Tillbaka

Dags för utbildning i ställningsbyggande och säkra lyft

Tisdagen den 10 maj genomförde vi två utbildningspass. Bägge har vi kört internt, med godkända handledare och med branschens godkända utbildningsmaterial och tenta. Dennis Olander höll i bägge utbildningarna och har gjort så i ett antal år. Vi tycker det är väldigt bra att ha denna kompetens inom företaget, dels för att snabbt genomföra en utbildning om behov finns, men också för att det är en viktig kunskap att ha internt utifrån ett arbetsmiljöperspektiv, så att medarbetare kan fråga honom om saker när frågetecken uppstår ute i produktionen.

Vi började med ställningsutbildningen (upp till 9 meter) där ett antal medarbetare deltog. Denna utbildning upptar en stor del av dagen och avslutades med en tenta. Deltagarna skötte sig utmärkt och får nu lov att hantera ställningar upp till 9 meter. Det handlar om att på ett säkert sätt kunna bygga upp en säker ställning, men också att kunna göra förändringar på den och sedan kunna montera ned den på ett säkert sätt. Väldigt ofta hyr vi ställningar och köper montage, men det kan ändå vara bra att ha denna kunskap hos respektive medarbetare. Då kan alla ändå vara aktiva och medvetna om ställningarnas skick de arbetar på.

Dagen avslutades sedan med ett pass i Säkra lyft. Säkra lyft handlar om att få kunskap om hur man genomför säkra kranlyft. Ett lyft som inte är säkert kan leda till ett allvarligt tillbud eller ännu värre en allvarlig olycka, och det måste vi undvika. Hur säkrar man lasten? Hur ska man kommunicera med varandra? Vilka kringåtgärder krävs?

En del deltagare medverkade på bägge passen, medan några bara behövde komplettera med ett av passen.

– Mycket av det vi har pratat om idag kan kännas självklart, men det är alltid bra med en uppfräschning. På passen idag medverkade såväl tjänstemän som hantverkare, och det kan vara bra för alla medarbetare att få koll på hur det är ute i produktionen. Det kom många frågor och diskussioner uppstod, vilket gav bra input som faktiskt fastnar, säger Dennis Olander. 

– För oss som räknar på projekt är det bra att ha koll på hur det faktiskt är ute i produktionen, det underlättar när vi till exempel ska ta in offerter på ställningar och kan då säkerställa att allt kommer med. Jag kan ärligt säga att jag inte hade så bra koll på vare sig ställningar eller säkra lyft innan, så dagen har varit väldigt givande för min del, säger Douglas Santesson, entreprenadingenjör på Helsingborg entreprenad.  

Vi tackar våra medarbetare för medverkan och för en trevlig dag!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...