Tillbaka

Det är sommar, många är på semester och Byggmästar’n i Skåne, precis som många andra företag, ”går på halvfart”. Men på vissa av våra projekt är det full aktivititet, ett sådant bygge är Guldgubben i Helsingborg.

Guldubben är ett nybyggnationsprojekt där vi bygger 132 stycken hyreslägenheter. Nybyggnationen består av två huskroppar i fem plan med ett underjordiskt garage. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Hyléns Fastighetsförvaltning och Riksbyggen. Totalentreprenaden har en kontraktsumma på cirka 135 miljoner kronor och ska vara klar 2020.

Under sommaren ligger fokus på stomkompletteringen och murningen i ena huset och takarbeten för att få tätt hus i andra huset.

Jan Anderberg är platschef för bygget och han har fullt upp med att få allt fungera trots byggsemester och mindre bemanning på arbetsledarsidan, men ungefär 30-40 hantverkare är igång och jobbar.

Hur ser dagen ut när man är nästan ensam när det gäller arbetsledning på bygget?

– Det blir lite annorlunda, man hinner kanske inte med lika mycket i planering som vanligt. Arbetsledningen synkar sin semester så att det alltid finns minst två på plats, men man behöver vara mer hands-on och vara beredd på att rycka in där det behövs.

Skulle du hellre förespråka att alla borde ta semester samtidigt?

– Både och, på ett sätt hade det varit bra som det var förr att alla stängde för semester, eftersom det inte blir lika effektivt, men samtidigt kan det vara en fördel att kunna utföra vissa arbeten som kan störa övrig produktion när alla är på plats.

Hur upplever du engagemanget på folk som jobbar under semestertiderna, jobbar de också på halvfart?

– Jag tycker nog att alla jobbar på bra, jag upplever inte att det går på halvfart. Det finns ett stort engagemang hos de som jobbar.

Upplever du att det är fler och fler byggen som frångår att ha semesterstängt?

– Jag upplever nog att det är fler som har öppet. Vi i Sverige är nog ganska unika med att stänga byggen när man har de bästa vädermässiga förutsättningarna för bygget.

Vad tycker du att företaget borde tänka på när man har ett så pass stort bygge igång under semestern? Vad är det för uppbackning som behövs?

– Jag tycker att vi hanterar det ganska bra på vårt företag, det finns som regel alltid någon man kan få tag på trots semester. Sedan blir det att vi på arbetsplatsen får vara beredda att fatta beslut om saker som kan vara oklara för att komma vidare. Det är oftast svårast att få kontakt med leverantörer och konsulter om något skulle dyka upp.

Med andra ord så kan man få ett bygge att rulla även om det är byggsemester, arbete kanske blir lite mindre effektivt men några fördelar finns och så länge man har ett engagemang så kan det gå hur bra som helst.

 

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...