Tillbaka

Drönarteknik i byggbranschen

Teknologiska framsteg har alltid varit en motor för förändring inom byggbranschen, och digitaliseringen är inget undantag. Något som blivit allt mer populärt är drönare och dessa ser vi också allt mer av inom byggindustrin! Vi har kikat på Diagonas hemsida och även pratat med Hampus Stoeckmann på Droneworkz Sweden, för att ta reda på mer!

Effektiva mätningar och Underhåll 

Traditionella inspektioner av byggnader och infrastruktur kan vara tidskrävande och kräva riskfylld, samt fysiskt utmanande klättring. Med drönartekniken blir mätningsprocessen smidigare och säkrare, där drönare noggrant kan inspektera fasader, tak, och andra svåråtkomliga områden, utan att ha ställningar på plats eller ta dit en lift. Detta möjliggör upptäckt av eventuella skador eller underhållsbehov tidigt i byggprocessen, vilket minskar risken för kostsamma och tidskrävande reparationer på sikt. Det kan också vara en möjlighet till säkrare kontroller utifrån ett arbetsmiljöperspektiv, till exempel efter en stormskada.

Precision vid kartläggning och mätning 

Enligt Diagona så möjliggör drönarteknik snabb och noggrann kartläggning och mätning av markområden och byggarbetsplatser. Avancerade sensorer och GPS-teknik ger exakta 3D-modeller och data som kan användas för projektplanering, framstegsuppföljning och kvalitetskontroller. Detta kan hjälpa projektteamet att visualisera och planera sitt projekt i detalj.

Säkerhetsförbättringar på Arbetsplatsen 

Arbetsplatsolyckor och olyckor är allvarliga frågor inom byggbranschen. Drönare kan användas för att kartlägga områden som är svåra eller osäkra för människor att komma åt. Detta kan förbättra säkerheten på byggarbetsplatserna och minska risken för olyckor. Men också att kunna hitta brister i säkerheten på byggarbetsplatsen, något som ibland kan synas bättre uppifrån.

Men det finns en del aspekter att tänka på när det kommer till drönarteknik också, vilket behandlar främst tre faktorer: Väderförhållande, batteritid och databehandling.

När det kommer till väderförhållanden så kan blåsiga eller regniga dagar vara ett problem, då det kan påverka drönarens prestanda och datainsamling. Detta kan bidra till kortare förseningar och felaktigheter i mätningarna om de utförs under sämre förhållanden. Men även batteritiden är en aspekt som är viktig att ta hänsyn till. Drönarbatterier har en begränsad batteritid, vilket kan vara en utmaning vid kartläggning av stora ytor. Det är viktigt att planera och schemalägga flygningar för att optimera batteritiden och säkerställa att undersökningen slutförs inom utsatt tid. Slutligen har vi databesparingen, där drönarens data måste bearbetas, vilket kräver tid och expertis.

Vi på Byggmästar’n i Skåne samarbetar mycket med drönaroperatören Hampus Stoeckmann, från Droneworkz Sweden, för att fotografera och filma våra projekt! Förutom att utöva drönarfotografering och filmning generellt, så arbetar även Hampus framför allt med att inspektera kraftledningar med hjälp av drönare. Detta istället för att flera kilometerlånga kraftledningar ska inspekteras manuellt eller med helikoptrar. Utvecklingen går verkligen framåt när det kommer till drönartekniken och vad den kan användas till, vilket är väldigt spännande! Vi har pratat med Hampus om den spännande världen av drönarteknik och hur den kan revolutionera olika branscher, inklusive vår egen!

Vilka möjligheter öppnar drönartekniken upp för? 

– Drönartekniken öppnar upp för effektivisering i många arbetsområden, inte bara i byggbranschen. Exempel på jobb som kan utföras med drönare är volymberäkningar på till exempel grus och annat material, dokumentation av arbetsplats (exempelvis ortofoto per vecka/månad), foto/film produktion och mycket mer. Vi har ju bland annat använt fotomaterial för utsikt/vyer för lägenheter som kommer att byggas.  

Vilka fördelar ser du med att använda drönare för att fotografera och filma, till exempel byggprojekt, jämfört med traditionella metoder? 

– Drönaren ger nya perspektiv som inte går eller är svåra att uppnå med vanlig teknik såsom handhållen kamera. En stor fördel med drönare jämfört med traditionella metoder är säkerheten. Du kan utföra uppdrag som i vanliga fall kan vara riskfyllda. Skickar man då istället upp en drönare kan man få en bra överblick och underlag på ett säkert avstånd. I somras fotade jag ett stormskadat tak och kunde stå säkert på backen men ta väldigt många foton på väldigt nära håll på detaljer på taket. Senare i höstas inspekterade jag med drönare en skadad ställning. 

Har du stött på några utmaningar? 

– Dagens regelverk sätter begränsningar på vad man får och inte får göra. Är tanken att man ska flyga större maskiner med högre startvikt krävs vissa tillstånd. För att sprida bilder/film/material där horisonten syns krävs spridningstillstånd från Lantmäteriet. Under lågsäsong kan detta ta 1 till 2 dagar, kanske upp till en vecka. Under högsäsongen så ökar denna handläggningstid till 1 till 2 månader. Detta skapar en viss frustration hos kunderna. 

Hur ser du på framtiden när det kommer till drönarteknik?  

– Drönartekniken utvecklas i raskt tempo samt dess regelverk. Jag tror att drönare fortsatt kommer vara ett starkt och kraftfullt verktyg i framtiden. 

Häftigaste uppdraget du har varit på? 

– Häftigaste uppdraget är nog när jag fick möjligheten att inspektera kraftledningar i Skellefteå. Det var en noggrann inspektion med detaljerade bilder samt termografiska (värmekamera). Eller när jag fått möjligheten att filma Team Rynkeby Helsingborg, ett lite annat typ av projekt som istället går ut på att filma cyklister snyggt bland de skånska rapsfälten. 

Än så länge har vi, på Byggmästar’n i Skåne, inte aktivt arbetat med drönare i byggprocessen, mer än att ta bilder ovanifrån på våra projekt, för att planera logistik och för att planera projekten vi har i egen regi. Ibland har vi tittat lite närmre på svåråtkomliga ytor för att komma till rätta med vissa reklamationer eller dylikt. I och med att våra projekt inte omfattar väldigt stora områden, så har heller inte drönartekniken ur den synpunkten behövts, men det är något som vi troligtvis kommer att få se mycket mer av i framtiden!

Drönartekniken är verkligen något som har blomstrat i samhället, och det är en teknik som kan användas i diverse ändamål. Dessutom fortsätter tekniken att utvecklas och öppnar upp för ännu fler innovativa tillämpningar inom byggbranschen! Med en ökad användning av drönare och integration av avancerade teknologier och AI är byggbranschen på god väg att nå nya höjder!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-26

På våra byggarbetsplatser ...

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...