Tillbaka

Hilti robotlösning

(Bild lånad av: Hilti)

Produktivitet och effektivitet är viktiga aspekter inom byggbranschen och det arbetas mycket med att utvecklad teknik som kan effektivisera arbetet ännu mer. Vi har till exempel det intelligenta systemet BIM som hjälper till i ritnings- och planeringsprocessen under ett byggprojekt, och sedan så har vi faktiskt robotar som blir alltmer populära i det digitaliserade samhället! En spännande uppfinning är Hiltis borr-robot. I flera år har vi haft ett samarbete med Hilti gällande våra verktyg och infästningar, men vi har inte testat deras robot. Vi är däremot väldigt nyfikna på den! Vi har därför kikat in på deras hemsida för att ta reda på mer gällande denna lösning!

Hilti Jaibot är en halvautonom borrobot som kan utföra repetitiva installationer i tak och är ett tydligt exempel på en robot som effektiviserar arbetet på byggarbetsplatsen. Det som gör denna robot effektiv är att den kan utföra dessa installationer i en större hastighet och noggrannhet än människan, vilket gör att byggföretag sparar in tid och samtidigt kan bidra till en säkrare miljö för personalen som annars lätt kan skada sig när det kommer till exempelvis att utföra ett arbete på ett tak. Sedan är vi ju faktiskt inte mer än människor och alla gör vi fel ibland, men med hjälp av en robot kan man i stället undvika dessa mänskliga fel.

Hur fungerar Jaiboten? 

Robotens arbete baseras på en digital ritning och samma data kan sedan användas för att följa utvecklingen och även statusen för installationsprojektet. Eftersom roboten gör markeringar och sedan borrar hålen enligt den digitala ritningen slipper byggarbetarna att utföra arbetet med att borra över huvudhöjd, något som kan vara ett väldigt slitsamt och tidskrävande jobb. Hålets placering, djup och diameter definieras av borritningen, vilket leder till större precision och renare hål. Projektets aktuella status kan följas i och med att Jaiboten automatiskt skickar information till systemet. Vi tycker att detta är en väldigt spännande lösning som vi gärna vill veta ännu mer om! Vi har därför fått prata med Martin W Lundgren, affärsutvecklare på Hilti, som berättar många intressanta saker om Jaiboten och dess betydelse för byggbranschen!

I vilka projekt passar roboten? 

– Typiska projekt där Jaiboten passar skulle jag säga är kommersiella fastigheter, kontor, skolor, universitet, häkte, anstalter, men även sjukhus. Man kan väl säga, kort och gott, alla projekt med mycket installationer i tak. 

Vad skulle du säga är de största fördelarna med att använda Jaiboten på byggarbetsplatsen?  

– Det finns många olika fördelar, lite beroende på vilket projekt man pratar med och vad de har för inriktning. De topp två fördelarna med Jaiboten berör arbetsmiljö och produktiviteten. När det kommer till arbetsmiljö, så är det många bitar som den här roboten hjälper till med. Bland annat så minskar den arbetet på hög höjd och därmed risken för fallskador. En annan sak är även ergonomin och att man minimerar arbetet ovanför axlarna, som ju är ett väldigt krävande arbetsmoment för kroppen. En annan sak är att vi minskar exponeringen för vibrationer till i princip noll, för du håller ju faktiskt inte i en borrhammare som genererar vibrationer. Vi minimerar också exponeringen av kvartsdamm för våra operatörer och yrkesarbetare som jobbar på projekten. Det gör vi i och med att vi har en “damask” som sitter runt borret som samlar upp dammet direkt vid källan. Utöver det ger roboten positiva effekter när det kommer till ljudnivåer. Vi får ju bort verktyget som genererar de höga ljudnivåerna från våra öron. I stället för att vi hamnar en halv meter från verktyget, hamnar man här tre, fyra meter ifrån i stället. Allt detta bidrar ju till en positiv arbetsmiljö! Den andra positiva fördelen med Jaiboten är produktiviteten. Borroboten hinner göra fler hål på en dag än vad en yrkesarbetare hinner med. Vi har projekt runt om i världen där vi har borrat upp till 800 hål på en dag och där vi har frågat yrkesarbetare gällande hur många hål de mäktar med att borra på en dag. Vi har fått svar allt från 50 till 100 hål, så man förstår ju rätt snabbt att det är en stor produktivitetsfördel. Samtidigt måste man komma ihåg att det finns många faktorer som spelar in, vissa projekt kanske har 300 och vissa 500, men vi har toppat på 800 hål. 

