Tillbaka

Den 21 januari 2020 spärras alla gamla ID06-kort!

Byggmästar’n i Skåne vill påminna om att från och med den 22 januari 2020 gäller enbart de nya ID06-korten i ID06-systemet! De gamla korten kommer att spärras helt och kommer inte att fungera i våra personalliggare. Det vill säga, kommer man på morgonen den 22 januari med det gamla kortet, kommer man inte kunna registrera sig i våra byggarbetsplatsers personalliggare. Vi kan under en mycket kort tid (max en vecka) bidra med manuell registrering, men det kommer vi att ta betalt för, för varje enskild manuell registrering, in- och ut.

Vi på Byggmästar’n i Skåne har sedan länge införskaffat och aktiverat de nya ID06-korten, men hur det ser ut hos våra underentreprenörer och andra aktörer (till exempel kunder) som vistas på våra byggen vet vi självklart inte, och vill därför hjälpa till att sprida denna viktiga information.

Anledningen till övergången till de nya ID06-korten är att standarden och säkerheten i branschen höjs. Beslutet att höja säkerheten på ID06-kort och rutinen för att få ett ID06-kort, beslutades om av Förbundsstyrelsen i Sveriges Byggindustrier hösten 2017 och har sedan drivits vidare av ID06 AB, som idag ägs av flera aktörer, och där Sveriges Byggindustrier är en fortsatt stor ägare.

Text hämtat från ID06: I oktober 2018 lanserade ID06 en ny, säker kortstandard för såväl fysiska som Mobilt ID06-kort. Den nya kortstandarden har en högre tillitsnivå som heter LoA 2 (Level of Assurance 2), vilket innebär ökad säkerhet i ID06-systemet och på landets arbetsplatser. För att kunna beställa det nya ID06-kortet krävs säker identifiering av firmatecknare, kortbeställare och kortinnehavare via BankID eller pass. Detta sker i samband med kortbeställning via din kortleverantör. Samtidigt kontrolleras att företaget uppfyller grundläggande lagkrav för näringsverksamhet. Det nya ID06-kortet bygger på en säkrare teknik, PIV, vilket motsvarar tekniken i till exempel Bankkort.

Vet du inte om du har det nya kortet? Du kan se det på kortets design, som är lite ”gråare”, men framför allt ska din arbetsgivare veta detta.

Tänk på att det kan ta någon vecka att få kortet, och med tanke på jul- och nyårstider kan det ta ännu längre tid än vanligt, så har man inte redan beställt nya ID06-kort är det hög tid att göra det NU! Tänk även på att när du har mottagit ditt nya kort så måste det aktiveras av dig, via en länk som följer med! Före den aktiveringen fungerar inte kortet.

Läs gärna mer här!

Nedanstående ackrediterade aktörer kan man beställa ID06-korten av.
Vi på Byggmästar´n i Skåne använder HantverksID.

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...