Tillbaka

Under 2020 ökade vi upp vårt arbete inom projektutveckling av egna fastigheter. Först ut var ett projekt i Södra Sandby, i Lund, där vi bygger moderna kedjehus i form av äganderätter med inflyttning nu till våren. Till en början bygger vi tio kedjehus, men tomtförvärvet i Södra Sandby ger oss ytterligare möjlighet att bygga 30 till 40 bostäder på sikt. Samtidigt som planer på att fortsätta bygga kedjehus i Södra Sandby smids, startade vi i höstas upp vårt andra projekt i egen regi, i Staffanstorp.

I Staffanstorp kommer vi att bygga 59 bostadsrätter, i fem klimatsmarta byggnader med tre våningar. Husen, som har en fasad bestående av tegel och trädetaljer, kommer ligga inbäddade i en vacker miljö, med närhet till bland annat vårdcentral, tandläkare och butiker i ett centralt läge. Staffanstorp har under de senaste åren ökat i popularitet, bland annat på grund av närheten till såväl Malmö som Lund, gör Staffanstorp till en utmärkt kommun att bosätta sig i.

Men att driva ett projekt i egen regi innebär en del nya utmaningar än de man som entreprenör oftast är van vid, man är både byggherre, beställare och den som utför jobbet. Vi har satt oss ner med Robin Westesson, entreprenadingenjör på Malmö entreprenad, som är involverad i projektet för att prata lite om hur det är att jobba med ett projekt i egen regi.

Vad kan du berätta om husen vi bygger? 
– Vi bygger fina bostadsrätter på ett bra läge i Staffanstorp med närhet till centrum och naturstråk. Det rör sig om fem punkthus med totalt 59 lägenheter. Lägenheterna varierar i storlek, mellan två till fyra rum och kök, på cirka 51–87 kvadratmeter, med antingen egen uteplats eller balkong. Genomgående för alla lägenheter är att de har en öppen planlösning mellan kök, matrum och vardagsrum, vilket skapar en ljus inomhusmiljöDärför byggs husen med betongstomme, med platta på mark, vilket är en välbeprövad konstruktion. Fasaderna kommer att kläs i tegel, vilket säkrar de höga kraven som ställs idag på både på beständighet och på kvalitet. 

Hur känns det att jobba med ett projekt i egen regi? 
Det är väldigt roligt att jobba med ett projekt, där man både är kund och entreprenör på detta sättI detta projekt är Byggmästar´n i Skåne byggherre och kund, med en person på kontoret i Helsingborg som agerar byggherre, medan vi på Malmö entreprenad utför jobbet. Alldeles oavsett så jobbar vi alla på samma företag och har samma mål med projekten. Hittills har det gått väldigt bra. Vi har kommit igång med projekteringen och har bra dialog med ”byggherren”Det är snabba beslut, för det ligger i allas intresse att komma vidare med projektet.  Det finns en del skillnader, mot när man har en extern kund, och man får man lära sig mycket nytt och ta ett helhetsansvar på ett annat sätt, samtidigt som man har en större möjlighet att vara med och påverka projektet i en viss riktning. 

Vilka är de största skillnaderna mellan att jobba med ett projekt i egen regi och bygga åt någon annan? 
– Den största skillnaden skulle jag säga är helhetsansvaret som man får när man driver projekt i egen regi.  I och med att försäljningsprocessen sätter igång tidigt, fick vi vara snabba med att ta fram tillvalskatalogen. Det blir ett mycket större fokus på vissa detaljer direkt eftersom köparna har frågor som måste besvarasAnnars möjliggörs bredare utvärderingskriterier, vid inköp och projektering, för att leverera en bra produkt till rätt produktionskostnad.

Var i projektet befinner vi oss och vad jobbar ni med under våren?
Just nu pågår försäljning av lägenheterna och det är roligt att se att intresset för dem är stort. Vi har dragit igång med projekteringen och senare till våren är det dags för byggstart. Då kommer vi att börja med VA och grundkonstruktioner av samtliga fem hus. Vi kommer att resa tre av fem hus först, som etapp 1. Sedan kommer vi att fortsätta med återstående två husen, i etapp 2, för att i november ha stommen uppe för samtliga huskroppar. Husen ska stå klara 2022, med inflyttning under sommaren för etapp 1 och inflyttning till hösten för etapp 2.  

Just nu pågår försäljningen av Roos Garden, som sköts av Våningen och Villan. Du hittar mer information och intresseanmälan här.

Vi har även fler projekt på gång, men de är i väldigt tidiga skeden där vi endast jobbar med idéskisser, i Bara, i Rydebäck samt med fortsättning i Södra Sandby.

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...