Tillbaka

Om tre månader, den 1 juli, blir obligatoriskt att ha gått kursen Safe Construction Training om man ska beträda en byggarbetsplats som samordnas av ett av Byggföretagens medlemsföretag, till exempel oss inom koncernen Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger.  

Safe Construction Training är en gemensam och digital säkerhetsutbildning för hela branschen. Syftet med kursen är att säkerställa en gemensam syn på säkerhetsfrågor samtidigt som man vill ta fram en lägsta acceptabel kunskapsnivå för att få vara verksam på en byggarbetsplats. Safe Construction Training är en digital och helt kostnadsfri kurs och för att minska eventuella trösklar och ge utländska aktörer samma förutsättningar att gå kursen finns den idag tillgänglig på tio olika språk.

Vi märker att det fortfarande finns företag vi arbetar med som fortfarande inte verkar känna till kraven, så nu gör vi vad vi kan för att uppmärksamma dem lite bättre på det.

Vår koncernchef, Carin Stoeckmann, är också en del av Byggföretagens förbundsstyrelse. Byggföretagens förbundsstyrelse tog för ett år sedan beslutet om att medlemsföretagens medarbetare ska ha gått denna utbildning, men också att byggarbetsplatser som ett medlemsföretag byggarbetsmiljösamordnar ska ha detta som krav, nämligen att alla aktörernas medarbetare ska ha gått den för att få vistas och verka på dessa byggen.

Beslutet togs även dessförinnan av den ideella organisationen Håll Nollan, om att medlemsföretag där ska genomgå den. I Håll Nollan finns även byggherrar med som medlemmar. Vi är också medlemmar i Håll Nollan.

– Jag tycker att utbildningen är väldigt bra och ger en bra grund för oss alla, dels i de stora riskerna som finns på byggarbetsplatserna, dels i hur vi behöver fundera över våra attityder och beteenden. Vi är alla med och påverkar säkerheten på byggena och hur viktigt det är att följa de säkerhetsregler som finns, berättar Carin Stoeckmann.

– Direkt efter att beslutet om Safe Construction Training togs, informerade jag vår organisation om kravet. Vi vävde in det i våra inköpsmallar som krav, och projektcheferna fick i uppgift att även muntligen ta upp detta med aktörerna på våra byggen, för att bidra i informationsspridningen, till exempel på byggmöten och samordningsmöten. Under hösten 2020 utbildade vi alla våra medarbetare och nu kör vi sista rycket i att informera våra underentreprenörer och konsulter, berättar Carin vidare.

 – Det är viktigt att företagen tar tag i utbildningen nu. Utbildningen i sig är inte svår att genomföra, och man kan göra den via sin mobiltelefon, läsplatta eller dator, avslutar Carin.

Här kommer några tips från Carin:

  1. Låt en person inom administrationen vara den som anmäler alla medarbetare på BUC:s hemsida www.buc.se . Det gör det nämligen lättare som företag att följa upp och hämta hem intygen från alla medarbetare.
  2. För många tjänstemän är det hyfsat lätt att hantera sin dator eller mobiltelefon, men för många hantverkare kan det vara en större utmaning. Vi valde därför att samla gänget i små grupper (varje bygge för sig) och bokade in deras genomförande. Varje individ satt med sin mobiltelefon, men vi kunde guida gruppen och hjälpa dem komma igång med tekniken. Vi tittar på filmklippen tillsammans, men varje individ fick sina egna unika frågor. De fick visa upp sina diplom innan vi “släppte iväg dem”. Inom byggservice samlade vi istället gänget i mindre grupper inne på kontoren.
  3. Lägg upp en plan för när varje grupp ska genomföra sin utbildning och boka in deltagarna i god tid, eftersom det ska kunna planeras väl för produktionen. På så vis blir det genomfört och glider inte iväg i tid. Utse någon att samordna detta.
  4. Inför rutiner för hur man sedan hanterar nya medarbetare så att de snarast möjligt går utbildningen innan de ska ut på byggena.

För egna medarbetare behöver man kanske inte ha en koppling till ID06-Kompetensdatabas, eftersom man laddat hem respektive medarbetares intyg, men om företaget dessutom ska ha koll på sina underentreprenörer, behöver man hitta en lösning för det. Detta har vi löst via IT-leverantören Fieldly, som kommer leverera denna lösning till sommaren. Via deras system har vi ID06-ackrediterade personalliggare som ger oss information om vilka som vistas på våra byggarbetsplatser och via den informationen kan vi “avropa” information från ID06-Kompetensdatabas som ögonblicksinformation om inlagda utbildningar. Det kan ju även handla om andra kontroller, såsom certifikat för Brandfarliga arbeten eller utbildning i Ställningsbyggande.

Lycka till! Tillsammans gör vi våra byggarbetsplatser ännu mer säkra! 

 

 

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...