Tillbaka

Hur kan vi effektivisera vattenförbrukningen i hushållen?

2018 fick vi uppleva torka och vattenbrist i Sverige, något vi är mer vana att höra att man har i andra länder. I år aktualiserades frågan igen, när regnet uteblev under flera veckor, bland annat här nere i Skåne. Oroliga bönder och jordbrukare, men också oroliga privatpersoner vars brunnar hade risken att sina. I förlängningen innebär en vattenbrist inte bara en direkt påverkan på vårt jordbruk, utan det blir en effekt på ökade kostnader för livsmedel och även brist på dem.  Och vissa delar av landet fick sedan inte det regn vi i Skåne hade förmånen att få, även om det senaste tiden kommit väldigt mycket. Vi behöver alla bidra för en minskad och mer effektiv vattenförbrukning framåt, för vi kommer att få vänja oss vid mer torka framåt.

Vad kan vi göra för att använda vattnet effektivt och snålare i hushållen? Och vad ska vi tänka på när vi medverkar i projekt framåt, både gällande nybyggnation och ombyggnation när vi tar fram lösningar och funktioner? Frågan blir alltmer viktig och behöver hanteras. Vi behöver se över lösningarna vi har och beteendena vi har. Lösningarna behöver vi ta med oss i projekteringen och beteendena behöver brukarna fundera över.

Enligt Svenskt Vatten i en rapport från maj 2022 förbrukar vi i genomsnitt 140 liter per person och dygn. Enligt Sydvatten så går 84 liter till personlig hygien, varav 30 liter går åt till toalettspolning. 14 liter går åt till mat och dryck.

I och med torkan som förekommer under somrarna är det många kommuner som uppmanar invånarna att spara på vattnet och i många fall införs också bevattningsförbud, som betyder att vatten enbart får användas till mat, dryck och personlig hygien. Men vi bör även tänka på vattenförbrukningen under resterande av årets månader, då vattenförbrukning och uppvärmning av vatten kan bli onödigt dyrt och påverkar grundvattennivån!

Projektera för en effektiv vattenförbrukning 

När man bygger nytt, bygger om eller renoverar måste vi tänka på smarta och hållbara lösningar för en effektiv vattenförbrukning och hantering av vatten. Här kan man dra stor nytta av installatörernas kompetens, likaså vitvaruleverantörernas kompetens och i nya produkter som kommer.  Överlag har det skett och fortsätter ske förbättringar kring effektiv vattenanvändning, till exempel lågflödesduschmunstycken, toaletter med låg spolvolym och vattensnåla lägen på kranar. Men det kan också handla om återcirkulerande åtgärder, där vatten används flera gånger, eller lösningar där vi använder alternativa vattenkällor, såsom gråvatten eller regnvatten. Vi måste skapa förutsättningar för brukarna av bostäderna och lokalerna.

Kök, badrum och tvättstuga 

  • Att diska i diskmaskin är bättre än att diska för hand, så se till att diskmaskin finns, och att den är snål på vatten. För proffskök finns riktigt vattensnåla tunneldiskmaskiner, som endast behöver en kopp med vatten för att diska en back!
  • Välj vattenbesparande kranar och duschmunstycken. Merparten av vattenflödet från befintliga vattenkranar används inte då det rinner rakt ner i avloppet.
  • Använd kallstartande funktion på blandare, och strålsamlare.
  • Ska man verkligen ha ett badkar, och om man ska det, kan man nöja sig med ett mindre?
  • Använda recirkulerande duschar och recirkulerande tvättmaskiner?
  • Kan vi dra nytta av regnvatten eller gråvatten till toaletter och tvätt?
  • Använd snålspolande toaletter och vattensnåla tvättmaskiner?

Utemiljön 

Vi behöver fundera över om det kan vara en god idé att samla på regnvatten, uppfångat från taken/stuprören, att samlas i olika tankar. Det är ett utmärkt vatten till växterna. Att använda rent dricksvatten till växter är onödigt. Lösningen är ju även bra när det regnar mycket!

Kan vi skapa skuggigare ytor så att solen inte tar så hårt på växtligheten?

Förutom att man kan skapa tekniska lösningar för effektiv och hållbar vattenförbrukning, måste även vi användare och brukare fundera över och ändra våra beteenden.

