Tillbaka

Det krävs både kunskap och förståelse för arbetsmiljön för att kunna skydda dig och dina kollegor på en byggarbetsplats. I byggbranschen jobbar vi ständigt med att tillämpa en gemensam branschstandard med gemensam syn på säkerhetsfrågor för att kunna ta fram en lägsta acceptabel kunskapsnivå så att de som är verksamma på våra byggarbetsplatser kommer helskinnade hem efter en arbetsdag. Som ett steg i detta arbete har Byggföretagen tagit fram den digitala utbildningen Safe Construction Training, som är just en gemensam säkerhetsutbildning för hela branschen, som fungerar utmärkt som en säkerhetsintroduktion i företag och organisationer oavsett storlek och funktion. Kursen finns tillgänglig på tio olika språk och vänder sig till alla som är verksamma i branschen. När man har gått kursen får man ett intyg som lagras i ID06-kompetensdatabas. Intyget är personligt och följer med individen om den byter arbetsgivare.  Utbildningen kan genomföras i grupp där man sitter och resonerar tillsammans, men för att erhålla intyget krävs det att varje person är inloggad och svarar på frågorna från sitt eget konto. Utbildningen tar cirka 1-2 timmar i anspråk och intyget är sedan giltigt i fem år. Därefter måste man repetera utbildningen.

Från och med den 1 juli 2021 är utbildningen obligatorisk för Byggföretagens medlemmar. Kravet gäller även alla som ska beträda en byggarbetsplats där arbetsmiljön samordnas av ett av Byggföretagens medlemmar, till exempel Byggmästar’n i Skåne.

Vi på Byggmästar’n i Skåne vill lyfta de underentreprenörer som har gått Safe Construction Training i våra sociala medier och på vår hemsida, i syfte att sprida informationen om Safe Construction Training vidare. Den här veckan har vi pratat med Johanna Maureira på Brion Solenergi AB för att ta reda på vad hon tycker om Safe Construction Training.

Varför valde ni att genomföra kursen Safe Construction Training?  

– Vi måste alltid hålla oss uppdaterade inom arbetsmiljön. Denna utbildning är en del av vårt arbete att både förnya våra kunskaper samt fräscha upp de gamla. Det är viktigt att påminna oss själva och varandra om att alltid tänka på arbetsmiljön och människors säkerhet. Just nu jobbar vi med att alla i organisationen ska ha gått kursen. I och med att den registreras på ditt ID06, kan vi enkelt följa upp så alla i vår organisation har utfört Safe Construction Training. Vi har dessutom lagt till kursen som del i vår process för nyanställda.  

Vad tyckte ni om kursen Safe Construction Training?  

– Kursen var lätt att följa med många bra kommentarer och förtydligande. Jag fastnade på en fråga (gällande kemikalier som vi inte arbetar med) och då var det lätt att läsa vidare och få bra exempel och därmed har jag lärt mig något nytt. Jag gillade också tonen i kursen som inte var förmanande eller dömande utan uppmuntrande och betonar att det är vår, din och min, säkerhet som är viktig. Något som verkligen fick en att tänka till var en video där barn pratar om sina föräldrar och hur viktigt det är att vi inte utsätter personer för fara och att föräldrar, till exempel, kommer hem i god hälsa varje dag. Jag rekommenderar Safe Construction Training starkt. Det är viktigt att arbetsmiljöfrågor, och kunskap om säkerhet, ska finns med på agenda hela tiden.  

Vad bör andra som ska gå kursen tänka på? 

– Det är viktigt att ta sig tiden och inte känna sig stressad genom kursen. Ett bra tips är att göra kursen på datorn, på kontoret i god tid, innan byggstart. Det ger mer bestående information än om man stressar igenom en arbetsmiljöapp på telefonen, i byggboden, 5 minuter innan projektet börjar.  

I Safe Construction Training går man bland annat igenom de vanligaste reglerna inom säkerhet och hälsa, samtidigt som man lyfter förståelsen kring de vanligaste riskerna inom bygg- och anläggningssektorn och hur de ska förebyggas. Kursen tar även upp hur den egna personens attityder och beteenden kan påverka säkerheten för både den egna individen såväl som för hela arbetsgruppen i sig. Enklaste sättet att gå Safe Construction Training är genom att besöka Byggbranschens utbildningscenter här (www.buc.se) där man enkelt kan logga in och komma igång. Man kan antingen gå utbildningen själv eller boka den åt sina medarbetare. Så fort man har gått kursen, och fått ett godkänt testresultat, registreras och verifieras det i ID06-Kompetensdatabas, under förutsättning att man som individ ger samtycke till det. Våren 2020 tog arbetsgivarorganisationen Byggföretagen beslut om att de aktörer som vistas på byggarbetsplatser som byggarbetsmiljösamordnas av ett medlemsföretag i Byggföretagen, också måste ha gått denna utbildning och kravet träder i kraft 1 juli 2021.

Eftersom vi alla är ute efter samma sak, att ha så säkra byggarbetsplatser som möjligt, är vi tacksamma för alla som går kursen och på det sättet ökar kunskapen om säkerhet samtidigt som de förbättrar både beteende och attityder kopplade till arbetsmiljöfrågor. Tack, tillsammans skapar vi en bättre och säkrare byggbransch!   

SENASTE INLÄGGET

2024-02-15

Vill du arbeta i en bransch där kreativiteten flödar? ...

2024-02-13

Det har blivit dags för semmeldagen ...

2024-02-09

Vill du arbeta i en bransch ...