Finns det några utmaningar med roboten?  

Detta är en ny produkt, det vill säga det krävs en hel del koordinering med projektet, för vi behöver ju tillgång till fria ytor. Börjar man då dra in en massa gipshögar och isolering på valvet som gör att vi inte har fritt spelrum för att köra Jaiboten, då blir det väldigt mycket flyttande. Utöver det så krävs det ju också en digitalisering, det vill säga det krävs att vi har en dialog kring var allt ska sitta med kunden. Sedan finns det en rad fördelar med det! Vi gör ju en designoptimering, där vi egentligen kan borra två hål för flera infästningar, i stället för att varje disciplin, det vill säga el borrar sina hål, ventilation borrar sina hål och sprinkler borrar sina hål, så kan vi genom en designoptimering titta på en gemensam upphängning där alla de här olika kan hänga upp sina installationer. På så sätt minskar vi tiden för installationsförfarandet, men vi minskar också antalet hål som behöver borras. Sedan så är det ju som sagt ett relativt nytt arbetssätt så att det är ju klart att man stöter på några hinder, men de hinder vi har stött på har inte varit omöjliga att lösa. 

Kan vem som helst styra Jaiboten? 

– Vi har varit väldigt noggranna under framtagandet av roboten att vi ska kunna lära i princip vem som helst att köra den, så länge man har ett intresse för det och en generell förståelse för hur den fungerar! Vi har en två-dagars operatörsutbildning som ingår, och redan under första dagen är vi i gång och borrar i taket. Sedan är jag med som handledare och ser till att man är bekväm, samt hjälper till att lösa småfrågor direkt. Vi har fokuserat mycket på användarvänlighet när vi har tagit fram roboten och likaså med dess mått. Den är så pass liten att den går in i en vanlig dörröppning och i vanliga bygghissar, vilket gör att det blir lätt att köra den. Det är många aspekter som har varit med i framtagandet av roboten! 

Ser ni ett intresse av användningen av byggrobotar på byggen? 

Stort! Det finns en stor nyfikenhet på den här roboten! Jag har arbetat tio år på Hilti och under dessa år har jag inte varit med om en produkt som har fått så mycket nyfikenhet som på Jaiboten. Den här produkten är något i hästväg! Det har gjort att vi har fått många förfrågningar och bokningsläget för de robotar vi har här i Sverige ser väldigt positivt ut inför hösten och även våren 2023. Vi har även fler produkter på gång inom området!

Hur ser ni på framtiden gällande byggrobotar? 

– Jag skulle säga att det är positivt! Ni och våra andra kunder på marknaden är mottagliga och nyfikna på det här med robotar. Många gånger kan vår bransch uppfattas som konservativ, men jag ser nu en ny sida när vi är ute och pratar om borroboten. Folk är nyfikna och de börjar förstå att digitaliseringen och robotar tillhör framtiden, så vi får väldigt positivt bemötande där ute! Och vi som företag satsar ju mer på detta! Bland annat kommer vi med en uppdatering för vår borrobot. Den modellen som funnits tills nu har enbart varit för borrning i tak, men i höst kommer vi kunna borra i vägg också! 

Att robotar blir alltmer vanliga inom diverse branscher har säkert inte undgått någon! Det är jättekul att se att Hilti har funnit en sådan här häftig lösning som kan vara till så stor hjälp utifrån flera aspekter, på byggarbetsplatsen! Detta är definitivt något vi, på Byggmästar’n i Skåne, kommer fortsätta följa. Jaiboten är helt klart en del av uppstarten av robotars närvaro inom byggbranschen och det ska bli spännande att se hur branschen fortsätter att utvecklas inom robotisering! Och vem vet, kanske kommer Jaiboten rulla runt och hjälpa, även oss, på våra framtida byggen?

SENASTE INLÄGGET

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...