Tillbaka

Vad vill en VVS-aktör att vi ska tänka på som byggare?

När vi har ett byggprojekt är det många entreprenörer som blir en del av byggteamet. En pusselbit i taget ska läggas. Det ska schaktas, byggas en grund, resas en stomme, sättas fönster, och så vidare. Alla aktörer har sin kunskap och sin uppgift, och det är viktigt att kugghjulet fungerar, både tidplanemässigt och kvalitetsmässigt. Idag har vi pratat med Ernest Duratovic, på Vs Vent Syd AB, för att höra med honom om vad vi som byggare kan tänka på innan vi överlämnar ett arbetsmoment åt VVS-montören.

Vad ska vi beakta redan i projekteringen?  

– Samordning av ritningar skulle jag säga är det viktigaste att tänka på. Alltså bättre på samordning och lösningar, framför allt när det kommer till installationer och konstruktioner. Och det är för att undvika alla krockar under konstruktionstiden och alla kollisioner som kan ske på byggarbetsplatsen, samt sedan i produktionen. Det kostar ju enorma summor att behöva ändra massa under tiden. Så själva samordningen, 3D-samordning, åtgärder av krockar under projektering är det man ska lägga mycket tid på, vilket idag är något som brister hos många företag.  

Vad behöver vi tänka på i våra egna arbetsberedningar?  

– Det är nog inte så mycket som behövs förbättras där, men det man kan tänka på är att man har lite tätare tidplansgenomgångar med de största disciplinerna inblandade i projektet. Och att man också sätter en tre-veckors eller en månads tidplan som är lite mer detaljerad så att olika discipliner vet när de ska komma in, vara färdiga och så vidare. Alla har ju väldigt tight med tid och att missa tidsplanen kostar pengar för allihop. Genom att effektivisera tidplanen så får man en noggrannare byggplanering. 

Och vad behöver ingå i vår egenkontroll för att kvalitetssäkra inför VVS:arens övertagande?  

– Egenkontrollen vid platsgjutningar är viktigt, så att man har bättre koll på till exempel utsättning. Men det ingår egentligen i vår egenkontroll, men ibland kan själva utsättningen vara överenskomna punkter mellan installatörer och byggare, och att egenkontroller utförs av båda parterna. Det gör att man slipper göra större ändringar, när man har gjutit till exempel plattorna. Så det gäller att helt enkelt kontrollera utsättningar, till exempel avloppsfilmningar, och sådant innan gjutning, så att allt verkligen stämmer. Det blir ju lite för sent att kontrollera det när betongen väl är på plats. Men sedan är det också viktigt att man har tillräckligt mycket kunniga och ansvariga personer på byggarbetsplatserna. Det skulle nog även det kunna förbättra kvalitén på arbetet!  

För oss på Byggmästar’n i Skåne är det viktigt att vi ser till att övergången mellan projektets alla olika moment fungerar bra och målet är att VVS:arna, och givetvis alla andra yrkesgrupper också, ska få så bra förutsättningar som möjligt inför sina uppdrag! Detta är något vi kommer fortsätta tänka på och arbeta med för att se till att arbetet går så smidigt och problemfritt som möjligt för alla parter i byggprojektet. Att det är viktigt att lägga tid på granskning i projekteringsskedet vet vi om och det spar tid att upptäcka eventuella kollisioner redan innan produktionen drar i gång! Projekteringen kräver verkligen en insats från alla och en tydlig visualisering underlättar i det. Att även kontrollera utsättningen är viktigt så vi inte bygger fel och får skapa lösningar på grund av det.

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...