Tillbaka

… alla konsulter och underentreprenörer, dags att ta tag i Safe Construction Training!

Från och med sommaren 2021 är det ett krav att alla aktörer som vistas på byggen som arbetsmiljösamordnas av en entreprenör som är medlem i Byggföretagen, låter sina medarbetare ha genomgått och fått intyg på Safe Construction Training. Denna utbildning ska sedan uppdateras vart femte år. Även organisationen Håll Nollan har i en av sina arbetsmiljöstandarder att denna utbildning är ett krav för alla som ska vistas på en byggarbetsplats. Kravet som Byggföretagen ställer träder i kraft 1 juli 2021. Detta krav berör oss, och Er som vistas och verkar på våra byggarbetsplatser!

Safe Construction Training är en kostnadsfri kurs, som idag finns på tio olika språk. Utbildningen är digital och kan enkelt genomföras via en mobiltelefon, men också via en dator eller läsplatta! Det är några små klick och steg som måste utföras för att man ska kunna genomgå utbildningen.

Varje individ måste skapa ett konto på www.buc.se (Byggbranschens UtbildningsCenter), och detta kan göras i samband med att man ändå anmäler sig till utbildningen. Detta personliga konto är en förutsättning, då intyget sedan ska följa med individen, oavsett vem de arbetar hos och har som arbetsgivare.

Gå in på www.buc.se och sök efter utbildningen Safe Construction Training. Du kommer få fram ett antal träffar. Välj att klicka på utbildningen för det språk som är aktuellt för dig, till exempel svenska.

Klicka på Gå utbildning. Då kommer du bli ombedd att skapa ett konto, vilket är enkelt. Du ska verifiera dig med ditt mobila bank-id, ange ditt för- och efternamn, personnummer, samt din mejladress och företagets organisationsnummer. I vilken ordning detta sker märker ni själva. När kontot är skapat ska du även bocka i en grön knapp om att du ger samtycke till att intyget får läggas in i ID06 Kompetensdatabas, vilket kommer att underlätta för byggprojekten när de ska kontrollera intygen hos dem som vistas på byggena.

Är Ni flera i företaget kan någon administrera att anmäla övriga medarbetare, så att medarbetarna får ett mejl från BUC och lotsas in rätt i ovanstående kontoskapande-rutin.

OBS! Har du en enskild firma kan du behöva kontakta BUC via mejl för att få hjälp med ett konto.

När konto och samtycke är fixat är det bara till att starta utbildningen. Det första passet är det absolut tyngsta passet, med 17 delkapitel (1 sida per kapitel) med faktatext och videoavsnitt. Efter varje inläst kapitel ska man svara på en fråga. Det första passet är det mest teoretiska som tar upp grundläggande arbetsmiljökunskap/regelverk inom 17 olika områden. Pass 2 och 3 är betydligt lättare att dra igenom, och handlar mer om attityder och beteendet och är mer resonerande avsnitt. Även i dessa avsnitt ska några frågor svaras på/resoneras kring.

När man gått igenom alla tre pass och svarat på alla frågor, får man fram sitt resultat, dvs vilka frågor man svarat rätt på och vilka frågor man måste svara på igen. Man lotsas direkt till de frågorna man måste göra om, och till slut har man lyckats svara rätt på alla frågor och då får man upp sitt intyg på att man fått godkänt på utbildningen. Att ta sig igenom de tre passen tar cirka 1,5-2 h.

Kravet träder i kraft sommaren 2021, men varför inte ta sig an denna utbildning redan nu i höst- och vinterrusket. Lycka till! Tillsammans bidrar vi till säkrare och mer trivsamma arbetsplatser, där Safe Construction Training, ger oss alla en gemensam lägsta kunskaps- och attitydplattform att stå på. Stort tack för Er medverkan i detta!

SENASTE INLÄGGET

2024-04-10

Både Byggmästar´n i Skåne och Rehn Bygger ...

2024-04-05

Bokslutet för 2023 är signerat och klart ...

2024-03-27

Staben, koncernens overhead eller administration ...