs jag väldigt bra! Det är mycket från utbildningen som man lärt sig som man kanske inte använder just som arbetsledare, men som ändå är bra att kunna! Som entreprenadingenjör har man kanske lite mer koll på regler, som man kanske annars som hantverkare hade kunnat missa. Man får helt enkelt en väldigt bred kunskap inom byggbranschen! 

Vi på Byggmästar’n i Skåne tar gärna, i den mån det går, emot praktikanter och LIA-elever, och ser det som ett utmärkt tillfälle att hjälpa till att bidra till erfarenhetsåterföringen bland dessa studerande och välkomna dem till vår fantastiska bransch. För det är ju så, byggbranschen har plats för en mängd olika kompetenser och yrkesroller och det är en bransch som kan erbjuda mycket! Det är en fantastiskt rolig bransch, med en stor portion kreativitet, teamarbete och skapande! Vi utmanas konstant i våra projekt och man ser hur det vi är med och skapar växer fram och sedan står där länge. Även om branschen har en tillfällig svacka på marknaden har vår bransch en stor brist på medarbetare, särskilt inom produktionsledningen.

 

SENASTE INLÄGGET

2023-09-22

Vi har tidigare bloggat ...

2023-09-19

Ett gott samarbete är viktigt ...

2023-09-15

Under ett antal år har vi ...