Tillbaka

Vi är med i KNUT!

Tillväxt Landskrona arbetar med något de kallar KNUT (Kunskap Näringsliv Utbildning Tillsammans). Syftet med KNUT är att väcka intresset bland barn för olika branscher, varav naturligtvis byggbranschen är en av dem. Men också att försöka inspirera fler till att välja att genomföra studiebesök för att omsätta sina kunskaper från skolan i praktiken i arbetslivet. Och som hjälp i detta arbete matchar Tillväxt Landskrona en arbetsgivare med en årskurs på en skola, där sedan årskursen får besöka arbetsgivaren och helt enkelt känna på hur det är på arbetsplatsen. Detta är givetvis något vi på Byggmästar’n i Skåne har hakat på och vi har fått följa med en årskurs två på Pilängsskolan. Visst låter det spännande!?

Byggmästar’n i Skånes medarbetare, Johanna Kvist, som arbetar på Nordvästra Skånes Byggservice och entreprenadavdelning har hand om besöken på Pilängsskolan. Vi har pratat med Johanna och hon berättar mer om projektet!

– KNUT är ett fantastiskt initiativ av Tillväxt Landskrona och jag hoppas att fler städer tar efter detta projekt. Jag tror det är viktigt att väcka ett intresse i tidig ålder när det kommer till arbete och presentera hur många olika yrkesmöjligheter det faktiskt finns. Alla barn har väldigt olika förutsättningar, en del barn kommer från hem där föräldrarna saknar sysselsättning. Barn behöver ha förebilder som går till jobbet/studerar, annars är risken större hos dessa barn att de inte tar sig vidare ut i arbetslivet. Via KNUT får vi chansen att, förhoppningsvis, inspirera barnen till byggbranschen. Kanske väcka ett intresse. De barn jag har träffat under våra besök har verkligen uttryckt glädje och engagemang, vilket gör projektet riktigt roligt att arbeta med.  

I vintras åkte Johanna och en hantverkare ut på ett studiebesök till klassen, där barnen bland annat fick testa på att skruva i en skruv i en planka med hjälp av en skruvdragare. Det var verkligen uppskattat bland barnen och även såklart kul för oss att träffa allihopa! Årskursen har även varit ute på studiebesök på Byggmästar’n i Skånes nya kontor i Landskrona, som är i slutskedet av produktionen. Det verkade som om deltagarna tyckte det var riktigt spännande, då de fick se sig omkring och lära sig lite gällande hur arbetet ser ut på en byggarbetsplats!

Tanken är sedan att anordna ett tredje studiebesök där barnen kan få se hur det färdiga resultatet av kontoret blir och där de även kan få testa på att skapa något roligt på plats, som de helt enkelt kan ta med sig hem och visa upp! Och det är givetvis något vi kommer att uppdatera er om! Så håll utkik på vår blogg för mer information!

För oss är det väldigt viktigt att vi fortsätter att inspirera unga till att ta steget in i byggbranschen. Det är en fantastisk bransch som har plats för många människor och kompetenser. Det är jättekul att vi får följa med en årskurs och på så sätt hjälpa till i arbetet med KNUT. Det ger även oss insikter om vår egna bransch!

SENASTE INLÄGGET

2023-11-30

Vi är mycket tacksamma ...

2023-11-24

Tidigare hade vi ett forum för lagbasar ...

2023-11-22

Vårt samhälle har många olika utmaningar ...