Beteenden 

Vi har läst på hemsidorna hos Naturskyddsföreningen, Vattenfall och Sydvatten och samlat ihop några tips på vad man kan göra för att minska sin vattenförbrukning och ändra sitt beteende! Ni kan också läsa mer där! Sydvatten lyfter några reflektioner som kan vara värda att ta till sig:

Kök:  

  • Ha en kanna vatten i kylskåpet i stället för att spola länge i kranen varje gång du fyller på ett glas med kallt vatten.
  • Skölj inte ner matrester i avloppet. Skrapa i stället av tallrikar och byttor så det går direkt ner i kompostinsamlingen. Ett enklare sätt att samla upp alla rester kan vara att använda en slickepott. Att använda dricksvatten för att spola av något som sedan diskas i maskin är onödigt.
  • Undvik onödig disk. En del disk går att slippa – kanske kan du använda samma kopp hela dagen i stället för att ta en ny varje gång det är dags för kaffe eller te?
  • Diska inte under rinnande vatten. Använd en diskpropp, och har du diskmaskin, använd den.
  • Om du har diskmaskin: fyll den så mycket som möjligt och använd spar- eller ekoprogram så ofta det går. Koppla diskmaskinen till kallvattenkranen.
  • Välj ett miljömärkt diskmedel och tänk på att det bara behövs en liten mängd diskmedel. Om det är lödder kvar när du släppt ut vattnet har du använt för mycket diskmedel.

Badrum:  

  • En 10 minuters dusch förbrukar cirka 120 liter vatten. Med ett snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden. Du kan också korta ned din duschtid, till max 5 minuter!
  • Stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig eller schamponerar håret.
  • Laga droppande kranar och läckande toalettstolar så snart du kan.

Tvättstuga:  

  • 80 procent av Sveriges befolkning har mjukt vatten vilket innebär att det räcker med den lägsta doseringen tvätt- och diskmedel för att det ska bli rent. Din kommun kan svara på om du har mjukt vatten. Kör korta program, och håll lägre temperatur, till exempel 40 grader.
  • Skölj handtvätt i kallt vatten.
  • Fyll tvättmaskinen när du tvättar!
  • Behöver du tvätta dina kläder så fort du har använt dem en dag/halv dag? Det kanske räcker att vädra dem? Förutom att du minskar på vattenförbrukningen, sliter det mindre på kläderna!

Utomhus:  

  • Om du bor i radhus eller villa: samla regnvatten att vattna dina växter med i stället för att använda dricksvatten ur kranen. Regnvattnet kan användas till mer än att vattna växter. Kanske till en hårtvätt eller i en balja att svalka fötterna i?
  • Skippa vattenspridaren. När du vattnar med vattenspridare är det en stor del av vattnet som aldrig når växternas rötter – i stället försvinner mycket i luften. Alltså slösas vatten helt i onödan. Många gånger går det bra att använda en kanna eller en slang med duschmunstycke i stället. Det går också att ställa ur vattenhinkar eller en PET- flaska med dropphål. En rotvattnare är ett bra alternativ till vattenspridaren för att vattna grönsaker och bärbuskar med mera.
  • Ta hand om dina växter, men låt gräsmattan torka! Den kommer igen när det regnar!
  • När det är dags att tvätta bilen: uppsök en biltvätt som samlar upp, renar och återanvänder smutsigt vatten.Effektivisering av vattenförbrukningen i hushållen är nödvändigt för att hantera det växande vattenbristproblemet. Genom att kombinera tekniska lösningar som vattenbesparande teknik med förändrade beteenden, som att minska onödig vattenanvändning, kan vi alla spela en avgörande roll i att säkerställa en hållbar vattenanvändning och bevara vår värdefulla vattenresurs.

Effektivisering av vattenförbrukningen i hushållen är nödvändigt för att hantera växande vattenbristproblem. Genom att kombinera tekniska lösningar som vattenbesparande apparater med förändrade beteenden, som att minska onödig vattenanvändning, kan vi alla spela en avgörande roll i att säkerställa en hållbar vattenanvändning och bevara vårt värdefulla vattenresurs 

SENASTE INLÄGGET

2024-04-26

På våra byggarbetsplatser ...

2024-04-19

För att säkerställa en kontinuerlig utveckling ...

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...